BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

H Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν φύγει το ΔΝΤ, λέει ο Ντάισελμπλουμ

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να αποχωρήσει, δήλωσε στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του SP Arnold Merkies, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financieele Dagblad.

H Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν φύγει το ΔΝΤ, λέει ο Ντάισελμπλουμ

2
0

«Ναι, έτσι είναι τα πράγματα και για αυτό οι προσπάθειές μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΔΝΤ, επικεντρώνονται στο να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε τη θέση της ολλανδικής κυβέρνησης, πως δεν θα παράσχει βοήθεια χωρίς το ΔΝΤ. Αντίστοιχη είναι η γερμανική θέση. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ο Ολλανδός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία χωρίς τη στήριξη του Ταμείου.

«Δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα», είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο από οικονομικής αλλά και από πολιτικής άποψης και αυτό θα κάνουμε. Tο ΔΝΤ δεν θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, έχει υποτιμηθεί πόση θα είναι η έκταση της οικονομικής και πολιτικής ζημιάς σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Όσοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα», τόνισε.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές συζητήσεις με το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στο πεδίο της φορολογίας, της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού. Όταν ολοκληρωθούν -κάτι που σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ δεν πρόκειται να συμβεί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα- πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ.

Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης των 86 δισ. ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε με τις χώρες της Ευρωζώνης τον Αύγουστο του 2015. Οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και το χρέος.

Σημειώνεται εξάλλου ότι ο εκπρόσωπος του Groen Links Risk Grashoff είπε στην ολλανδική Βουλή ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 100% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε σύμφωνα με υπολογισμούς του βουλευτή του PVV G. Wilders, πως η Ολλανδία θα έχανε περίπου 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα. Ο Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πάντως ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν τίθεται επί τάπητος. Όχι μόνο επειδή εναντιώνονται τόσο η Ολλανδία όσο και η Γερμανία αλλά και επειδή είναι αντίθετες και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία ή και χώρες της κεντρικής Ευρώπης με μικρότερη ευημερία από την Ελλάδα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία