BACK TO
TOP
Business

Πόροι από τα συνεργατικά fund στη βιομηχανία τροφίμων

Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως του «Ορίζοντα 2020» και η δημιουργία συνεργατικών funds τα οποία είναι σε θέση να προσελκύσουν επιπλέον κεφάλαια μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες μεταξύ των επιχειρήσεων τροφίμων και της καινοτομίας που «παράγουν» τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Πόροι από τα συνεργατικά fund στη βιομηχανία τροφίμων

1
0

Πρόκειται για μια από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που ακούστηκαν στο πλαίσιο του 2ου Brokerage event, το οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΒΤ στην Αίγλη Ζαππείου, την  Τετάρτη 20 Μάϊου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να δημιουργήσει ένα forum μεταξύ ερευνητών από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας με εκπροσώπους της Βιομηχανίας Τροφίμων προκειμένου, να ανταλλάξουν απόψεις και να διερευνήσουν τη δυνατότητα της μεταξύ τους συνεργασίας. Κοινό παρονομαστή αποτέλεσε κατά την απαρίθμηση των διαπιστώσεων ότι  παρά την προσπάθεια, παραμένει ένας χαμένος κρίκος σύνδεσης στην αλυσίδα της μεταξύ τους συνεργασίας. 

Αναπτυσσόμενη σε δύο σκέλη η ημερίδα στην ημερίδα τέθηκαν θεωρητικές επιστημονικές παρουσιάσεις και τοποθετήσεις φορέων στο πρώτο μέρος αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις άμεσες προοπτικές συνεργειών μεταξύ ερευνητών και επιχειρηματιών. Το σημερινό περιβάλλον συνεργασίων και οι τάσεις αυτές αναλύθηκαν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food for Life» Δ. Λαδικό, τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Π. Χατζηνικολάου, την Ε. Σαχίνη, Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τον κ. Μ. Knowles, μέλος ΔΣ του International Life Sciences Institute.

Στο δεύτερο σκέλος αναπτύχθηκε το πλαίσιο συμμετοχής και προτάσεων της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πολιτική για την έρευνα, από τους Ε. Σακελαρίου, σύμβουλο για θέματα Έρευνας & Διαστήματος - ΜΕΑ και την κ. Α Σπηλιώτη  Εθνική Εκπρόσωπο του ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020. Στις παρουσιάσεις τους έθεσαν διαπιστώσεις από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, όσο και από την συμμετοχή τον «Ορίζοντα 2020». Στο ίδιο σκέλος παρουσιάστηκαν και οι τέσσερις Ομάδες Εργασίας για την διαμόρφωση του position paper  της Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food for Life». Οι τέσσερις τομείς που αποτέλεσαν αντικείμενο των Ομάδων, αλλά και πεδία πρακτικών δράσεων για τους ερευνητές είναι:

1. Διατροφή και Υγεία, που παρουσιάστηκε από τον κ.  Γ. Μανιό, εκπροσωπώντας το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

2. Ασφάλεια Τροφίμων, με εισηγητή της παρουσίασης τον κ Ι. Νυχάς του Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

3. Επεξεργασία Τροφίμων που αντιπροσωπεύθηκε από τους  Στ. Γιαννιώτης Γεωπονικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Μ. Κροκιδά του Μετσοβείου Πολυτεχνείου

4.Διαχείριση Τροφικής Αλυσίδας, με εισηγητή τον κ. Δ. Σκάλκος Καθηγητή του Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στην εκδήλωση έλαβε χώρα και ένα στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον κ Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο ΕΕ ΣΕΒΤ, εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων, της κα Κ. Καλλιμάνη της Καλλιμάνης Γ. ΑΕ, τον κ. Ν. Βαλέτ της Chipita AE και Μ. Τασούτοτης ΕΨΑ ΑΕ και δύο εκπροσώπους Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, τον κ Γ. Καλογήρου από το ΕΜΠ και τον κ. Σ.  Ροζάκη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. 

Κατά τη συζήτηση της ανοικτής τράπεζα εκφράστηκε έντονη η αγωνία αμφοτέρων των μερών, για την απουσία μίας οργανικής σταθερής και μόνιμης σύνδεσης μεταξύ έρευνας από την πλευρά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων. Η γεφύρωση αυτού του κενού, που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια, απαιτεί την θέσπιση από κοινού στόχων των δύο πλευρών, κίνητρο για την οποία μπορεί να αποτελέσει η χρηματοδότηση. Ως απάντηση δε, στις φωνές που μιλούν για πλήρη απουσία πόρων ο αντίλογος έθεσε το τρίπτυχο της αξιοποίησης Ευρωπαϊκών πόρων, όπως του Ορίζοντα 2020, της δημιουργίας συνεργατικών fund  τα οποία θα προσελκύσουν περεταίρω κεφάλαια και της συνεργασίας σε επίπεδο χάραξης μίας ενιαίας εθνικής πολιτικής έρευνας και καινοτομίας δημιουργημένης συνεργατικά από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Στην συνέχεια ακολούθησε ανοικτή Δράση Δικτύωσης, όπου αντιπρόσωποι ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν καινοτόμες υπηρεσίες και ερευνητικές προτάσεις και οι επιχειρήσεις να επιλέξουν πιθανούς εταίρους συνεργασίας, με στόχο είτε την χρήση ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών, είτε την δημιουργία συνεργιών για την περεταίρω ανάπτυξη ερευνητικών project που θα βελτιώσουν τα προϊόντα τους.

Τόσο οι ερευνητές, όσο και οι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την Δράση Δικτύωσης, καθώς ασχέτως από το πόσο χρήσιμη μπορεί να αποβεί κατά περίπτωση, όπως τόνισαν, σημασία έχει η δημιουργία κουλτούρας συνεργασίας και δημιουργίας συνεργιών μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητών φορέων και επιχειρήσεων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία