BACK TO
TOP
Business

Δέκα νέες ποικιλίες seedless από τη Ζευς στο σταφύλι

Με νέες λευκές, κόκκινες και µαύρες ποικιλίες άκκοκων σταφυλιών, θα ξεκινήσει να πειραµατίζεται από φέτος η «Ζευς Ακτινίδια ΑΕ» προκειµένου να ενισχύσει το εµπορικό της «οπλοστάσιο» στο χώρο του επιτραπέζιου σταφυλιού.

Δέκα νέες ποικιλίες seedless από τη Ζευς στο σταφύλι

1
0
Η δραστήρια οµάδα παραγωγών από την Πιερία, που καλλιεργεί ήδη περίπου 1.600 έως 1.700 στρέµµατα «Crimson Seedless», έχει ανοίξει κύκλο επαφών για το σκοπό αυτό. «Μιλάµε µε 2-3 breeder νέων ποικιλιών χωρίς κουκούτσια» τόνισε στην Agrenda ο γενικός διευθυντής της «Ζευς Ακτινίδια» Ζήσης Μανώσης, αποκαλύπτοντας πως οι συζητήσεις είναι προχωρηµένες και διεξάγονται, µεταξύ άλλων, µε breeders από την Αµερική, αλλά και από το Ισραήλ
«Μας ενδιαφέρουν, κυρίως, οι όψιµες ποικιλίες, αλλά µε έναν αµερικανικό οίκο αποφασίσαµε από κοινού να δοκιµάσουµε και πρώιµες», εξηγεί ο κ. Μανώσης



Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει µε φυτεύσεις µέσα στο Μάιο, σε πειραµατικό αγρό περίπου 15 στρεµµάτων που έχει στην ιδιοκτησία της η «Ζευς Ακτινίδια», µε 4-5 ποικιλίες, τις οποίες η οργάνωση θα παρακολουθεί και σιγά – σιγά θα επιλέγει εκείνες που θα περνάνε σε παραγωγικά κτήµατα. «Εκτιµώ ότι µε αυτές που θα φυτεύσουµε τη φετινή και την επόµενη χρονιά, θα φτάσουµε γύρω στις 10 ποικιλίες. Στόχος µας είναι να αποκτήσουµε µια πρώτη εντύπωση, να ξεσκαρτάρουµε το 70%-80% της δουλειάς και µετά να αρχίσουµε να φυτεύουµε και µε κάποιους παραγωγούς»

Αυτή τη στιγµή η «Ζευς Ακτινίδια» καλλιεργεί την κόκκινη Crimson Seedless και ο στόχος είναι να βρει κάτι καλύτερο ή κάποια άλλη ποικιλία που να «κουµπώσει» δίπλα στην Crimson, ενώ στις πράσινες ποικιλίες επιδίωξη είναι να εντοπιστεί µια πιο όψιµη από την «Thomson», για την οποία υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον. Όσον αφορά στις µαύρες ποικιλίες, ο κ. Μανώσης τόνισε ότι κάποιες όψιµες ποικιλίες έχουν ενδιαφέρον και πιάνουν καλές τιµές στην αγορά. Για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής, ο ίδιος ανέφερε ότι µέχρι στιγµής φαίνεται πως η χρονιά θα έχει λιγότερα σταφύλια –λόγω της υπερπαραγωγής πέρυσι- που σηµαίνει ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές για καλύτερη τιµή
«Πέρυσι για τον παραγωγό η τιµή ήταν στα 85 λεπτά και ήταν η χαµηλότερη των τελευταίων 5-7 ετών. Συνήθως είναι γύρω στο 1 ευρώ, µε τα καλά σταφύλια να παίρνουν µέχρι και 1.25 ευρώ», επισήµανε προσθέτοντας
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία