BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Η επενδυτική πρόταση της Goldman Sachs και 4 κίνδυνοι για το 2019

Μετοχές έναντι ομολόγων και στροφή στα εμπορεύματα, ειδικά στο πετρέλαιο και τον χρυσό, συστήνει η Goldman Sachs στους επενδυτές για τη νέα χρονιά. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν κίνδυνοι όπως αυτοί της νομισματικής πολιτικής, των εκλογών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και των ανησυχιών για σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ.

goldman_sachs_2

Agronews

0
0

H Goldman Sachs τηρεί overweight στάση στις μετοχές για το επόμενο τρίμηνο και δωδεκάμηνο, μετά την πρόσφατη διόρθωση, αναμένοντας σχετικά χαμηλές αποδόσεις, αλλά υψηλότερες από το 2018. Με ακόμη χαμηλό τον κίνδυνο ύφεσης για το 2019/2020 η G.S. βλέπει επίσης σχετικά χαμηλό κίνδυνο έλευσης της bear market, αν και αναμένει ότι η μεταβλητότητα στις αγορές θα παραμείνει υψηλή. Γεωγραφικά, προτιμά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για το επόμενο τρίμηνο, και την Ασία εκτός Ιαπωνίας για το επόμενο 12μηνο, τηρώντας παράλληλα long θέσεις στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών έναντι του δείκτη MSCI EAFE των ανεπτυγμένων αγορών, προτιμά τις τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς καθώς και τους κλάδους της ενέργειας, της τεχνολογίας ενώ short θέσεις συστήνει στον κλάδο καταναλωτικών αγαθών.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, η αμερικάνικη τράπεζα συστήνει underweight θέσεις σε ορίζοντα τριμήνου αλλά και 12μήνου καθώς αναμένει έντονες πιέσεις στις αποδόσεις των διεθνών ομολόγων λόγω της νομισματικής πολιτικής διεθνώς. Για το επόμενο τρίμηνο τηρεί underweight θέσεις στους αμερικάνικους τίτλους έναντι overweight στους γερμανικούς και ουδέτερες θέσεις στα ιαπωνικά 10ετή ομόλογα. Ωστόσο προς τα τέλη του 2019 όπου η Fed αναμένεται να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, η Goldman Sacsh συστήνει λιγότερο bearish στάση στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ, ενώ στο επόμενο διάστημα η αύξηση του πολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στα ομόλογα της περιοχής στο β' εξάμηνο.

Η Goldman Sachs παραμένει overweight στα εμπορεύματα μετά την απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Καθώς δεν προβλέπεται ύφεση μέσα στο επόμενο 12μηνο, εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα σημειώσει ισχυρή άνοδο στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, φτάνοντας τα 75 δολ. το βαρέλι στο τρίμηνο. Σε ορίζοντα εξαμήνου βλέπει το πετρέλαιο στα 70 δολ. το βαρέλι και σε ορίζοντα 12μήνου στα 65 δολ. το βαρέλι. Επιπλέον, αναμένει ράλι της τάξης του 17% στον δείκτη S&P GSCI των βιομηχανικών μετάλλων το 2019, και τηρεί επίσης θετική στάση στον χρυσό ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί λόγω του ασθενέστερου δολαρίου και της αύξησης της ζήτησης για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.  Long θέσεις τηρεί και για το παλλάδιο έναντι short θέσεων για την πλατίνα.

 Οι 4 κίνδυνοι του 2019

Ο κίνδυνος ενός σοκ στις αγορές από την πολιτική επιτοκίων ενδέχεται, σύμφωνα με την G.S, να παραμείνει αυξημένος τον επόμενο χρόνο, λόγω της συνεχιζόμενης εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και του υψηλού κινδύνου πληθωρισμού των ΗΠΑ. Έτσι τα ομόλογα είναι απίθανο να είναι καλά αντισταθμιστικά εργαλεία και οι απότομες αυξήσεις των αποδόσεων μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα κινδύνου, όπως το 2018. Η τράπεζα βλέπει ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ από μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, από τους νέους φόρους ηλεκτρονικών πωλήσεων και από την υπερθέρμανση των αγορών εργασίας καθώς επιταχύνεται η αύξηση των μισθών. Επίσης, η απότομη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Την ίδια στιγμή, το τέλος του QE και των αρνητικών επιτοκίων εκτός των ΗΠΑ θα μπορούσε να χτυπήσει μακροπρόθεσμα τα risk assets, ενώ η πλειοψηφία της αγοράς αποτιμά μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Fed το 2019, κάτι που σύμφωνα με την G.S είναι μάλλον απίθανο. Τέλος, η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί λόγω της αλλαγής στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας

Κίνδυνοι σε αναδυόμενες αγορές – Κίνα

Τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών παρουσίασαν μικρή άνοδο το 2018 λόγω της εξασθένησης της παγκόσμιας ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων των ΗΠΑ. Οι κινεζικές μετοχές εισήλθαν σε bear market το 2018, λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας εξαιτίας και των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Εκτός της Κίνας, το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης των οικονομιών της περιοχής οφείλεται στην ασθενέστερη ανάπτυξη στη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Αργεντινή, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική. Και οι νομισματικές κρίσεις στην Τουρκία και την Αργεντινή προκάλεσαν περισσότερες ανησυχίες για το χρέος των αναδυόμενων αγορών.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής παραμένει υψηλή, ειδικά καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνεται, τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας παραμένουν μικτά και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Παρόλο που η Goldman αναμένει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα σταθεροποιηθεί το 2019, υπάρχει κίνδυνος η χαλάρωση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να μην έχει αποτελέσματα. Αναμένει επίσης ότι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές εκτός Κίνας θα αρχίσει να ανακάμπτει το β' τρίμηνο του 2019, λόγω της ανάκαμψης σε βασικές οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ρωσία. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να μετατραπούν σε κίνδυνο για τα παγκόσμια risk assets.

Ευρωπαϊκός πολιτικός κίνδυνος

Ο ευρωπαϊκός πολιτικός κίνδυνος είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός, με τις ευρωπαϊκές εκλογές να διεξάγονται τον Μάιο, τις εθνικές εκλογές που προγραμματίζονται σε επτά κράτη μέλη το 2019 και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την Ιταλία και τo Brexit. Υπάρχει επίσης κίνδυνος εκλογών στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Οι οικονομολόγοι της G.S. αναμένουν ότι τα λαϊκίστικα κόμματα θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στα mainstream κόμματα το 2019, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές σημαντικές αλλαγές σε θέσεις ηγεσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με την προεδρία της ΕΚΤ να αναμένεται να επηρεάσει έντονα τις αγορές.

Ο πιο άμεσος κίνδυνος παραμένει ο ιταλικός προϋπολογισμός. Μέχρι στιγμής, ο ιταλικός κίνδυνος δεν έχει μεταφερθεί στα ισπανικά ή τα πορτογαλικά ομόλογα ή τα περιουσιακά στοιχεία της ευρωζώνης, αλλά οι οικονομολόγοι της G.S παραμένουν πιο απαισιόδοξοι για την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προβλέψεις στην Ιταλία και αναμένουν μεγαλύτερη πίεση στα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία και στον τραπεζικό κλάδο. Ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες αγορές παραμένει, όπως τονίζει. 

Ανησυχίες ύφεσης στις ΗΠΑ

Υπάρχει κίνδυνος η ανάπτυξη των ΗΠΑ να επιβραδυνθεί πάρα πολύ γρήγορα και πάρα πολύ το 2019, ειδικά το β' εξάμηνο του 2019 όπου και η G.S προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη. Διάφοροι δείκτες είναι χρήσιμοι για την εκτίμηση του κινδύνου ύφεσης κατά την επιβράδυνση: οι μεταβολές στην ανεργία, ο δείκτης  ISM, η καμπύλη αποδόσεων και τα πιστωτικά περιθώρια. Κανένας από αυτούς τους δείκτες δεν είναι προς το παρόν σε επίπεδα που προμηνύουν ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, αλλά οι δείκτες της αγοράς πλησιάζουν σε αυτά τα επίπεδα με την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων να αποτελεί ένα από τα καλύτερα σήματα της αγοράς για μια επικείμενη ύφεση.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία