BACK TO
TOP
Business

Ξανά στο «σκοτάδι» κινδυνεύει να βρεθεί η ΒΦΛ

Με το «σταγονόμετρο» τροφοδοτείται πλέον με φυσικό αέριο η πρώην ΒΦΛ αφού από το βράδυ της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου, η ΔΕΠΑ έκλεισε δραστικά τη στρόφιγγα της παροχής αφήνοντας να περάσουν ελάχιστες ποσότητες, μέσω του ΔΕΣΦΑ, ίσα που να συντηρούνται οι παραγωγικές διαδικασίες της λιπασματοβιομηχανίας.

Ξανά στο «σκοτάδι» κινδυνεύει να βρεθεί η ΒΦΛ

1
0

Αιτία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό σε όλη την τοπική κοινωνία της Καβάλας, αποτέλεσε η μη τήρηση εκ μέρους της ELFE της συμφωνίας για πληρωμή, κατά 50% με την καταβολή μετρητών και κατά 50% με επιταγές πελατών της, του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί στο συγκρότημα της Νέας Καρβάλης, με συνέπεια η ΔΕΠΑ να κάνει πράξη την εντολή που είχε λάβει από τους μετόχους της και να σταματήσει την τροφοδοσία.

Το θέμα που ανέκυψε αίφνης στη λιπασματοβιομηχανία ανέδειξαν τα σωματεία εργαζομένων των «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.», «PFIC LTD» και «CENTROFAROSERVICES», με ανοικτή επιστολή τους προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο, ζητώντας του να αρχίσει ξανά την προμήθεια φυσικού αερίου και να λύσει τη διαφορά με την ELFE στα δικαστήρια. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «μας νοιάζει μόνο να ταΐζουμε τις οικογένειές μας και να μην οδηγηθούν οι εταιρίες που δουλεύουμε σε παύση εργασιών λόγω μη δυνατότητας παραγωγής λιπασμάτων, αφού πρώτη ύλη είναι το φυσικό αέριο».

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ πάντως ήδη έχει κινηθεί νομικά για να βρει τρόπο να διευθετηθούν τα χρέη της βιομηχανίας προς την εταιρία αερίου, τα οποία αγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Ιούνιο σε έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε η προμήθεια φυσικού αερίου της ELFE να συνεχιστεί με την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες που θα λαμβάνει θα πληρώνονταν σε εβδομαδιαία βάση, με μετρητά (50%) και με επιταγές τρίτων πελατών (50%). Η ELFE, όμως, πλήρωνε με μεταχρονολογημένες επιταγές και τον Αύγουστο η ΔΕΠΑ προχώρησε σε αγωγή για διεκδίκηση όλου του χρέους ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε σειρά από προσφυγές της ELFE στα δικαστήρια που ζητούσε λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ τον Ιούνιο, αλλά πηγές της τελευταίας αναφέρουν ότι τα αρμόδια δικαστήρια έχουν τις απορρίψει.

«Θα τα πούμε στα δικαστήρια…»

Σε επικοινωνία που είχε, τελικά, το Agronews με το Διονύση Μπεχράκη, σύμβουλο της ELFE και υπεύθυνο για τις σχέσεις της επιχείρησης με τη ΔΕΠΑ, το ανώτατο στέλεχος παραδέχθηκε πως από τις 21:30 το βράδυ της Παρασκευής έχει γίνει μηδενική πώληση προς το εργοστάσιο (σ. σ. ο ΔΕΣΦΑ, ωστόσο παρέχει στο συγκρότημα αέριο εξισορρόπησης, που σημαίνει κάποιες ποσότητες για να μην γίνει αδιόρθωτη ζημιά) και προανάγγειλε νέα προσφυγή στα δικαστήρια.

«Κακώς έγινε. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, καμία προηγούμενη αναφορά από τη ΔΕΠΑ και η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη. Θα κινηθούμε στη δικαστική οδό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «από το Δεκέμβριο του 2015 προπληρώνουμε κανονικά το φυσικό αέριο που παίρνουμε. Όπως κάθε Παρασκευή μεσημέρι εδώ και δύο χρόνια, έτσι και την περασμένη, στείλαμε τα χρήματα και δεν μας απάντησε κανείς. Προπληρώνουμε με επιταγές πελατών και δεν υπήρξε ούτε μία ακάλυπτη. Έχουμε δώσει 45 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2015 μέχρι σήμερα, για ό,τι κατανάλωση έχουμε κάνει και 18 εκατ. ευρώ επιπλέον για τόκους και υπερτιμολογήσεις και κακώς διαδίδει η ΔΕΠΑ ότι ανέβηκε η οφειλή».

Στο ερώτημά μας αν τηρείται η συμφωνία για 50% προπληρωμή τοις μετρητοίς και 50% με επιταγές, για το αέριο που καταναλώνει το βιομηχανικό συγκρότημα, ο κ. Μπεχράκης υποστήριξε ότι «η καταβολή μετρητών είναι μια απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ, την οποία το δικαστήριο της Καβάλας, σε σχετικά ασφαλιστικά μέτρα, αποφάσισε να μην εκτελεστεί, έγινε μια ανάλογη δίκη στην Αθήνα που δικαίωσε τη ΔΕΠΑ, επιμείναμε με νέα προσφυγή η οποία εκδικάστηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου το πρωί, την οποία η ΔΕΠΑ ερμήνευσε ως υπέρ της -κάτι που βάσει της δικής μας ερμηνείας δεν ισχύει, άλλωστε δεν υπάρχει κάτι γραπτώς ακόμη το ζήτησα και δεν υπάρχει- και το βράδυ χωρίς να μας ειδοποιήσουν, σταμάτησαν την τροφοδοσία του βιομηχανικού συγκροτήματος με αέριο».

Ο ίδιος τόνισε πως το εργοστάσιο δουλεύει σήμερα με την αμμωνία που έχει και πως ο ίδιος αναζητά εναλλακτικούς παρόχους που θα το προμηθεύσουν με νέες ποσότητες. Απέφυγε όμως να προσδιορίσει το πόσο μπορεί να αντέξει η επιχείρηση χωρίς πρώτη ύλη (σ. σ. το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για παραγωγή αμμωνίας) και παρέπεμψε στις τρεις εταιρείες που ενοικιάζουν το συγκρότημα («Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.», «PFIC LTD» και «CENTROFAROSERVICES»), τονίζοντας πως «η μόνη σχέση που έχουμε με αυτές είναι να τους προμηθεύουμε αέριο. Από εκείνες εξαρτάται τί θα κάνουν».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι από την περασμένη άνοιξη υπάρχει στην ELFE σε εξέλιξη παρέμβαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τις συνεχείς μεταβιβάσεις του συγκροτήματος και των αδειών λειτουργίας του σε καινούρια νομικά σχήματα.

Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ακόμη πως η συνολική οφειλή προς τη ΔΕΠΑ είναι στα περίπου 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όπως είπε «μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει, παρανόμως, περί τα 40 εκατ. ευρώ για Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2017, εξαιτίας των υπερτιμολογήσεων, επειδή η ΔΕΠΑ, λόγω της υπερκατανάλωσης από το  κρύο, αναγκάστηκε να πάρει ακριβότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, πληρώσαμε επιπλέον 4 εκατ. ευρώ, χωρίς να μπορούμε αυτό το κόστος να το μετακυλίσουμε όπως έκαναν οι ηλεκτροπαραγωγοί που το έβαλαν στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Πόσο θα αντέξει αυτή η βιομηχανία να ζήσει με τις υπέρογκες χρεώσεις που μας κάνουν;».

Καταλήγοντας αποκάλυψε πως «η ELFE έχει καταθέσει αγωγή κατά της ΔΕΠΑ, εδώ και μήνες, από την οποία ζητά αποζημίωση 300 εκατ. ευρώ, για τις υπερτιμολογήσεις που κάνει», κάτι που επιβεβαιώνεται εν μέρει και από πηγές κοντά στη ΔΕΠΑ, οι οποίες διευκρινίζουν πως η αγωγή είναι για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στρέφεται επί της ουσίας κατά του ελληνικού δημοσίου.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία