BACK TO
TOP
Business

Ισχύει ακόμα προστασία α' κατοικίας αγροτών μέσω νόμου Κατσέλη για χρέη

Απόλυτη προστασία της κύριας κατοικίας του αγρότη που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κ.λπ.), αλλά και για οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης εξακολουθεί να παρέχει ο νόμος 3869/2010, γνωστός και ως νόμος Κατσέλη.

Ισχύει ακόμα προστασία α' κατοικίας αγροτών μέσω νόμου Κατσέλη για χρέη

2
0

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, επικαλούμενος σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και απαντώντας στην 1317/18.11.2016 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του εξαιρούσε ρητά από το εφαρμοστικό του πεδίο την υπαγωγή των οφειλών προς το Δημόσιο εν γένει και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, υπάγοντας σε αυτό κατ’ ουσίαν μόνο τις οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ιδιώτες.

Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2015 με την τροποποίησή του με τον νόμο 4336/2015, υπήγε πλέον ρητά στο εφαρμοστικό του πεδίο και τις οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, με την προϋπόθεση αυτές να μην αποτελούν τις μοναδικές οφειλές που εντάσσονται στο σχέδιο ρύθμισης, αλλά να συνυπάρχουν και οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα ή ιδιώτες.
Αναλυτικά το σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Bουλή έχει ως εξής:
Εξακολουθεί να ισχύει η προστασία της κύριας κατοικίας μέσω της υπαγωγής στο ν.3869/2010 έως την 31/12/2018, ο οποίος κατόπιν των τροποποιήσεών του με τους ν.4336/2015 και ν.4346/15 και τις προϋποθέσεις που αυτοί θέτουν και σε συνδυασμό με την υπ' αρ. 54/15.12.2015 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος και την με αρ. πρωτοκόλλου 130377/15 ΚΥΑ, παρέχει απόλυτη προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κ.λπ.), αλλά και για οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
Αντώνιος Παπαδεράκη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία