BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αναγκαστική προσγείωση στις 600 μονάδες στο ΧΑ

Με τζίρο λίγων εκατομμυρίων ευρώ, η αγορά χάνει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης. Οι βαριές απώλειες στις διεθνές αγορές συναθροίζονται με την αβεβαιότητα στην Αθήνα και την περιθωριοποίηση της αγοράς. Πρωταγωνιστής σε πτώση ο τραπεζικός δείκτης.

Η «επιλεκτική χρεοκοπία» έφερε απώλειες άνω του 3% στο Χ.Α.

2
0

Ενόσω συνεχίζεται το ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές, στο ΧΑ δοκιμάζονται και οι 600 μονάδες, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο, μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Αυγούστου.

Εύλογα μεγαλύτερων διαστάσεων και σαφώς πιο σύνθετη η εικόνα των ξένων αγορών (μετοχών, εμπορευμάτων, νομισμάτων κ.λπ.) σε σχέση με αυτήν της περιθωριοποιημένης και «ρηχής» ελληνικής.

Το ντόμινο της κινεζικής κρίσης έχει πλήξει εδώ και μέρες τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό ζωτικό χώρο, με τον DAX να υποχωρεί 9,45% σε εβδομαδιαία μέτρηση και σχεδόν 13% σε μηνιαία, σημειώνοντας έναν από τους μεγαλύτερους κύκλους διόρθωσης (σε τόσο σύντομο διάστημα) από το καλοκαίρι του 2011.

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο-Αύγουστο εκείνης της χρονιάς ο δείκτης είχε υποχωρήσει από τις 7.250 έως τις 5.550 μονάδες, χαμηλό επίπεδο απ' όπου ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος μέχρι τα ιστορικά υψηλά φέτος τον Απρίλιο, προς τις 12.400 μονάδες.

Πολλαπλές οι συνέπειες και στις αγορές ευρω-ομολόγων, με περισσότερο ευπαθείς αυτές του Νότου και την ώρα που η ΕΚΤ υλοποιεί το φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων.

Στο περιθώριο αυτών, το ΧΑ ταλανίζεται και από τη διεθνή κρίση, ωστόσο παραμένει εστιασμένο στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Σε νέα προεκλογική περίοδο (και) το ΧΑ, με εμφανείς τις επιπτώσεις στο επιχειρείν, την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Σε νέα τρικλοποδιά σε έργα και ιδιωτικοποιήσεις από τις εκλογές, αναφέρεται ο Φώτης Κόλλιας μετρώντας τους επιπλέον τουλάχιστον δύο μήνες που επιβαρύνουν την αγορά.

Στην αγορά μετοχών, δείκτες και μετοχές παρασύρονται χαμηλότερα, ενώ στην αγορά ομολόγων , μετά τη σημαντική επιβάρυνση της Παρασκευής, σήμερα -και μέχρι τώρα- διαμορφώνεται (όλως περιέργως) εικόνα συγκριτικά καλύτερη από αυτήν της ιταλικής, ισπανικής αγοράς.

Στο ΧΑ σε δοκιμασία βρίσκονται οι 600 μονάδες, καθώς από αυτά τα χαμηλά επίπεδα ενεργοποιήθηκαν λίγες εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να μην υποχωρήσει χαμηλότερα.

Μεγαλύτερη η διόρθωση, με 5,28% για τον FT 25 που νωρίτερα πιέστηκε έως τις 176,32 μονάδες, και τη δεικτοβαρή Coca Cola να αναδεικνύεται από τις πρώτες κιόλας εντολές σε σηματωρό της διόρθωσης. Στα 35,4 δισ. ευρώ πλέον αποτιμάται η αξία των εισηγμένων, από τα 37,1 της Παρασκευής 21/8, τα 38,1 την Πέμπτη 20/8 και έναντι των 39,4 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής 14 Αυγούστου.

Πλέον η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων μειώνεται στα χαμηλότατα επίπεδα (περίπου 22% του ΑΕΠ) του Ιουλίου 2012, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Ο τζίρος απογοητευτικός, καθώς δεν ξεπερνούσε τα 12 εκατ. ευρώ στις 13:50, κάτι όμως που για ορισμένους αναλυτές ενδέχεται να αποτελεί “συγκριτικό... πλεονέκτημα” της περιθωριοποιημένης ελληνικής αγοράς. Το ότι η διόρθωσή της με αφορμή τις εγγενείς παθογένειες συμπίπτει χρονικά με την αναμενόμενη μεγάλη υποχώρηση των ξένων αγορών ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα δεδομένα όταν θα σταθεροποιηθούν τα ξένα χρηματιστήρια και στο εσωτερικό ίσως να έχει διαμορφωθεί πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Υποθέσεις και εκτιμήσεις επαγγελματιών της αγοράς, που μέχρι τώρα περιορίζονται στην παρακολούθηση των δεικτών, μετοχών να διολισθαίνουν, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 180/185 μονάδων.

Στο 0,418 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με την αποτίμηση στο 1,48 δισ. ευρώ, στο 0,08 της Alpha Bank, με την αποτίμηση οριακά πάνω από το ένα δισ. ευρώ, στο 0,037 ευρώ της Eurobank (αποτίμηση 544 εκατ. ευρώ) και της Πειραιώς στο 0,087 της Πειραιώς με αποτίμηση 530 εκατ. ευρώ.

Το "γύρισμα" της δεικτοβαρούς Coca Cola από τα τελευταία 22 ευρώ (την Τρίτη 12 Αυγούστου) στα 17,66 νωρίτερα θεωρείται ως ο κύριος μοχλός της πίεσης των δεικτών. Στα 6,56 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου, σχεδόν δύο δισ. ευρώ χαμηλότερα απ' ό,τι πριν δύο εβδομάδες.

Συγκριτικά ανθεκτικότερη συμπεριφορά, μέχρι τώρα, παρουσιάζουν οι μετοχές των ΟΤΕ (στα 7,78-7,96 ευρώ), καθώς ρευστοποιούνται θέσεις κυρίως στον ΟΠΑΠ (6,77-7,07) ενώ "αδειάζεται" έως τα 3,81 ευρώ (-11,25%) η μετοχή της ΔΕΗ.

Απώλειες μικρότερες των δεικτών σημειώνονται εκτός από τον ΟΤΕ για ΤΙΤΑΝ (μείον 2,78%), ΟΛΠ (μείον 2,74%), ΜΕΤΚΑ (μείον 2,44%), ΕΥΔΑΠ (μείον 0,75%), Grivalia στα 7,80 με απώλειες 1,89%.

Αντιθέτως σε τίτλους των Αεροπορίας Αιγαίου, ΤΕΝΕΡΓ, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Viohalco, υπερισχύουν οι πωλητές. Λιγοστές μεν οι συναλλαγές/πωλήσεις, ωστόσο ακόμη λιγότερες οι αγορές, με συνέπεια την ταλαιπωρία της πλειονότητας των blue chips.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία