BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Αφορμή μικροδιόρθωσης η έκθεση USDA με το σύσπορο στα 75 λεπτά

Με το σύσπορο βαμβάκι να ανακάμπτει στην περιοχή των 75 λεπτών το κιλό έπειτα από ένα σερί ανοδικών συνεδριάσεων στο χρηματιστήριο βάμβακος της Νέας Υόρκης, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο φιξαρίσματος των ποσοτήτων που έχουν παραδώσει.

vamvaki_site-9-11-22

Πέτρος Γκόγκος

7192
8

Η ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής τιμής ωστόσο, ανακόπηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, στον απόηχο της τελευταίας έκθεσης προσφοράς και ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), «το πόρισμα» της οποίας αξιολογείται ως κατά βάση πτωτικό από τους εμπλεκόμενους στην αγορά, ιδίως στην περίπτωση της παραγωγής των ΗΠΑ. Λίγες στιγμές μετά τη δημοσίευση, ο δείκτης έγραφε απώλειες 1,5%. Αυτό γιατί στην χώρα η οποία αποτελεί και τον κυρίαρχο ρυθμιστή των ισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκτιμήσεις του USDA θέλουν αυξημένη παραγωγή έναντι των προηγούμενων εκθέσεων, περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση αύξηση των τελικών αποθεμάτων βάμβακος κατά 200.000 δέματα, τα οποία πλέον στα 3 εκατ. δέματα, ανταποκρίνονται στο 20% της ετήσιας κατανάλωσης ίνας από τα κλωστήρια εντός των ΗΠΑ.

Πιο απλά, αυτό σημαίνει ότι σε μια ευαίσθητη όπως χαρακτηρίζεται η σημερινή αγορά, η έκθεση του USDA έδωσε για ακόμα έναν μήνα τις αφορμές που ανέμεναν οι πωλητές, για να ρίξουν εκ νέου τις τιμές. Σημειώνεται πάντως ότι η αγορά στις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, ανέπτυξε ένα αξιόλογο ανοδικό μομέντουμ και έπειτα από κέρδη άνω των 15 σεντς η λίμπρα, η στιγμή της διόρθωσης ήταν «χρωστούμενη» από το δείκτη. Το γεγονός ότι η διόρθωση αυτή συμπίπτει με μια πτωτική έκθεση από το USDA ίσως μεσοπρόθεσμα αποδειχθεί θετική εξέλιξη για την πορεία των τιμών, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο άγραφος κανόνας της αγοράς θέλει τις αναλύσεις του USDA να επιδρούν το πολύ έως τρεις συνεδριάσεις στην ψυχολογία της αγοράς.

Η εξέλιξη των τιμών πάντως τις επόμενες ημέρες θα έχει καθοριστική σημασία για τα δεδομένα της εμπορικής χρονιάς στην ελληνική αγορά, αφού μέχρι τις 15, το πολύ 31 Δεκεμβρίου, οι αγρότες θα υποχρεωθούν να φιξάρουν την τιμή για την παραγωγή τους.

Οι περισσότεροι αναμένουν μια με δυο «πράσινες» συνεδριάσεις που θα ανέβαζαν την τιμή του σύσπορου λίγο πάνω από τα 75 με 76 λεπτά το κιλό, προκειμένου να κλείσουν την τιμή για τα βαμβάκια τους πριν εκπνεύσουν και τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2022 (λήγουν στις 23 Νοεμβρίου), μιας και η τεχνική εικόνα ευνοεί τις τιμές στα συγκεκριμένα συμβόλαια έναντι εκείνων του Μαρτίου του 2023.

Κλείνει η ψαλίδα παραγωγής - κατανάλωσης

Επιστρέφοντας στην έκθεση, σε παγκόσμιο επίπεδο, η εικόνα που αποτυπώνουν οι αναλυτές του USDA, ερμηνεύεται ως υποτονική, αν και εδώ τα δεδομένα δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες αποκλίσεις συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια μείωση της κατανάλωσης κατά 600.000 δέματα, η οποία περιορίζεται στα 114,5 εκατ. δέματα. Την ίδια στιγμή, υποχωρεί κατά 1,6 εκατ. δέματα η παγκόσμια παραγωγή (700.000 δέματα λιγότερα σε Πακιστάν και 600.000 δέματα λιγότερα σε Αυστραλία), με την παγκόσμια παραγωγή στα 116,42. Στα θετικά, το γεγονός ότι η ψαλίδα ανάμεσα στην παραγωγή και την κατανάλωση, μικραίνει με τη διαφορά στα 1,48 εκατ. δέματα πλεόνασμα παραγωγής έναντι των 2,45 εκατ. δεμάτων διαφορά που έδινε η έκθεση Οκτωβρίου.

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

12-11-2022 00:50Σακαφλιας

6150 παραγωγοί είδατε το σχόλιο και μουγκα στη στρούγκα...Τπτ κι από κανέναν...Καμία αντίδραση για την εκμετάλλευση των εκκοστιστων που μας τα παίρνουν με απόδοση ίνας 30%!!!!!!Κατά τα άλλα φταίει το χρηματιστήριο για την τιμή..Όταν θα τα πάρουν τζάμπα και θα τα πουλήσουν όσο θέλουν στους Τούρκους και τους Αιγύπτιους που χαλάρωσαν τα capital controls,μετά μια από τα ίδια, θα βρίζουμε πάλι την κακια μας τύχη....!!!!!

Απάντηση

11-11-2022 22:24Μπαιρης

Σύντροφοι, μην κλείνετε τιμές μέχρι 15 Δεκεμβρίου όσοι παραδόσατε.Τα παπαγαλάκια κάνουν το δικό τους παιχνίδι...Οι εκτιμήσεις των ειδικών... είναι η σούπα των εκκοστιστων...Αν δεν το πληρώσουν φέτος όσο πρέπει, του χρόνου να ψάξουν στη Νιγηρία για μπαμπάκι.........!!!!!

Απάντηση

10-11-2022 22:58Μπαιρης του καναπέ...

Κε..

Απάντηση

10-11-2022 22:56Μπαιρης του καναπέ...

Με Εκκοκιστα, ακούτε...???

Απάντηση

10-11-2022 20:50Λιλα

Όλα σιτάρι λίγη ντομάτα και πολύ παραλία. Με αγάπη για τους εκκοκκιστες που θέλουν στα 67 να γίνω χρηματιστής.

Απάντηση

10-11-2022 16:03Μπαιρης του καναπέ....

Ο Εκκοκιστης που έλεγε για 94 cends περί τα μέσα Νοεμβρίου, τι έχει να πει τώρα για τη στασιμότητα που παρατηρείται στις αγορές?!Σ' αμπως τα 94 που έλεγε, λίγο απέχουν από το 1 ευρώ της τιμής του συσπορου, που διατυμπανίζει ότι θα φτάσει στο τέλος του χρόνου?!!

Απάντηση

10-11-2022 13:52γιαννιτσα

του χρόνου βαμβάκι ας σπειρουν οι εκκοκιστες με 70 λεπτά.

Απάντηση

10-11-2022 13:04Επιλαχων νεοι αγροτες

Ρε ουστ ψευτες agronews γαμω φυλαδα!!! Αγροτες προσοχη μας δουλευει το agronews της ΝΔ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία