BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Επιτυχής η συμφωνία, αλλά θέλει λίγα μέτρα ακόμα, λέει ο Μοσκοβισί

«Υπάρχουν πολύ λίγα σε επίπεδο νέων πολιτικών που θα απαιτούσαν ευρεία νομοθέτηση. Υπάρχουν επίσης λίγα που απαιτούνται με όρους δημοσιονομικών μέτρων», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί.

Επιτυχής η συμφωνία, αλλά θέλει λίγα μέτρα ακόμα, λέει ο Μοσκοβισί

4
0

Εν όψει της τρίτης αξιολόγησης ο επίτροπος μιλά για «λίγα» νέα μέτρα παρότι παραδέχεται ότι «το πακέτο των μέτρων που έχει υιοθετηθεί είναι επαρκές ώστε η Ελλάδα να επιτύχει και να διατηρήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ».

Η διατύπωση του κ. Μοσκοβισί αποτελεί εκ των πραγμάτων πηγή ανησυχίας καθώς, όπως φάνηκε -και- κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, η έννοια των δημοσιονομικών μέτρων είναι πλέον ταυτόσημη με τις παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας, των συντάξεων και της κοινωνικής πρόνοιας. Παρότι δεν προχωράει σε λεπτομέρειες, ο Γάλλος επίτροπος λέει ξεκάθαρα ότι απαιτείται «περαιτέρω προσοχή» για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, την πλήρη ενεργοποίηση του EΦKA καθώς και νέες μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

Ξεκλειδώνοντας τον γρίφο της τρίτης αξιολόγησης δίνει έμφαση στην υλοποίηση όσων ψήφισε η κυβέρνηση στην πρώτη και τη δεύτερη, όπως «ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης». Λίγο μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο κ. Μοσκοβισί αποφεύγει να προσδιορίσει με σαφήνεια τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Μιλώντας για το θέμα προβλέπει ότι «θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον», υποστηρίζει ότι οι εκταμιεύσεις από τις επόμενες αξιολογήσεις είναι αναγκαίες για να χτιστούν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας εν όψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος και επισημαίνει ότι μια αξιολόγηση που θα τελειώσει γρήγορα έχει μεγάλη σημασία για να την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία