BACK TO
TOP
Business

Το ελληνικό γκότζι μπέρι κλείνει συμφωνίες με τη γαλακτοβιομηχανία

Βάσιμες ελπίδες για την ανάπτυξη στη χώρα μας καινοτόμων και πολλά υποσχόμενων καλλιεργειών όπως το γκότζι μπέρι δημιουργεί η πρώτη μεγάλη συμφωνία για τη διάθεση του προϊόντος που υπογράφηκε μεταξύ παραγωγών και γνωστής γαλακτοβιομηχανίας.

Το ελληνικό γκότζι μπέρι κλείνει συμφωνίες με τη γαλακτοβιομηχανία

5
0
Ο λόγος για τη ΦΑΓΕ, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda, συμφώνησε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής γκότζι μπέρι από την πρότυπη φάρμα που έχουν δημιουργήσει στους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας οι Παναγιώτης Τσαγκάνης και Παναγιώτης Καμπύλης. Σκοπός της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει το νωπό φρούτο στην παραγωγή γιαουρτιού με γεύσεις, το οποίο αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων της, τόσο στην Ελλάδα όσο και-κυρίως- στο εξωτερικό. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Agrenda, ήταν η ίδια η γαλακτοβιομηχανία που προσέγγισε τους παραγωγούς και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει θέσει επί τάπητος και πρόταση μακροχρόνιας συνεργασίας.

Πρόκειται ουσιαστικό για το πρώτο ντηλ του είδους που πραγματοποιείται στη χώρα μας και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως σηματωρός:  Όχι μόνο για τις βιομηχανίες τροφίμων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα από εγχώριες πρώτες ύλες αλλά-κυρίως- και για τους αγρότες που μέχρι σήμερα ενδιαφέρονταν για τις νέες, πρωτοποριακές καλλιέργειες (ανάμεσά τους τα λεγόμενα «Super Foods», όπως το γκότζι μπέρι), όμως εγκατέλειπαν την προσπάθεια καθώς δεν έβρισκαν αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα της διάθεσης της παραγωγής τους.

Μια πρότυπη φάρμαMε αυτή την αγωνία ξεκίνησαν πριν από 4,5 περίπου χρόνια να στήνουν την πρότυπη φάρμα τους σε μια έκταση 12 στρεμμάτων στην τοποθεσία Λαγούβαρδος της Μεσσηνίας οι κύριοι Τσαγκάνης και Καμπύλης. Επαγγελματίες αγρότες αμφότεροι, μέχρι τότε ασχολούνταν αποκλειστικά με την καλλιέργεια πατάτας. Όπως, όμως, μας λέει ο κ. Τσαγκάνης, «στο μυαλό μας στριφογύριζαν ιδέες για το πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το εισόδημά μας και, κυρίως, να «πιάσουμε» το πνεύμα της εποχής και της αγοράς».  Το γκότζι μπέρι φάνταζε μια καλή λύση, δεδομένου και του ιδανικού μικροκλίματος της περιοχής. Η φάρμα τους απαρτίζεται από 3.500 δέντρα και η φετινή είναι η πρώτη ουσιαστικά χρονιά συγκομιδής. «Η αλήθεια είναι ότι η απόδοση έχει ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις μας.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να «πιάσουμε» έως και 1,5 τόνο το στρέμμα», λέει ο κ. Τσαγκάνης.  Εξαρχής η ζήτηση ήταν μεγάλη από την πλευρά των χονδρεμπόρων και των μεταπωλητών τόσο για νωπό όσο και για αποξηραμένο προϊόν. Στην πρώτη περίπτωση οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 10-15 ευρώ το κιλό ενώ στη δεύτερη από 7 έως 10 ευρώ το κιλό (στην εμπορική διάθεση).

Η έκπληξη, όμως, ήρθε από το ενδιαφέρον που εξέφρασε η γνωστή γαλακτοβιομηχανία (σ.σ. οι δυο παραγωγοί δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν το όνομά της, ωστόσο το ρεπορτάζ της Agrenda επιμένει ότι πρόκειται για την εταιρεία των αδερφών Φιλίππου) η οποία μάλιστα επιθυμούσε να απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής. Οι ίδιοι δηλώνουν «ανοικτοί» τόσο στο ενδεχόμενο μακροχρόνιας συνεργασίας όσο και στην προοπτική συμβολαιακής εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από την ίδια ή άλλη βιομηχανία. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η φάρμα των δύο γεωργών λειτουργεί και ως φυτώριο: «Πουλάμε σε παραγωγούς αλλά και σε ιδιώτες απ’ όλη την Ελλάδα που θέλουν να βάλουν μερικά δένδρα στον κήπο τους»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία