BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σε χαμηλό δυόμιση ετών η ζήτηση για πετρέλαιο

Επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου σε «αξιοσημείωτο» βαθμό διαπιστώνει η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) καθώς, όπως αναφέρει, οι οικονομίες σε Ευρώπη και Κίνα κατεβάζουν ταχύτητα, ενώ παράλληλα η προφορά μαύρου χρυσού αυξάνεται σταθερά κυρίως από τη Βόρειο Αμερική.

Σε χαμηλό δυόμιση ετών η ζήτηση για πετρέλαιο

0
0

«Η πρόσφατη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ζήτησης είναι αξιοσημείωτη», αναφέρει η ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή της όπου αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση πετρελαίου της περιόδου 2014 - 15. 

«Αν και οι συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Λιβύη δεν υποχωρούν, ο αντίκτυπός τους στις ισορροπίες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου και τις τιμές παραμένει περιορισμένος, καθώς αποδυναμώνεται η ανάπτυξη της ζήτησης ενώ υπάρχει επαρκής προσφορά», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ζήτηση για μαύρο χρυσό κατά το δεύτερο τρίμηνο βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο δυόμισι ετών. Συνολικά για το 2014, η ΙΕΑ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης κατά 65.000 βαρέλια ημερησίως στα 900.000 βαρέλια ημερησίως. Παράλληλα, μείωσε τις προβλέψεις του 2015 κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Η ΙΕΑ εκτιμά ακόμα ότι η παραγωγή πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014 και κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2015, με κινητήριο δύναμη την σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ. 

Σημειώνεται πως η τιμή του πετρελαίου Brent βρέθηκε αυτή την εβδομάδα κάτω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο. 

«Οι χώρες της ευρωζώνης ήδη παλεύουν με την στασιμότητα και βρίσκονται πολύ κοντά στον αποπληθωρισμό. Ο κίνδυνος είναι να πυροδοτηθεί ένα αποπληθωριστικό σπιράλ που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας» αναφέρει η ΙΕΑ, τονίζοντας επίσης ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, είναι μάλλον απίθανο να αυξηθεί πολύ περισσότερο από 2% καταλήγει η ΙΕΑ. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία