BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Δίνες στα κέντρα αποφάσεων της ΕΚΤ πριν την αποχώρηση Ντράγκι

«Η διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής (σ.σ. δηλαδή η απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση επιτοκίων) έχει αναβληθεί, δεν έχει ακυρωθεί», υποστήριξε με έμφαση στην διάρκεια τοποθέτησής του σε συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Βάιντμαν επικεφαλής της Bundesbank στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην Ουάσιγκτον.

weidman

Agronews

9
0

Η τοποθέτησή του ηχούσε στο ακροατήριό του σαν υπενθύμιση των διαφορών που ολοένα και περισσότερο αυξάνονται στο εσωτερικό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ιδιαίτερα μετά το τελευταίο ΔΣ του Μαρτίου, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες υποχρεώθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι η οικονομία της Ευρώπης επιβραδύνει απότομα και πέραν των προσδοκιών ή προβλέψεων.

Πράγματι τόσο η «στενή» αλλά σκληρή ομάδα των «οπαδών» του κ. Βάϊντμαν στο ΔΣ, όσο και οι ταλαντευόμενοι (ανάμεσα στην πλειονότητα των κεντρικών τραπεζιτών που υποστηρίζουν τον Ντράγκι και τον «αντίπαλό» του πρόεδρο της Bundesbank), έθεσαν σημαντικά ζητήματα όσο αφορά την «μεθοδολογία» με την οποία ανιχνεύει η ΕΚΤ την πορεία της οικονομίας.

Στην βάση αυτής της μεθοδολογίας υπήρξε η πολύ μεγάλη αρνητική αναθεώρηση (περίπου 30%) των προβλέψεων από 1,7% ανάπτυξη για το 2019 στα τέλη του 2018, σε μόλις 1,1% τον Μάρτιο, τρεις μήνες μετά...

Ο κ. Βάιντμαν στις τοποθετήσεις του στην Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη, πριν αρχίσει να βελτιώνεται για την Ευρωζώνη, με την Γερμανία να διολισθαίνει στο 0,8% το τρέχον έτος ή ακόμα και χαμηλότερα και την Ιταλία να είναι σε στασιμότητα με περίπου μηδενική ανάπτυξη. Και όλα αυτά σε ένα διεθνές περιβάλλον μικρότερης ανάπτυξης και αυξανόμενων εμπορικών συγκρούσεων, με μεγάλες γεωπολιτικές αναταραχές...

Το σημείο της μεγαλύτερης, αλλά υπόκωφης προς το παρόν, σύγκρουσης στο εσωτερικό της ΕΚΤ ανάμεσα στις δύο «γραμμές», αφορά στην επιμονή του Ντράγκι να αναστείλει προσωρινά τουλάχιστον την απόφαση για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής (απόσυρση ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση επιτοκίων) παγώνοντας τις εξελίξεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019.

Στις προθέσεις του είναι η προώθηση του «tiering» ήτοι της επιλογής διαφορετικών επιτοκίων για τον τρόπο που διακρατούνται τα πλεονάζοντα κεφάλαια των τραπεζών στην ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την διατήρηση για όσο ακόμα χρειασθεί της πολιτικής των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων.

Οι «αντίπαλοί» του επιμένουν ότι είναι δουλειά των κυβερνήσεων να βρουν τρόπο να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας, επιμένοντας ότι η διατήρηση της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων οδηγεί την Ευρώπη στον βάλτο της «ιαπωνοποίησης» της οικονομίας της...

Το γεγονός ότι οι εντάσεις αυτές αρχίζουν πλέον να διαχέονται στον διεθνή οικονομικό τύπο (εμφανίσθηκε σχετική αρθρογραφία σε μεγάλα οικονομικά ΜΜΕ), προδικάζει την αύξηση των «επικρίσεων» τους επόμενους μήνες, πολλαπλασιάζοντας τις «δίνες» που δημιουργούνται στα κέντρα αποφάσεων, στα οποία θα κριθεί η επιλογή του αντικαταστάτη του Μάριο Ντράγκι τον Οκτώβριο. Το πως θα αντιδράσει ο κ. Ντράγκι που διαθέτει παρ' ότι «νότιος» ένα εξαιρετικά ισχυρό βορειοευρωπαϊκό «φλέγμα» μένει να φανεί στους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα τον Ιούνιο όταν θα ξεκαθαρίσει το πως θα αναχρηματοδοτηθούν τα παλαιά προγράμματα των δανείων LTROs και TLTROs. 

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία