BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Yπό την απειλή ύφεσης η ομιλία του Τζερόμ Πάουελ της Fed

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα την Παρασκευή στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ και την πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ η οποία πραγματοποιείται υπό συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας στις παγκόσμιες αγορές και εντεινόμενων φόβων για ύφεση.

powel_2

Agronews

22
0

Οι αναλυτές περιμένουν ο επικεφαλής της Fed να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να καθησυχάσει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την οικονομία η οποία συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρούς κλυδωνισμούς από την εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, ο κεντρικός τραπεζίτης αντιμετωπίζει τεράστια πολιτική πίεση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος με συνεχείς παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ζητά επιθετικές μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Σε μια πρωτοφανή κίνηση την προηγούμενη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Fed να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης τα επιτόκια της, "σε σύντομο χρονικό διάστημα".

Ο Πάουελ πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι η Fed δεν χαράζει την πολιτική της με βάση τις υποδείξεις πολιτικών παραγόντων. Λίγο μετά την απόφαση του Ιουλίου για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – την πρώτη μείωση από τη μεγάλη ύφεση του 2008 – ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα χαράζει την πολιτική της ανεξάρτητα από τις πολιτικές πιέσεις, προσθέτοντας ότι επίσης δεν νιώθει την ανάγκη να αποδείξει την ανεξαρτησία της μέσω των αποφάσεων που υιοθετεί.

Σε αυτό το πλαίσιο – και παρά τις πιέσεις από τον Λευκό Οίκο – ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να επαναλάβει ότι η μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο αποτέλεσε μια προσαρμογή της πολιτικής της Fed και δεν σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές περιμένουν πάντως ο Πάουελ να αναφερθεί στην αυξημένη αβεβαιότητας από τις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες, σημειώνοντας ότι η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της οικονομίας και του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες και θα αναλάβει δράση εάν χρειαστεί.

Εξάλλου, δύο κορυφαία στελέχη της κεντρικής τράπεζας με παρεμβάσεις τους χθες, ο πρόεδρος της Philadelphia Fed, Πάτρικ Χάρκερ και η επικεφαλής της  Kansas City Fed, Έσθερ Τζορτζ, έδειξαν ότι η Federal Reserve δεν είναι ακόμα έτοιμη να δρομολογήσει επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων, καθώς η οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανεργία παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία