BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Χουλιαράκης: Δεν θα πάρουμε πίσω την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

«Δεν θα πάρουμε πίσω την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνοντας διευκρινίσεις για την συμφωνία του Eurogroup.

Χουλιαράκης: Δεν θα πάρουμε πίσω την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

4
0

Παράλληλα ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε στα ανοιχτά θέματα που απομένουν ώστε να εκταμιευθεί η δόση και τόνισε πως «είναι τεράστιο το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Είναι λογικό να υπάρχουν λάθη και ατέλειες».

Όπως υπογράμμισε, «ο μεγάλος όγκος των εκκρεμοτήτων αφορά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις». Κατά τον ίδια, τρία είναι τα βασικά θέματα που θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες:

- Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Η δέσμευση προέβλεπε την ολοκλήρωση του μνημονίου με τους επενδυτές. Όλες οι πλευρές ζήτησαν παράταση για ολοκλήρωση των διαδικασιών για έναν μήνα.

- Κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του δημοσίου. Δάνεια επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κλπ. Η εκκρεμότητα προέκυψε γιατί το θέμα δεν συζητήθηκε σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση και η ΤτΕ έχουν κοινή στάση. Υπάρχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ώστε να βρεθεί κοινή λύση στο ζήτημα.

 - Νομικές διατυπώσεις στο θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Προσδιορισμός του ΔΣ και νομική κάλυψη των μελών του.

Ο κ. Χουλιαράκης, είπε επίσης πως «στην επικαιροποιημένη συμφωνία υπάρχει ρητή αναφορά στο πως θα αξιοποιείται ενδεχόμενη υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος: Εξηγεί ότι θα μπορούσε αυτή αν είναι μόνιμη να οδηγήσει σε μείωση της φορολογίας ή αύξηση των κοινωνικών δαπανών».

Ειδικότερα σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα κυβερνητικών παραγόντων για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, επεσήμανε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επούλωση και η εισοδηματική στήριξη των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων, ανεξάρτητα εάν είναι κάτοικοι νησιών ή της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Πάντως, όπως σημείωσε η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αποσύρει το μέτρο αυτό. Παρεμβαίνοντας για το θέμα και ο κ. Τσακαλώτος, υπενθύμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία μνημονιακή υποχρέωση που ψηφίστηκε απ όλα τα κόμματα το καλοκαίρι. «Εγώ είμαι σαφής: Είναι καλύτερο να πληρώνεις έναν κανονικό φόρο σε ένα τουριστικό νησί και να κάνεις μία στοχευμένη νησιωτική πολιτική και να βοηθάς έτσι τους αδύναμους».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία