BACK TO
TOP
Business

Κληρώνει 30/6 η πώληση των θυγατρικών ΕΒΖ στη Σερβία

Οι όποιες προσφορές υπάρξουν, θα πρέπει να συνοδευτούν με εγγυητική ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Πάει πίσω η ανακοίνωση τιμών απο ΕΒΖ για τα τεύτλα

1
1

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου είναι το κρίσιμο ορόσημο που θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία του σχεδίου εξυγίανσης της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, διότι αργά το απόγευμα εκείνης της μέρας εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, στο πλαίσιο του διεθνή διαγωνισμού για την πώληση των σερβικών θυγατρικών της.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδείχθηκε κατά την πρώτη φάση του διεθνή διαγωνισμού και κάποιοι ή όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τα εργοστάσια της Crvenka και της Sajkaska, καταθέσουν προσφορά, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αναστροφή της αρνητικής πορείας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η ΕΒΖ ΑΕ.

Μέχρι και σε αυτό το στάδιο, κινητικότητα που δείχνει πιθανή συμμετοχή και με δεσμευτική προσφορά, έχουν επιδείξει η γαλλική Cristal Union, η κροατική Viro, ο Σέρβος επιχειρηματίας Ματίεβιτς, ιδιοκτήτης εκτάσεων με ζαχαρότευτλα στη Σερβία (σ. σ. οι τρεις αυτοί ίσως κατεβάσουν κοινή οικονομική προσφορά), η αγγλική ED&F Man, η πολωνική Polski, η αυστριακή  Agrana Group, καθώς και ο Σέρβος επιχειρηματίας, παλιός γνώριμος της ΕΒΖ και βασικός ανταγωνιστής των μονάδων της στη Σερβία, Μίοντραγκ Κόστιτς.

Οι όποιες προσφορές υπάρξουν, θα πρέπει να συνοδευτούν με εγγυητική ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ και να υποβληθούν στα κεντρικά γραφεία της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη. Αφού γίνει ο νομιμοποιητικός έλεγχος των εγγράφων, ώστε να διασφαλιστεί ότι ορθώς συμμετείχαν στο διαγωνισμό -διαδικασία που θα πάρει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν ολοκληρωθεί- κατόπιν σε συνεργασία με την πιστώτρια τράπεζα Πειραιώς θα ανοίξουν οι φάκελοι με τα τιμήματα και όποιο είναι υψηλότερο θα αξιολογηθεί για να κριθεί αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι και να ξεκινήσει η τελική διαπραγμάτευση με τον προτιμητέο επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται από πηγές που είναι κοντά στη διαδικασία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό τίμημα που δεν θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ, διότι «τί νόημα θα είχε αλλιώς η εκποίηση των δύο εργοστασίων;».

Πολλώ δε μάλλον που οι συγκεκριμένες θυγατρικές μόνο την τελευταία διετία θα έχουν εισφέρει στη μητρική ΕΒΖ ΑΕ, πάνω από 40 εκατ. ευρώ σε μερίσματα, κάτι που βεβαίως αυτομάτως, ανεβάζει και τον πήχη του τιμήματος που θα πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, αν θέλουν να αποκτήσουν τα δύο εργοστάσια, διότι πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η εμπορική αξία ενός περιουσιακού στοιχείου επηρεάζεται από το εάν είναι κερδοφόρο και πόσο ή όχι.

Σημειώνεται ότι αρχικά η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εξέπνεε την Παρασκευή 23 Ιουνίου, αλλά επειδή η διαπραγμάτευση για τη σύνταξη του σχεδίου πώλησης (περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες από το ύψος της αποτίμησης, μέχρι το πώς θα καταβληθεί το τίμημα) ολοκληρώθηκε τρεις ημέρες πριν, κρίθηκε σκόπιμο, για την καλύτερη προετοιμασία των δυνάμει στρατηγικών επενδυτών, να δοθεί παράταση μιας εβδομάδας.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-06-2017 14:25Agrotis

Με κέρδη άνω των 50 εκατομμυρίων € οι θυγατρικές της εβζ στη Σερβία για το 16 και θα πωληθούν πόσο???

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία