BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σημάδια «αφύπνισης» για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, με αρωγό τους τραπεζικούς τίτλους, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να σπάσει το μετεκλογικό πτωτικό κύκλο και να ακολουθεί τη θετική αντίδραση των ευρωαγορών.

Άλμα 5,3% στο Χ.Α. με οδηγό τις τράπεζες

1
0
Στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,47% στις 653,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 1,8 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει άνοδο 0,50% στις 190,42 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 2,02% στις 194,36 μονάδες

Σήμερα ολοκληρώνεται το τρίτο τρίμηνο του έτους, το οποίο χρηματιστηριακά διήρκησε... δύο μήνες, λόγω της «αργίας» που προκλήθηκε από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο, με τους επενδυτές να προσπαθούν σήμερα να βελτιώσουν ελαφρώς τα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι τριμηνιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη ξεπερνούν το 18%, ενώ τον Σεπτέμβριο η αγορά κερδίζει 4,2% παρά την πτωτική πορεία που ακολουθεί από την επομένη των εκλογών. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου όμως ο τραπεζικός κλάδος έχει χάσει πάνω από το 71% της αξίας του, ενώ οι μετοχές του στις 24 Αυγούστου κατέρριψαν τα δικά τους ιστορικά χαμηλά.

Όπως επανειλημμένως έχουν τονίσει οι αναλυτές, η διαφορά αυτή της αγοράς με τον τραπεζικό κλάδο δύσκολα θα αλλάξει, αν δεν ολοκληρωθούν οι ασκήσεις αποτίμησης ενεργητικού (AQR) και προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις ελληνικές τράπεζες. Μόνο έτσι η αγορά θα γνωρίζει το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του κλάδου, βάζοντας ένα τέλος στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν και αποπροσανατολίζουν τους επενδυτές.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία