BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ερωτηματικό ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων της Fed

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το ποτέ θα αυξήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια, καθώς ούτε τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης κατάφεραν να ρίξουν φως στο ζήτημα.

Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας εξετάζει η Fed

1
0

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed ψήφισαν στην τελευταία συνεδρίαση υπέρ του τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων επειδή αναμένουν περαιτέρω βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς απασχόλησης.

Αναφορικά με το χρόνο αύξησης των επιτοκίων παρά τις τοποθετήσεις μελών πως θα ήταν επωφελές να ξεκαθαριστεί σύντομα η πιθανή προσέγγιση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, δεν υπήρξε συμφωνία για το χρόνο υλοποίησης της απόφασης.

Επομένως το όλο θέμα παραπέμπεται για την επόμενη συνεδρίαση στις 16 και 17 Δεκεμβρίου αφού πρώτα αναλυθούν τα "σήματα" που θα σταλούν προς τις αγορές από μια τέτοια απόφαση.

Με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, τα μέλη της επιτροπής «σημείωσαν το κάπως πιο αδύναμο οικονομικό outlook και τα αυξημένα καθοδικά οικονομικά ρίσκα σε Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία, καθώς και στην ενίσχυση του δολαρίου.

«Επισημάνθηκε πως αν οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες στο εξωτερικό επιδεινώνονταν περαιτέρω, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα μπορεί να είναι πιο αργή από ότι αναμένεται τώρα» αναφέρεται στο κείμενο των πρακτικών. «Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι έκριναν ότι ο αντίκτυπος των τελευταίων εξελίξεων στην εγχώρια οικονομία αναμένεται να είναι περιορισμένος».

Ένας μεγάλος αριθμός αξιωματούχων ανέφεραν πως η Fed πρέπει να μείνει σε επαγρύπνηση για μια πτώση των προοπτικών της αγοράς για τον πληθωρισμό.

«Πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι η επιτροπή πρέπει να παραμένει σε επιφυλακή για ενδείξεις μιας πιθανής καθοδικής στροφής στις μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό» σημειώνεται στα πρακτικά. «Ορισμένοι εξ αυτών σημείωσαν πως αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα είναι ακόμα πιο ανησυχητικό αν μείνει στάσιμη η ανάπτυξη».

 


(Πηγή: reporter.gr)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία