BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup, επόμενο ραντεβού στις 15 Ιουνίου

Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις και τις συμβιβαστικές προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι.

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup, επόμενο ραντεβού στις 15 Ιουνίου

0
0

«Κάναμε τεράστια πρόοδο, ωστόσο δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία για το χρέος», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά τους τελευταίους μήνες, το Eurogroup καλωσόρισε επίσης την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές αρχές», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε «Σήμερα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, μελετήσαμε πολύ προσεκτικά τις ανάγκες και τις διαφορετικές επιλογές, αλλά δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία. Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η δουλειά και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup [15 Ιουνίου]».

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πάντως ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου του 2016.

«Υπάρχει το πακέτο του Μαΐου του 2016, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί το μέγεθος των μέτρων, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά περισσότερα στοιχεία και φυσικά στο τέλος του προγράμματος θα ξέρουμε περισσότερα για την έκταση των μέτρων. Φτάνουμε στο σημείο για να ξεκαθαρίσουμε μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία αυτά με βάση το πακέτο του Μαΐου του 2016 και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε εάν χρειαστεί».

Ερωτηθείς για το είδος των μέτρων που μπορεί να δρομολογήσει το Eurogroup για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι υπάρχουν δύο βασικές αρχές στις συζητήσεις για το χρέος: «οι αποφάσεις του Μαΐου του 2016 και η πρόβλεψη ότι η τελική απόφαση για το τι χρειάζεται και τι θα μπει σε ισχύ θα γίνει στο τέλος του προγράμματος».

 

Πολύ κοντά η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε εξάλλου ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», προσθέτοντας ότι μένουν μερικές λεπτομέρειες για να ανοίξει ο δρόμος για τις εκταμιεύσεις.  Ωστόσο, δεν έκανε σαφές πως συνδέεται ή όχι η συμμετοχή του ΔΝΤ με νέο πρόγραμμα με την τελική απόφαση εκταμίευσης του επόμενου πακέτου δόσεων.

Διευκρίνισε επίσης ότι έχουν βρεθεί σημεία σύγκλισης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συμφωνία πως το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια, ενώ στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφώνεται με το Πακέτο Σταθερότητας.

 

Μοσκοβισί: Οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί εστίασε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στο κομμάτι των προαπαιτουμένων που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Όπως είπε συγκεκριμένα, από τα 140 προαπαιτούμενα, έχουν δρομολογηθεί τα 115 και ότι σίγουρα έχουν ολοκληρωθεί τα 104. Μάλιστα, επεσήμανε πως οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους.

Ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος για την έκβαση του επόμενου Eurogroup, αναφέροντας πως όχι μόνο επιδιώκεται συμφωνία, αλλά και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένη για την επίτευξη συμφωνίας στις 15 Ιούνιου. Άλλωστε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε πως η συζήτηση έγινε με λεπτομέρειες που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν θιγεί, υπογραμμίζοντας πως καταβάλλεται κοινή προσπάθεια, από όλες τις πλευρές, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα στο θέμα του χρέους.

Νωρίτερα, πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε πως δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Το θέμα του χρέους παραπέμπεται στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου). Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκίνησε στις 4μμ.και στις 7 μμ περίπου ξεδιπλώθηκε μία σειρά από διμερείς συναντήσεις, τεχνικές επεξεργασίες και εναλλακτικές προτάσεις με στόχο ένα κοινό ανακοινωθέν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο πριν τις 12μμ ξεκίνησε ένας νέος γύρος κεντρικών διαπραγματεύσεων βασισμένος σε μία συμβιβαστική πρόταση.

Εξ αρχής πάντως είχε γίνει σαφές από τους κ.κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ ότι η τελική συμφωνία δεν θα έρθει τώρα, αλλά θα καταστεί εφικτή μετά το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία