BACK TO
TOP
Business

Αύξησαν τζίρους και ζημιές οι γεωργικές επιχειρήσεις

Ενισχυμένους τζίρους αλλά επιδείνωση των υπόλοιπων οικονομικών μεγεθών τους παρουσίασαν το 2013 276 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την αλιεία και οι ισολογισμοί των οποίων εξετάσθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης «Η Ελλάδα σε Αριθμούς» της ICAP.

Έρευνα της ICAP για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

1
0
Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος (όπου συμπεριλαμβάνονται και οι 20 κορυφαίες του κλάδου) αυξήθηκε το 2013, κατά 2,5%, σε 1,51 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα όμως οι συνολικές ζημιές τους  «εκτινάχθηκαν» από 39,7 εκατ. ευρώ το 2012 σε 183,6 εκατ. ευρώ το 2013. Τα συνολικά κεφάλαια του κλάδου υποχώρησαν κατά 6,9%, περιοριζόμενα σε 2,2 δισ. ευρώ περίπου, ενώ πολύ εντονότερη ήταν η μείωση των ιδίων κεφαλαίων (-26,2%)

Σύμφωνα με την ICAP, η μεταποίηση ήταν ένας από τους κλάδους που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την επιδείνωση σε επίπεδο κύκλου εργασιών, εφόσον οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν το τελευταίο έτος κατά 3,8%, διαμορφούμενες σε 48,2 δισ. ευρώ περίπου.

Σε επίπεδο μεικτών κερδών η κάμψη ήταν λιγότερο έντονη (-2,7%), γεγονός όμως που δεν απέτρεψε τη διαμόρφωση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος για μία ακόμη φορά, με μόνη διαφορά τον περιορισμό των λειτουργικών ζημιών κατά 11,5%.

Τελικά οι ζημιές του κλάδου κατέγραψαν μείωση ποσοστού 24,2% και διαμορφώθηκαν σε €672,6 εκ. περίπου το 2013 (έναντι ζημιών ύψους €886,8 εκ. το προηγούμενο έτος). Θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι, το ποσοστό των μεταποιητικών επιχειρήσεων που ήταν κερδοφόρες αυξήθηκε, με συνέπεια να καλύπτει σχεδόν το 59% του συνόλου το 2013.

Όσον αφορά στα μεγέθη του ισολογισμού, το συνολικό ενεργητικό του μεταποιητικού κλάδου μειώθηκε περαιτέρω (-1,6%) και διαμορφώθηκε στα €55,6 δισ. περίπου το 2013, εξαιτίας κυρίως της μείωσης του κυκλοφορούντος (τα πάγια εμφάνισαν οριακή μόνο μεταβολή). Τα ίδια κεφάλαια περιορίστηκαν κατά 4,6%, σε €19,5 δισ., ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις εμφάνισαν μικρή αύξηση (0,6%) προερχόμενη από τη διεύρυνση των μεσο-μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε οριακή μεταβολή της δανειακής επιβάρυνσης, σε 0,63 το 2013, ενώ παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή η ρευστότητα. Επίσης, το μεικτό περιθώριο βελτιώθηκε σε 14,08%, ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων παρέμεινε αρνητική, με το σχετικό δείκτη να εμφανίζει σχετική «βελτίωση».

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη μελέτη  Η Ελλάδα σε Αριθμούς, Μελέτη της ICAP.pdf

 

Γιάννης Τσατσάκης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία