BACK TO
TOP
Business

To παρασκήνιο πίσω από το «ναυάγιο» στην πώληση της ΕΒΖ

Σε «ναυάγιο» υποχρεώνεται το πλάνο για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή με την «πολύφερνη νύφη» της υπό εκκαθάριση ATEbank να μένει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στο… ράφι μετά το οριστικό au revoir των Γάλλων.

Μέχρι 15/10 η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΕΒΖ

2
1
Η νέα, 3η κατά σειρά, παράταση στη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, που σέρνεται εδώ και σχεδόν δυόμιση χρόνια και συνδυάζεται με εκ νέου πρόσκληση προς κάθε… πικραμένο να υποβάλλει βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά έως την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου του 2013, μοιάζει περισσότερο με ευσεβή πόθο, παρά με ρεαλιστική απαίτηση.

Τι πρότειναν οι ΓάλλοιΚαι αυτό γιατί αν, για παράδειγμα, υπάρχει προσδοκία ότι οι Γάλλοι της Cristal Financiere θα επανέλθουν με μια βελτιωμένη προσφορά, τι τους εμπόδιζε να την καταθέσουν τώρα, που έχουν χριστεί προτιμητέοι αγοραστές, αντί να ρισκάρουν να βρεθούν απέναντι σε μια πιο καλή προσφορά;

Η λογική λέει ότι το χαρτί της θυγατρικής της Cristal Union, έχει πλέον καεί, όσον αφορά στην υπόθεση της πώλησης του 82,33% των μετοχών της ΕΒΖ.

Τι έφταιξε; Οι πληροφορίες της Agrenda μιλούν για τεράστιο χάσμα μεταξύ των επιδιώξεων των τριών συντελεστών της εξίσωσης.

Ο ειδικός εκκαθαριστής Νίκος Μαράντος φέρεται να ζητούσε περί τα 38-40 εκ. ευρώ, για να ανάψει το πράσινο φως στη μεταβίβαση της ΕΒΖ στους Γάλλους, χωρίς, μάλιστα, να βάζει νερό στο κρασί του.
Οι Γάλλοι, πάλι, έδιναν δύο εναλλακτικές. Ή να πάρουν την εταιρεία με συμβολικό τίμημα αναλαμβάνοντας το σύνολο των υποχρεώσεών της και να την καταστήσουν κεφαλαιακά υγιή, ή να «κουρευτεί» το δάνειο των 122 εκ. ευρώ, που διατηρεί η ζαχαροβιομηχανία στην Πειραιώς. Το πρώτο αίτημα δεν το δεχόταν ο ειδικός εκκαθαριστής και αυτό επαναβεβαιώθηκε σε μεταξύ τους συνάντηση την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα. Έτσι το βάρος της Cristal Financiere μετατοπίστηκε, μοιραία, στην προοπτική του «κουρέματος» του δανείου

Η συζήτηση έφθασε σε αδιέξοδοΗ επιλογή αυτή, ωστόσο, ήταν εκ προοιμίου αδιέξοδη, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς που έχει αναλάβει το δάνειο της ΕΒΖ είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους στους Γάλλους, και στις τρεις συναντήσεις που έκαναν μεταξύ τους, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί haircut στο δάνειο, διότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επ’ αυτού και οποιαδήποτε απομείωση αποφασιστεί θα έπρεπε να τη «γράψει» στις ζημίες της. Και κάτι τέτοιο όμως δεν ήθελε να το πάρει στους ώμους της η Τράπεζα.

Αντιθέτως, είχε καταστήσει σαφές πως έχει διάθεση να συζητήσει διευκολύνσεις (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, αλλαγές στο επίπεδο των επιτοκίων κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει business plan που θα εγγυάται κατ’ ελάχιστον κάποια πράγματα για την ανάπτυξη της ΕΒΖ
Οι Πολωνοί στράφηκαν στην Κροατία Με τις τρεις πλευρές να διεκδικούν για τον εαυτό τους το απόλυτο, νομοτελειακά η συζήτηση ναυάγησε. Το ερώτημα είναι γιατί δεν κλήθηκε ο 2ος προτιμητέος αγοραστής, η πολωνική Polski Cukier, μήπως και σωθεί η υπόθεση; Οι Πολωνοί ανέστειλαν κάθε ενδιαφέρον για το διαγωνισμό και έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Κροατία, όπου διεκδικούν στα ίσα τη ζαχαροβιομηχανία Viro, κάτι που αν ευοδωθεί θα τους επιτρέψει να βάλουν πόδι και στα Βαλκάνια, αφού η Σερβία είναι ακριβώς δίπλα

Με δεδομένο ότι οι δύο πλέον σοβαροί του διαγωνισμού αποχαιρέτισαν, είναι παράδοξο να αναμένεται βελτιωμένη προσφορά από τη βουλγαρική Litex Commercial, τη σερβική Sunoko, ή τους υπόλοιπους που εμφανίστηκαν κατά καιρούς, αλλά είτε αποσύρθηκαν είτε απορρίφθηκαν οι προσφορές τους.
Εκτός κι αν γίνει ένα θαύμα και στο επόμενο διάστημα εμφανιστεί ο λευκός ιππότης που θα φιλήσει και θα αναστήσει τη μαγεμένη πριγκίπισσα.

Επειδή όμως οι μύθοι σπανίως έχουν σχέση με την πραγματικότητα και καθώς έχει χαθεί ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η ανασυγκρότηση της ΕΒΖ -με ίδια μέσα θα βγει κατά τα φαινόμενα το κάρο από τη λάσπη- τόσο το καλύτερο, γιατί η εταιρεία έχει μπροστά της προκλήσεις, με πρώτη την καμπάνια που ξεκινά τον Σεπτέμβριο και πιθανώς θα είναι η πιο κακή από άποψη παραγωγής
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-10-2014 16:54denis

Γεια σας έχω μια επιδότηση κεφαλαίου που πρέπει να χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένα δάνεια, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, από το 2000 έως 800.000; σε όποιον σοβαροί για την επιθυμία αυτό το δάνειο. 2% έως 4% τόκους ετησίως ανάλογα με το ποσό που καταβάλλεται για την ύπαρξη ιδιαίτερα δεν θέλω να παραβιάζουν το νόμο τοκογλυφίας. Παρακαλείστε να αναφέρετε στην αίτηση δανείου σας το ακριβές ποσό που θέλετε και την ημερομηνία. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για την προσωπική σας δάνεια: Πιστωτικές denis_vezier@outlook.fr sigmas σας υπηρεσία 24/24 ώρες PS: I δανείζουν μόνο για τους ανθρώπους που μπορούν να μου επιστρέψει.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία