BACK TO
TOP
Business

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για Νηρέα-Σελόντα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση με 8 μη δεσμευτικές προσφορές στις πωλήτριες τράπεζες.

1
0

Την ικανοποίησή τους για τον αριθμό αλλά κυρίως για την ποιότητα των μη δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού, για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων εγχώριων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, εξέφραζαν τραπεζικές πηγές, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το Capital.gr, οι σύμβουλοι των τραπεζών εμφανίζονται να έγιναν αποδέκτες οκτώ μη δεσμευτικών προσφορών από ισάριθμους υποψήφιους επενδυτές.

Οι πωλήτριες τράπεζες ανέμεναν πως ο αριθμός των αρχικώς 37 ενδιαφερόμενων θα περιορίζονταν στους υποψηφίους αυτούς με έμπρακτο ενδιαφέρον για τις δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. Πράγματι στα οκτώ σχήματα που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές, οι πληροφορίες έφεραν να περιλαμβάνονται τα ονόματα των Pillarstone (KKR),  Harvard Investment Group (HIG), Amerra Capital Μanagement, Diorasis International, Rhone Capital, Cooke Group, Oaktree και Astorg Partners.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, πρόκειται για επενδυτές που ήδη έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, κυρίως για project αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης επιχειρήσεων και κλάδων, αλλά και επενδυτές με «ειδικό» ενδιαφέρον για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. H Pillarstone αποτελεί την πλατφόρμα της ΚΚR μέσω της οποίας συνεργάζεται με τις τράπεζες για την δημιουργία αξίας δια της διαχείρισης των ανοιγμάτων τους σε non-core και υπο-αποδίδοντα περιουσιακά στοιχεία των ισολογισμών τους. Στην πλατφόρμα της Pillarstone Greece έχει ήδη ενταχθεί η φαρμακευτική FAMAR (ανήκε στην οικογένεια Μαρινόπουλου), ενώ όπως ανέφερε το Capital.gr, έπονται η Καλλιμάνης και άλλη μια γνωστή εταιρεία του λιανεμπορίου.

Η Harvard Investment Group (HIG) είχε εκδηλώσει από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον της για τις Νηρέα και Σελόντα, έχοντας πραγματοποιήσει εκτενή κύκλο επαφών και συναντήσεων με τις τράπεζες αλλά και τις διοικήσεις των δύο εταιρειών. Υλοποίησε το πρώτο μεγάλο της deal στην Ελλάδα το 2014, όταν έπειτα από μακρόχρονο ενδιαφέρον εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής στην Μ.Ι. Μαίλλης.

Αντίστοιχα, η Oaktree (με παρουσία ήδη στον ξενοδοχειακό τομέα, στον όμιλο Sani-Ikos) συγκαταλέγεται μεταξύ των σταθερά διεκδικητών non-core τραπεζικών assets που βγαίνουν προς πώληση από τις τράπεζες. Μετείχε στο διαγωνισμό για την πώληση της Avis Greece από την Πειραιώς, ενώ έχει ολοκληρώσει deals στη ναυτιλία. Αντίστοιχα  η Rhone μετρά πολυετή παρουσία στην ελληνική αγορά, με συμφωνίες που αφορούσαν την S&B (πωλήθηκε στον βελγο-καναδικών συμφερόντων όμιλο Imerysπου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διεθνώς στον κλάδο των βιομηχανικών ορυκτών μετάλλων) και μετείχε στο σχήμα που απέκτησε το "Χρυσό Οδηγό".

Η Amerra Capital Μanagement διαθέτει ήδη παρουσία στον ελληνικό κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας από το 2016, όταν απέκτησε από τη Global Finance την εταιρεία Ανδρομέδα. Το fund με έδρα τη Νέα Υόρκη ανήκει στους Craig Tashjian και Nancy Obler και διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια με έμφαση στην αγροτική οικονομία. Ακόμη έναν επενδυτικό σχήμα, ελληνικών συμφερόντων, με εμπειρία από τις ιχθυοκαλλιέργειες είναι το Diorasis International που από το 2014 ελέγχει την Bitsakos Aquaculture.

Η Diorasis, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με άλλους επενδυτές μετέχει ενεργά στην προσπάθεια να σχηματιστεί ένα ελληνικό «μπλόκ» που θα διεκδικήσει με σημαντικές αξιώσεις τις Νηρέα και Σελόντα. Ως μακροπρόθεσμος επενδυτής και όχι με στόχο μια αποεπένδυση σε 3 ή 5 χρόνια, η Diorasis και οι συν αυτή επενδυτές επιδιώκουν από την ένωση των Νηρέα και Σελόντα να δημιουργηθεί ένας "εθνικός πρωταθλητής" που θα διεκδικήσει ρόλο στην παγκόσμια αγορά υδατοκαλλιέργειας.

Τέλος, η παρουσία της (γαλλικών "καταβολών") Astorg Partners εκτιμάται από έμπειρα στελέχη του χώρου ότι σχετίζεται με το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων του αμερικανού επενδυτή Wilbur Ross για τις δύο εταιρείες. Ο Ross που κατά καιρούς έχει συναντηθεί με την ελληνική πολιτική ηγεσία και στελέχη κυβερνήσεων, μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει στο σχήμα υπό την Fairfax που τοποθετήθηκε στη Eurobank και σε άλλες εταιρείες. Ο ίδιος είναι γνώστης της ελληνικής επενδυτικής πραγματικότητας και μάλιστα προ μηνών είχε δηλώσει πως "έχω περάσει τόσα πολλά με την Ελλάδα που αισθάνομαι ότι πάντα ήμουν Έλληνας". Σημειωτέον ότι η WL Ross & Co περιλαμβάνονταν στους 37 αρχικά ενδιαφερόμενους και είχε υπογράψει το NDA για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό.

Εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των προσφορών και η σύνταξη της short list των υποψηφίων εταιρειών που θα αποκτήσουν δικαίωμα κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Το vendor due diligence που προηγήθηκε επιτρέπει να επιταχυνθούν οι έλεγχοι από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών και να ο διαγωνισμός να προχωρήσει στο επόμενο και πιο σημαντικό στάδιο, αυτό της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, κάτι που αναμένεται πριν το τέλος του έτους (τέλη Νοεμβρίου το πιθανότερο)  αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία