BACK TO
TOP
Business

Στην κινεζική ChemChina ο όμιλος Syngenta

Στην εξαγορά του ελβετικού οµίλου βιοτεχνολογίας και αγροχηµικών Syngenta προχωρά η κινεζική χηµική εταιρία ChemChina καταβάλλοντας τίµηµα ύψους 43 δισ. δολαρίων, µειωµένο κατά 3,58% από το πακέτο των 44,6 δισ. δολάρια που είχε προτείνει στα µέσα ∆εκεµβρίου και για το οποίο είχε γράψει πρώτη η εφημερίδα Agrenda.

Κινεί τις κολώνες η κινεζική εξαγορά της Syngenta

2
0

Πρόκειται για ντηλ µεγατόνων που προκαλεί ανακατατάξεις στην παγκόσµια αγορά αγροχηµικών, ενώ αποτελεί τη δεύτερη µεγάλη επενδυτική κίνηση στον ευρύτερο κλάδο τους τελευταίους µήνες, µετά τη συµφωνία συγχώνευσης µεταξύ των αµερικανικών κολοσσών Dow Chemical και Dupont στα τέλη του 2015, αλλά ταυτόχρονα σηµατοδοτεί και τη µεγαλύτερη ιστορικά επέκταση κινεζικής επιχείρησης στο εξωτερικό.

Και ο λόγος για την κινεζική εξάπλωση δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει επάρκεια τροφίµων για τον πληθυσµό της. Το χαρτοφυλάκιο της Syngenta µε τα ανώτερης κατηγορίας αγροχηµικά και οι προστατευόµενοι µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας σπόροι θα αποτελέσουν µια σηµαντική αναβάθµιση της δυνητικής κινεζικής αγροτικής παραγωγής. «Μόλις το 10% της κινεζικής γης είναι αποδοτικό. Οπότε δεν µιλάµε απλά για µια εταιρία που εξαγοράζει µια άλλη. Πρόκειται για µια κυβερνητική προσπάθεια να αντιµετωπίσει ένα πραγµατικό πρόβληµα», σύµφωνα µε πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Για τη Syngenta, η επένδυση της ChemChina σηµαίνει ότι θα αποκτήσει πρόσβαση και διείσδυση στην τεράστια κινεζική αγορά.

Υπενθυµίζεται ότι το κύµα των συγχωνεύσεων ξεκίνησε το περασµένο καλοκαίρι όταν η Monsanto πρόσφερε 47 δισ. δολάρια στη Syngenta. Τελικά η Syngenta απέρριψε αυτή την προσφορά όπως και επόµενες, χωρίς ωστόσο να καµφθεί το ενδιαφέρον από την αµερικάνικη Monsanto.Τώρα µένει η συµφωνία αυτή να εγκριθεί από τις αρµόδιες ρυθµιστικές Αρχές.

Εάν τελικά επικυρωθεί, θα αποτελεί το ακριβότερο έως τώρα παράδειγµα της κινεζικής προσπάθειας για απόκτηση ευρωπαϊκής και αµερικανικής τεχνογνωσίας µέσω εξαγορών.

Αγοραστικός οίστρος

Μόνο τον Ιανουάριο, κινεζικές εταιρείες δαπάνησαν περισσότερα από 22 δισ. δολάρια (περίπου 20,06 δισ. ευρώ) για την απόκτηση ξένων επιχειρήσεων, ποσό ρεκόρ για πρώτο µήνα του έτους, σύµφωνα µε την υπηρεσία Dealogic. Να σηµειωθεί ότι η ChemChina, που έχει την έδρα της στο Πεκίνο, εξαγόρασε πέρσι το 26% των µετοχών της ιταλικής βιοµηχανίας ελαστικών Pirelli (περίπου 7,7 δισ. δολάρια) και πριν ένα µήνα το γερµανικό όµιλο πλαστικών και µηχανηµάτων επεξεργασίας καουτσούκ KraussMaffei για περίπου 1 δισ. δολάρια.

Θα παραµείνει η Syngenta

Το mega ντηλ µε την ChemChina θα αφήσει ανεπηρέαστη την επωνυµία της Syngenta και η έδρα θα παραµείνει στην Ελβετία, σύµφωνα µε δηλώσεις του Μισέλ Ντεµάρε, πρoέδρου του ελβετικού αγροχηµικού οµίλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «µε τη συγχώνευση αυτή θα ενισχυθεί η παρουσία της εταιρίας σε αναδυόµενες αγορές και ειδικά στην Κίνα». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το ντηλ θα γίνει δεκτό από τις ρυθµιστικές αρχές και θα κλείσει το αργότερο ως τα τέλη του έτους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία