BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αισιόδοξη για την οικονομία στην Ελλάδα η HSBC

Το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται καθώς η νέα κυβέρνηση έχει μία φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα, επισημαίνει η HSBC σε έκθεση της μετά το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα, προσθέτοντας πως εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δ' αξιολόγησης.

HSBC_building

0
0

Παράλληλα βλέπει πολύ πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία και για την μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών, θα οδηγήσουν σε σημαντική περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και έτσι αναμένεται να συνεχιστεί η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η συρρίκνωση των spreads, παρά το τεράστιο ράλι που έχει σημειωθεί στην αγορά μετά τις εκλογές.

Όπως επισημαίνει η HSBC, "ο ήλιος λάμπει στην Ελλάδα" και δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας και των τραπεζών. Αξίζει να σημειώσουμε πως η βρετανική τράπεζα βρέθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, παράλληλα με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής των θεσμών, και είχε συναντήσεις με την κυβέρνηση - τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιο για τις τράπεζες, Γιώργο Ζαββό, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη- τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και οικονομολόγους της ΤτΕ, καθώς και αξιωματούχους από την Κομισιόν, τον ΟΔΔΗΧ, το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η ανάπτυξη βελτιώνεται

Μετά από πολύ αργούς ρυθμούς στις αρχές του έτους, η ανάπτυξη βελτιώθηκε πρόσφατα και οι δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών έχουν φτάσει σε πολυετή υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει μείνει σχετικά ανεπηρέαστη από την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος προς το παρόν, ακόμη και αν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει αρχίσει να διευρύνεται.

Πάντως, η HSBC δεν αποκλείει να υπάρξει μετάδοση της επιβράδυνσης στην ευρωζώνη και εγχωρίως περιορίζοντας έτσι την ανοδική πορεία της οικονομίας. Επίσης, η αποδυνάμωση του εξωτερικού περιβάλλοντος μπορεί να ασκήσει πιέσεις στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να έχει ήδη αυξηθεί το 2018, από 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

Ωστόσο, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως οι φορολογικές περικοπές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη το 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC η ανάπτυξη θα κινηθεί φέτος στο 1,7%, ενώ το 2020 θα επιταχυνθεί στο 2,2% και το 2021 θα βρεθεί στο 2%.

Γκάζι στις ιδιωτικοποιήσεις

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανεβάζει επίσης ταχύτητα, παράλληλα με τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές. Η αναμενόμενη συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού έχει από μόνη της τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ (άνω του 4% του ΑΕΠ) σε διάστημα 20 ετών, με ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επίσης, η αύξηση του ποσοστού απορρόφησης των πόρων της ΕΕ - η οποία επιβραδύνθηκε πρόσφατα λόγω εκλογικών και διοικητικών περιορισμών - θα μπορούσε να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα. Εάν τα κονδύλια που διατέθηκαν στην Ελλάδα βάσει του πολυετούς προϋπολογισμού 2014-2020 δαπανηθούν, το ποσό θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ (1,4% του ΑΕΠ) σε κάθε ένα από τα επόμενα τέσσερα έτη.

Συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα

Στην κορυφή της ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση της φορολογίας καθώς και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών εργασίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επισημαίνει η HSBC. Η ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης και παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες η κυβέρνηση να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τις ευρωπαϊκές αρχές ελαφρώς χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα της επιτρέψει να ανακοινώσει περαιτέρω φορολογικές περικοπές στηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη.

Έρχονται αναβαθμίσεις, QE, ράλι στα ομόλογα

Σύμφωνα με την HSBC θα υπάρξουν αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της χώρας στο επόμενο διάστημα, φέρνοντας την Ελλάδας όλο και πιο κοντά στην ένταξη στο QE, ενισχύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδηγώντας σε περαιτέρω ράλι τα ελληνικά ομόλογα, με την "επενδυτική βαθμίδα" να είναι πιθανή έως τα τέλη του 2020.

Όπως επισημαίνει, η πολιτική της νέας κυβέρνησης χαιρετίστηκε από τις αγορές. Το spread του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί κατά 50% από τις 400 μβ στις αρχές τους έτους, στις 200μβ περίπου σήμερα. Το ράλι επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου και έχει μεταδοθεί και σε άλλα assets κυρίως τις τραπεζικές μετοχές. Όπως τονίζει, η βελτίωση των ελληνικών assets πιθανότατα να έχει και συνέχεια.

Σημαντική βελτίωση στις τράπεζες

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, η HSBC εκτιμά ότι αναμένεται περαιτέρω σημαντική πρόοδος. Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τα σχέδια που θα βοηθήσουν στη μείωση των NPEs του κλάδου, με το σχέδιο του ΤΧΣ, το APS, μαζί με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες να προστίθενται στη δέσμη εργαλείων των τραπεζών, ενώ οι θεμελιώδεις τάσεις όσον αφορά στην αύξηση των δανείων, τα ακίνητα και την ποιότητα του ενεργητικού, βελτιώνονται.

Η μεγαλύτερη ίσως "έκπληξη" για την HSBC, όπως την χαρακτηρίζει, σχετικά με τις τράπεζες είναι ο ζήλος και η αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές προσεγγίζουν το ζήτημα της μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών. Η ύπαρξη προβληματικών assets θεωρείται ένα μεγάλο εμπόδιο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης καθώς και στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους.

Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να ανανεώνεται η πίεση από το εσωτερικό της χώρας ώστε οι τράπεζες να υπερβούν τα υφιστάμενα σχέδια για τη μείωση των NPEs και να κάνουν περισσότερα βήματα σε αυτό το μέτωπο. Ο στόχος για τα NPEs το 2021 θεωρείται πολύ υψηλός και το μήνυμα είναι σαφές: οι τράπεζες πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα. Όπως σημειώνει η HSBC, στην κυβέρνηση υπάρχει γενικότερα η αντίληψη ότι πρέπει να δράσουν άμεσα. "Με τα stress tests να έρχονται το 2020, μετατοπίζοντας ενδεχομένως την προσοχή των εποπτικών αρχών, ο χρόνος για να ενεργήσουν είναι τώρα", όπως τονίζει.

Οι τράπεζες, αντίθετα, μαζί με ορισμένα θεσμικά όργανα, εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξες. Υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι η μείωση των NPEs γίνεται σύμφωνα με το σχέδιο. Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τα επίπεδα κεφαλαίων τους και η υπέρβασή τους σε σχέση με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των υφιστάμενων σχεδίων τους. Επίσης δεν αισθάνονται ότι υπάρχει πίεση ή λόγος να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους.

Οι τάσεις στη μείωση των NPEs βελτιώνονται, με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να αγοράσουν χαρτοφυλάκια να είναι αυξημένο, ενώ τα re-defaults είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η βελτίωση στην αγορά ακινήτων βοηθά επίσης τη διαδικασία. Φαίνεται ότι μπορεί κανείς να συμβιβάσει την άποψη της κυβέρνησης με την άποψη των τραπεζών μόνο εάν υποθέσει ότι οι κυβερνητικές ενέργειες θα χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες εάν είναι επωφελείς.

Η HSBC σημειώνει παράλληλα πως πέραν του σχεδίου του ΤΧΣ, το σχέδιο της ΤτΕ έχει παγώσει και δεν φαίνεται να προχωρά. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ένα νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του έτους για την βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει επίσης η πρόθεση να μεταρρυθμιστεί το νομικό σύστημα προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία της επίλυσης των NPLs. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανέθεσε σε συμβούλους να δημιουργήσουν ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα κωδικοποιεί, απλοποιεί και ενοποιεί το σημερινό πολύπλοκο δίκτυο τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις εταιρείες.

Τέλος, όσον αφορά sτην άρση του ορίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά στις θέσεις τους στα ομόλογα, φαίνεται ότι υπάρχει μια συναίνεση ότι οι προαπαιτούμενες προϋποθέσεις πληρούνται., σημειώνει η HSBC. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα και η μορφή οποιασδήποτε δράσης της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά αβέβαια προς το παρόν. Δεν είναι επίσης σαφές εάν το ανώτατο όριο θα καταργηθεί πλήρως, επιτρέποντας στις τράπεζες να αγοράσουν όσο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης κρίνουν, ή εάν το όριο αυξηθεί δημιουργώντας κάποια περιθώρια για περαιτέρω αγορές ομολόγων.

 

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία