BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Aσφαλιστικό και χρέος πάνε μαζί, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό την ώρα που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ζητά γενναίες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις για να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Απογοητευτική η παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 λέει η Λαγκάρντ

2
0

Οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις αξιώσεις τους ως προς την πρόταση Κατρούγκαλου τις οποίες μάλιστα παρέδωσαν σε λίστα όπως τους ζήτησε ο Υπουργός  Εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος μετά το τέλος της χθεσινής τρίωρης συνάντησης χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση αναλυτική και σκληρή εκτιμώντας ότι «φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον».

H διαπραγμάτευση  θα συνεχιστεί στοχεύοντας στην επίτευξη συμφωνίας για τα εξής θέματα:

- Εθνική σύνταξη. Οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 που προτείνει το νομοσχέδιο.

-  Μείωση συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων . Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές 66%-80% βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ  με 15- 25 έτη ασφάλισης , οι συντάξεις που σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου  κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

- Προσωπική διαφορά που προκύπτει από των επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων  συντάξεων . Οι δανειστές αμφισβητούν την χρησιμότητά της αφού δεν παράγει άμεσο δημοσιονομικό όφελος.

- Αύξηση εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης για τρία χρόνια. Οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση υποστηρίζοντας ότι θα αμβλύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ρώτησαν μάλιστα τον Υπουργό Εργασίας πως σκοπεύει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό μετά το πέρας της τριετίας . Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι σε τρία χρόνια θα έχουμε επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτρέψουν μεγαλύτερα έσοδα από εισφορές στα ταμεία λόγω της αύξησης της απασχόλησης . Το κουαρτέτο δε θεωρεί ασφαλή την εκτίμηση καθώς έχει πιο συντηρητική εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μείωσης των συντάξεων ενώ ενημέρωσε τους θεσμούς ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας παράλληλος διάλογος με κοινωνικούς φορείς (αγρότες , ελεύθερους επαγγελματίες , επιστήμονες) και ότι στο αρχικό σχέδιο που έχει τεθεί μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία