BACK TO
TOP
Business

Πληρωμή τευτλοπαραγωγών άμεσα ζητά το Ποτάμι

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών και πλάνο συνέχισης της καλλιέργειας ζητούν βουλευτές Ποταμιού.

«Κρεμάει» τους καλλιεργητές η ολοκληρωμένη

2
0

Χρονοδιάγραμμα με τις ενέργειες που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα, αλλά και για τη στρατηγική που θα ακολουθεί σε σχέση με το μέλλον της ΕΒΖ ΑΕ, ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία οι βουλευτές των νομών Σερρών και Λάρισας, του «Ποταμιού», Αλ. Χατζηδημητρίου και Κ. Μπαργιώτας, με επίκαιρη ερώτησή τους στη Βουλή.

Οι δύο βουλευτές κάνουν μια ιστορική αναδρομή στη σημαντική συνδρομή της ΕΒΖ ΑΕ στον εγχώριο πρωτογενή τομέα και δη στην οικονομία της Βορείου Ελλάδος, καταλογίζοντας μια σειρά από ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η επιχείρηση και επαναλαμβάνουν ότι πάγια θέση του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» είναι ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει και πάλι την πραγματική ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της ερώτησης, που φέρει τον τίτλο «Δυσοίωνες οι προοπτικές για την καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων στη χώρα μας και τη λειτουργία της ΕΒΖ ΑΕ», και απευθύνεται προς: α) τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και β) τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, τονίζει:

«Περίπου μισό αιώνα από την ίδρυσή της, η άλλοτε «κραταιά» ΕΒΖ, η οποία στα τέλη του 2005 «έγραφε» στον ισολογισμό της κέρδη ύψους 10 εκατ. ευρώ, καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανέρχονταν περίπου στα 400.000 στρέμματα και μία παραγωγή ζάχαρης, η οποία υπερκάλυπτε τις εγχώριες ανάγκες, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία της, αλλά και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Η «χρησιμοποίηση» της ΕΒΖ διαχρονικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως μέσο εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων και σκοπών, συνετέλεσε στην πλήρη απαξίωση και παρακμή της μεγαλύτερης αγροτικής βιομηχανίας της χώρας. Συγκεκριμένα, τα εργοστάσια της Λάρισας και της Ξάνθης δε λειτουργούν από το 2006, ενώ από τα εναπομείναντα τρία σε Σέρρες, Ορεστιάδα και Πλατύ, μόνο το τελευταίο παρουσιάζει παραγωγική δραστηριότητα. Μετά τη διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», η ΕΒΖ τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αντιμετωπίζοντας σημαντικότατο πρόβλημα ρευστότητας, χρηματοδοτικό κενό και χρέη προς τευτλοπαραγωγούς, ΔΕΠΑ και τρίτους (π.χ. μεταφορείς κ.α.) ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν εγγυήσεις από τη διοίκηση της ΕΒΖ για να σπείρουν κι εφέτος τεύτλα, όμως ακόμα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΒΖ το 2015.

Κατά την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων στη Βουλή, η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα στηρίξει άμεσα την ΕΒΖ, ενώ όπως προκύπτει και από το Δελτίο Τύπου (13/02/2015) του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων «…δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα ώστε να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί και να ξεκινήσει κανονικά η νέα τευτλοπαραγωγική περίοδος με τη λειτουργία της ΕΒΖ». Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου οι τευτλοκαλλιεργητές να προχωρήσουν απρόσκοπτα στη νέα καλλιεργητική χρονιά και οι προθεσμίες είναι πλέον εξαιρετικά πιεστικές.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» πιστεύει ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει και πάλι την πραγματική «ατμομηχανή» της Ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο η τευτλοκαλλιέργεια μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο, ειδικά στην περιοχή της Β. Ελλάδας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να προβεί η Κυβέρνηση, προκειμένου αφενός μεν να πληρωθούν τα οφειλόμενα της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου, αφετέρου δε να μη χαθεί η φετινή χρονιά για τους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς;

2) Ποια η στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η Κυβέρνηση στον τομέα της ζάχαρης και των ποιοτικών παραπροϊόντων της, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του πρωτογενούς  τομέα της χώρας μας;

2) Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες που μπορούν να εξασφαλίσουν τη σταθερή λειτουργία όλων των εργοστασίων της ΕΒΖ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο σε εποχική βάση, όπως συμβαίνει σήμερα;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές,

Χατζηδημητρίου Αλέξανδρος - Σερρών

Μπαργιώτας Κωνσταντίνος - Λάρισας

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία