BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Νέες απώλειες στην εξαγωγή, µείον 20 ευρώ και η Φότζια

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου η παγκόσµια πίεση αποτυπώνεται στις τιµές εξαγωγής οι οποίες έχασαν αλλά 30 ευρώ και κυµαίνονται στα 280 ευρώ ο τονος fob.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

247
0

Τα αποθέµατα υπολογίζονται µεταξύ των 150.000 µε 200.000 τόνων και η ζήτηση δεν είναι υποσχόµενη.

Η κατάσταση στην αγορά του σκληρού έχει αρχίσει να γίνεται απογοητευτική. Η νέα λίστα της Φοτζια µείωσε αλλά 20 ευρώ ο τονος τις τιµές της, ενώ και στη Γαλλία σηµειώθηκε σταδιακή µείωση τιµών. Στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου υποχώρησε στα 337-342 ευρώ ο τόνος και στη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 320-325 ευρώ ο τόνος.

Παράλληλα, οι γαλλικοί δείκτες έβγαλαν τιµή για τη νέα σοδειά η οποία είναι 25 ευρώ χαµηλότερη από τις αντίστοιχες φετινές τιµές (330 ευρώ ο τόνος τα φετινά έναντι 305 ευρώ ο τόνος η νέα σοδειά). Οι τιµές στον Καναδά επίσης βρίσκονται υπό πίεση δεδοµένου ότι οι πωλήσεις / εξαγωγές είναι χαµηλότερες των προβλέψεων, έχοντας χάσει µεγάλο µερίδιο από τις ανταγωνιστικές τιµές της τουρκικής σοδειάς. Μάλιστα, ακούγεται στην αγορά πως αναµένεται νέος διαγωνισµός πώλησης τουρκικών στοκ µέσα στην επόµενη εβδοµάδα.

Εν τω µεταξύ, υπάρχει ένα µεγάλο παγκόσµιο ζήτηµα στην αγορά του σκληρού σίτου και αυτό έχει να κάνει µε τη χρήση µαλακού σίτου στην παραγωγή ζυµαρικών. Σε πολλές χώρες αντικαθίσταται το σκληρό σιτάρι, το οποίο είναι ιδανικό για την παραγωγή µακαρονιού από µαλακα σιτάρια λόγω φτηνής τιµής.

Οι τιµές µαλακού σίτου βρίσκονται σε ιστορικά χαµηλά και επακόλουθα η µειωµένη χρήση σκληρού σίτου πιέζει  τις τιµές σκληρού  κλείνοντας  τη µεγάλη διαφορά τιµής  µεταξύ των δυο ποικιλιών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία