BACK TO
TOP
Business

Μνημόνιο συναντίληψης ΕΛΠΕ-Rosneft για συνεργασία σε αργό και προϊόντα

Μνημόνιο Βασικών Όρων Συναντίληψης αναμένεται να υπογράψουν την Παρασκευή 27 Μαΐου οι εταιρείες ΕΛΠΕ και Rosneft, το οποίο θα προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο εταιριών στην προμήθεια αργού και προϊόντων πετρελαίου.

Μνημόνιο συναντίληψης ΕΛΠΕ-Rosneft για συνεργασία σε αργό και προϊόντα

1
0

Μάλιστα, η επιλογή της ημερομηνίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν είναι τυχαίο ότι η ρωσική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός.

Ο Προεδρικός Σύμβουλος Γιούρι Ουσάκοφ με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο «Τας», μιλάει για υπογραφή συμφωνίας προμήθειας αργού πετρελαίου και προϊόντων, και όχι απλώς για ένα MOU. Από την ελληνική πλευρά ωστόσο διατηρούνται χαμηλοί τόνοι.

Ο ρωσικός τύπος επίσης με αφορμή την επίσκεψη Πούτιν αναθερμαίνει το θέμα αξιοποίησης του ελληνικού εδάφους από την ρωσική Gazprom, για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο υπεγράφη στη Ρώμη MOU μεταξύ της Gazprom, της ΔΕΠΑ και της Edison MOU. Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία - μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία. Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.

Βάσει του εν λόγω MOU μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη μελέτη σκοπιμότητας (feasibility study).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία