BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Απίθανη η αύξηση επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο

Την αμφιβολία των αξιωματούχων της Fed ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια ως τα μέσα του έτους αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνάντησης του Απριλίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 20 Μαϊου.

Ερωτηματικό ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων της Fed

0
0

Όπως μεταδίδει η WSJ, τα πρακτικά αποκαλύπτουν πως μόνο ένας μικρός αξιωματούχων υποστήριξαν πως θα είναι δυνατή μια αύξηση στην συνεδρίαση στις 16 με 17 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, έχει διαμηνύσει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων όταν θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα είναι κοντά στο στόχο του 2%.

«Λίγοι υποστήριξαν ότι οι πληροφορίες που θα έχουν προκύψει ως την συνάντηση του Ιουνίου θα δείχνουν επαρκή βελτίωση στο οικονομικό outlook για να οδηγήσουν την Επιτροπή να κρίνει πως έχουν εμφανιστεί οι συνθήκες για να ξεκινήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» αναφέρεται στα πρακτικά.

«Πολλοί συμμετέχοντες ωστόσο, θεώρησαν δύσκολο τα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο να επιβεβαιώσουν ότι συνθήκες για την αύξηση των επιτοκίων θα έχουν ικανοποιηθεί, αν και δεν απέκλεισαν αυτήν την δυνατότητα» τονίζεται.

Αρκετοί αξιωματούχοι απέδωσαν την αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο σε περιστασιακούς παράγοντες. «Ο βαρύς χειμώνας σε ορισμένες περιοχές επιδείνωσε την οικονομική δραστηριότητα και οι απεργίες στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής διατάραξαν ορισμένες αλυσίδες προσφοράς. Επιπλέον, ένα μοτίβο που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια της τρέχουσας επέκτασης ήταν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους έτεινε να έχει πιο αδύναμες εποχιακές μετρήσεις στην οικονομική ανάπτυξη από ότι τα επόμενα τρίμηνα. Η τάση αυτή στήριξε την προσδοκία ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιστρέψει σε ήπιο ρυθμό τον επόμενο χρόνο» σημειώνεται στα πρακτικά.

Ωστόσο αναφέρθηκε και η άποψη ότι η ανάπτυξη μπορεί να επηρεάζεται και από μακροπρόθεσμους παράγοντες: «Ένας αριθμός συμμετεχόντων υποστήριξαν πως οι αρνητικές επιπτώσεις από την ανατίμηση του δολαρίου στις καθαρές εξαγωγές ή από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου στις δαπάνες των εταιριών, μπορεί να είναι μεγαλύτερες και να κρατήσουν περισσότερο από ότι αναμενόταν προηγουμένως».

 

(Με πληροφορίες από euro2day.gr)

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία