BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές χρηματαγορές

Με νέα πτώση έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για το κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν πλέον να βάλουν «φρένο» στις αναταραχές των αγορών.

Ισχυρές πιέσεις στο Χ.Α. ενόψει Eurogroup

0
0

Η μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές προκαλείται από τρεις παράγοντες: Την ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, την πτώση στις τιμές πετρελαίου και τις εικασίες ότι η Fed δεν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια φέτος, σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο ανθεκτική στους εξωτερικούς οικονομικούς παράγοντες.

«Ο συνδυασμός των ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδεύουν προς ύφεση κι ότι το επενδυτικό κλίμα γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό λόγω του ρίσκου οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια όπως το γεν» υποστηρίζει ο Takuya Takahashi, αναλυτή στην Daiwa Securities.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη καθώς υπάρχουν φόβοι για την ευρωστία των τραπεζών.

Το ιαπωνικό νόμισμα κινείται σε υψηλό 15 μηνών έναντι του δολαρίου, έως και το 114,23.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,3% στις 15.713 μονάδες, σε χαμηλό 16 μηνών.

Ως αποτέλεσμα οι εξαγωγικές μετοχές υποχώρησαν σημαντικά, με τις Toyota, Nissan, Honda και Sony να κλείνουν με απώλειες μεταξύ 0,5%-2%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές της Ιαπωνίας, με την Mitsubishi Corp να υποχωρεί κατά 4,38%, την Itochu Corp κατά 4,55% και την Sumitomo Corp κατά 4,38%.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 έκλεισε με πτώση 1,17% στις 4.775 μονάδες, διευρύνοντας την χθεσινή πτώση.

Την αγορά «βάρυναν» οι ενεργειακές μετοχές, οι μετοχές εξόρυξης πρώτων υλών και οι τράπεζες.

Ο ενεργειακός δείκτης υποχώρησε κατά 1,32%, ο δείκτης πρώτων υλών κατά 1,46% και ο τραπεζικός κατά 0,71%.

Στις τράπεζες, οι NAB, ANZ και Westpac έκλεισαν με πτώση μεταξύ 0,6% λαο 1,93%.

Κόντρα στο κλίμα, η Commonwealth Bank of Australia που έκλεισε με άνοδο 1,83% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Κλειστές είναι οι αγορές στην Κίνα για όλη την εβδομάδα για τους εορτασμούς για την κινεζική Πρωτοχρονιά. Κλειστές είναι και οι αγορές σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και Νότιο Κορέα.

Οι τιμές πετρελαίου στην Ασία σημείωσαν ριμπάουντ με το WTI να ενισχύεται κατά 2,15% στα 28,54 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει έως και 4,18% στην Wall Street. Η τιμή του Brent κινήθηκε ανοδικά κατά 2,11% στα 30,97 δολάρια μετά από πτώση 6,17% στη Wall Street.

Την ίδια ώρα με αγωνία αναμένεται η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις - της Δευτέρας και της Τρίτης - η ελληνική αγορά έχει χάσει 11%.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης, ενώ βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να καταγράφει νέα βουτιά 5%, στις 440 μονάδες, έκλεισε τελικά στις 450,83 μονάδες, με απώλειες 2,89%. Αντίστοιχα, ο τραπεζικός δείκτης, που βρέθηκε να χάνει άνω του 12%, περιόρισε στο τέλος την πτώση, στο -5,5%.

Πηγή; Πρώτο Θέμα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία