BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

«Μαξιλάρι» διαθεσίμων ως 15 δισ. στην Ελλάδα «βλέπει» η SZ

«Μαξιλάρι διαθεσίμων» έως 15 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα με την έξοδο της από το Μνημόνιο, σύμφωνα με σενάριο το οποίο περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Εντός της εβδομάδας το swap ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ

3
0

Μετά από τρία προγράμματα πολλών δισ. ευρώ, η Ελλάδα αναμένεται να μπορεί να τα καταφέρει και πάλι μόνη της, αναφέρει η Sueddeutsche.de (SZ).

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται μια συμφωνία για ελαφρύνσεις του χρέους, σημειώνεται. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ποιο ρόλο θα παίξει στο μέλλον το ΔΝΤ, επισημαίνει η SZ. Προτού τελειώσει το τρίτο δανειακό πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν οπωσδήποτε αυτή την εβδομάδα να πετύχουν μια συμφωνία, προκειμένου η Αθήνα να μπορέσει να πετύχει μια αξιόπιστη έξοδο, σημειώνεται.

«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία η οποία να είναι αξιόπιστη για τους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, για τους επενδυτές και τις χρηματαγορές», όπως δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Mοscovici πριν από την καθοριστική συνεδρίαση την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Από τη SZ τονίζεται πως οι ενδείξεις δεν είναι άσχημες.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεισφέρει το μερίδιό της και να εφαρμόσει τις περισσότερες από 80 συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, σημειώνεται.

Σε αντάλλαγμα τα κράτη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για το πώς θα τα ικανοποιήσει η Ελλάδα, επισημαίνει η SZ. Στον πυρήνα βρίσκεται το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, τονίζεται.

Επιπλέον υπάρχει ένας μηχανισμός με τον οποίο θα μπορούσε να περιοριστεί η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Η Ελλάδα θα λάβει δηλαδή ένα επονομαζόμενο cash buffer, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει γι’ αυτό 11 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου 5 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν ο χρόνος αποπληρωμής κατά δύο χρόνια. Μία ακόμα επιλογή όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους θα ήταν οι Ευρωπαίοι να επαναγόραζαν τα δάνεια που εξέδωσε το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, γράφει η SZ.

Για αυτά η Αθήνα πρέπει να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια από ό,τι για εκείνα που εκδόθηκαν από τα κράτη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Η Γαλλία επιπλέον επιμένει σε έναν μηχανισμό ο οποίος αυτόματα θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τονίζεται.

Μια τέτοια πρόταση όμως απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση όπως και την επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ, τονίζεται. Το ΔΝΤ σίγουρα δεν θα συμμετέχει πλέον οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα, σύμφωνα με τη SZ. Παρόλα αυτά τα κράτη της Ευρωζώνης δεν προτίθενται να παραιτηθούν από το Ταμείο, σύμφωνα με το γερμανικό ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, γράφει η SZ, το ΔΝΤ αναμένεται να συντάσσει μια έκθεση που να τους πιστοποιεί αξιόπιστες ελαφρύνσεις χρέους. Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι επίσης ανυπόμονοι στο πώς η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. Η ίδια προτίθεται να συμμετέχει στη συνάντηση της Πέμπτης. Τότε αναμένεται να μιλήσει για το ποιο ρόλο θα παίξει μελλοντικά το ΔΝΤ στην Ελλάδα, καταλήγει η SZ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία