BACK TO
TOP
Business

Eurobank: Οριακή μείωση της ανεργίας τον Μάιο και σταθερός ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Η ανάκαμψη της απασχόλησης, η ενίσχυση της παραγωγικότητας και η καταπολέμηση του προβλήματος γήρανσης του πληθυσμού είναι οι τρεις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Eurobank «7 ημέρες οικονομία».

Eurobank: Σημαντική η επανεξέταση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα

2
0
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Eurobank, η ανάκαμψη της απασχόλησης πρέπει να εστιαστεί στη βραχυχρόνια και τη μεσοπρόθεσμη περίοδο (short and medium term), η ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ενώ η αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού είναι και το μέγεθος που τελικά θα προσδιορίσει και τη μεταβολή της απασχόλησης στη μακροχρόνια περίοδο (long term)

Επικαλούμενη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά πως ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο είναι πως στο πρώτο τρίμηνο η μέση (ανά μήνα) ετήσια μεταβολή της απασχόλησης ήταν 1,5%, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2017 διαμορφώθηκε στο 2,0%

Ως εκ τούτου, υποστηρίζει, στην περίπτωση που η προαναφερθείσα τάση αποτυπωθεί και στα στοιχεία του Ιουνίου 2017 (δημοσίευση: 7/9/2017), τότε η συνεισφορά της απασχόλησης στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του δευτέρου τριμήνου 2017 (δημοσίευση: 1/9/2017) αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2017.    

Εξετάζοντας, δε, τις εμπορευματικές συναλλαγές της ελληνικής οικονομίας τον Ιούνιο 2017 (και Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017) η Eurobank εκτιμά ότι η επίδραση του εξωτερικού τομέα στον ονομαστικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το δεύτερο τρίμηνο 2017 αναμένεται να είναι θετική

Το εν λόγω συμπέρασμα εξάγεται βάσει των παρακάτω στοιχείων: Πρώτον, το ισοζύγιο αγαθών αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 88,3 εκατ. το 2017 (στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών, ΕΛΣΤΑΤ) και δεύτερον, το ισοζύγιο υπηρεσιών ενισχύθηκε κατά 120,6 εκατ. στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου 2017 (στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών, Τράπεζα της Ελλάδος).     

Αρνητική επίδραση, ωστόσο, στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να έχει στο δεύτερο τρίμηνο η επιβράδυνση που σημειώθηκε στη βιομηχανική παραγωγή του δευτέρου τριμήνου. Σημειώνεται πως ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,7% τον Ιούνιο 2017 από 6,4% τον Μάιο 2017. Σε όρους μηνιαίας μεταβολής συρρικνώθηκε κατά 0,8% έπειτα από αύξηση 0,7% τον προηγούμενο μήνα.  

Τέλος, θετική κρίνει η Eurobank την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή με σταθερούς φόρους, δηλαδή χωρίς την επίδραση της φορολογίας. Όπως υποστηρίζει, ήταν θετική –για 7ο συνεχή μήνα– στο 0,2% από 0,2% τον Ιούνιο 2017 και -2,3% τον Ιούλιο 2016

Δείτε εδώ αναλυτικά τη μελέτη της Eurobank.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία