BACK TO
TOP
Business

Συμβόλαια γάλακτος στη Φλώρινα κλείνουν γαλλικοί όμιλοι

Οι δύο γαλλικές εταιρείες ετοιμάζονται να εμπορευτούν κατσικίσιο τυρί από γάλα ελληνικής προέλευσης.

Συμβόλαια γάλακτος στη Φλώρινα κλείνουν γαλλικοί όμιλοι

2
0
Κατσικίσιο τυρί από γάλα ελληνικής προέλευσης και, πιο συγκεκριμένα, από τη Φλώρινα ετοιμάζονται να… σερβίρουν μέσα στους επόμενους μήνες στη διεθνή αγορά δύο εκ των μεγαλύτερων τυροκομικών ομίλων της Γαλλίας. Οι εν λόγω εταιρείες βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε αναζήτηση νέων συνεργασιών με παραγωγούς, ακόμα και εκτός Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις ποσότητες εισκομιζόμενου γάλακτος. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την διογκούμενη ζήτηση που καταγράφεται παγκοσμίως για κατσικίσιο τυρί και την οποία δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή να καλύψουν.

Φαίνεται ότι η αναζήτηση ποιοτικής πρώτης ύλης τους οδήγησε στο νομό Φλώρινας όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες κλιμάκια των δύο εταιρειών, αποδεχόμενα σχετική πρόσκληση του τοπικού Επιμελητηρίου, βρέθηκαν στην περιοχή και είχαν απευθείας επαφές με δέκα παραγωγούς και τουλάχιστον δύο συλλέκτες.

Ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσαν στην επίσκεψη οι Γάλλοι είναι το γεγονός ότι το παρών στις επαφές έδωσαν οι ίδιοι οι επικεφαλείς των εταιρειών μαζί με στενούς συμβούλους τους και όχι κάποιοι απλοί συνεργάτες τους. Οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν τις σταβλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων ώστε να δουν από κοντά τις παραγωγικές υποδομές και να έχουν πλήρη εικόνα για τη δυναμικότητά τους.

Όπως λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης, οι δυο όμιλοι επιθυμούν να κλείσουν σε πρώτη φάση συμφωνία για την προμήθεια 8.000 τόνων αίγειου γάλακτος μέχρι το τέλος του 2013 με την προοπτική οι ποσότητες αυτές να αυξηθούν από τον επόμενο χρόνο. «Στην περιοχή μας, οι κατσίκες μεγαλώνουν στα βουνά, τρέφονται με πολλά αρωματικά βότανα της ελληνικής γης και, επιπλέον, είναι ελευθέρας βοσκής, στοιχείο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη γαλλική πλευρά, καθώς το γάλα, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, είναι βιολογικό» εξηγεί ο κ. Σαπαλίδης.

Η τιμή παραγωγού που προσφέρουν οι Γάλλοι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή,  ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, φαίνεται ότι ικανοποιεί τους κτηνοτρόφους. Ο ίδιος εκτιμά ότι η συμφωνία είναι πολύ πιθανό να υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε περίπτωση που «σφραγιστεί» το ντηλ, οι δυο όμιλοι προσανατολίζονται σε μια ακόμα επένδυση στην περιοχή για τη δημιουργία μονάδας όπου θα γίνει μια πρώτη επεξεργασία και πιστοποίηση στο εισκομιζόμενο γάλα.

Οι Γάλλοι... το κάνουν καλύτεραΣτη χώρα μας η ετήσια παραγωγή αίγειου γάλακτος ανέρχεται σε  484.000 τόνους κατέχοντας  την 6η θέση στον κόσμο (1η θέση ανά  κάτοικο στον κόσμο) με ένα αριθμό ζώων περίπου 5 εκατομμύρια. Όμως η παραγωγή αυτή δεν είναι ικανοποιητική αν συγκριθεί  με τη Γαλλία, η οποία με λιγότερο από ένα εκατομμύριο ζώα (958.000) παράγει ετησίως 580.000 τόνους αίγειο γάλα. Επιπλέον, τα προϊόντα που παρασκευάζονται στη χώρα μας είναι σχετικά περιορισμένα.

Αντίθετα με τη Γαλλία που αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό το αίγειο γάλα και παράγει μεγάλη ποικιλία τυριών αλλά και σημαντικές ποσότητες γάλακτος κατανάλωσης (κυρίως UHT και σκόνη γάλακτος για παιδικές τροφές)


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία