BACK TO
TOP
Business

Ποντάρουν στον βεγκανισμό οι επενδυτές της Beyond Meat

Κατά το ντεμπούτο της στις χρηματιστηριακές αγορές την Πέμπτη 2 Μαΐου, οι μετοχές της εταιρείας παρασκευής βήγκαν μπιφτεκιών, Beyond Meat Inc, αυξήθηκαν κατά 84%, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την πρόθεση των επενδυτών να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα του βεγκανισμού.

1111

Πέτρος Γκόγκος

37
0

Έτσι, η μετοχή που ξεκίνησε στα 46 δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς των 25 δολαρίων, έδωσε στην Beyond Meat μια δυνατότητα κεφαλαιοποίησης στην αγορά ύψους 2,75 δις δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των αναδόχων.

Μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων όμως, η αξία της μετοχής ανέβηκε στα 50 δολάρια, ενώ εξαιτίας της μεταβλητότητας έπαψαν. Μετά από αυτό όμως συνέχισε να συναλλάσσεται, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, Reuters.

Νωρίτερα την Τρίτη, η εταιρεία αύξησε το μέγεθος και την τιμή της προσφοράς της μετά από αυξημένη ζήτηση από τους επενδυτές. Η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) συνέλλεξε 240 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα που αντλήθηκαν από την IPO δίνουν μια διαπραγματευτική δύναμη στην Beyond Meat να ανταγωνιστεί τον βασικό της αντίπαλο, Impossible Foods, μιας νεοφυούς επιχείρησης από το Σίλικον Βάλεϋ.

Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος κερδίζουν σε δημοτικότητα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς την χορτοφαγία και τον βεγκανισμό, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τον τρόπο μεταχείριση των ζώων και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους της εντατικής κτηνοτροφίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η γνωστή αλυσίδα γρήγορου φαγητού Burger King και η Impossible Foods ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα να πουλούν το βήγκαν «Burger Impossible Whopper» σε 59 καταστήματα μέσα και γύρω από το St. Louis.

Η Beyond Meat με έδρα το Λος Άντζελες άρχισε να πωλεί το φυτικό της μπιφτέκι στην αλυσίδα fast food της Carl's Jr τον Ιανουάριο. Η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της για έρευνα και ανάπτυξη καθώς και για την ανοικοδόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η Beyond Meat παρασκευάζει υποκατάστατα του κρέατος χρησιμοποιώντας συστατικά που μιμούνται τη σύνθεση αυτού, όπως είναι τα μπιζέλια, τα φασόλια, η φάβα και η σόγια. Πρόκειται για πρώτες ύλες που μαγειρεύονται  όπως το βόειο κρέας και το κοτόπουλο, ενώ μαγειρεμένα, μοιάζουν κιόλας σε αυτά.

Ορισμένοι από τους επενδυτές πίσω από την εταιρεία, είναι ο Μπιλ Γκέητς, ο ιδρυτής της Microsoft και ο ηθοποιός Leonardo DiCaprio. Ας αναφερθεί μάλιστα πως οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Beyond Meat, δεν πώλησαν καμία από τις μετοχές τους κατά την παρθενική εμφάνιση στο χρηματιστήριο. Η Goldman Sachs, η J.P.Morgan και η Credit Suisse είναι οι βασικοί εγγυητές της αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία