BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Προκύπτουν ζητήματα με την εμπορική χρήση του όρου «Μακεδονία»

Στην εικοσάχρονη εμπλοκή του για προσπάθεια εξεύρεσης λύσης όσον αφορά τη διαφορά της Αθήνας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, αλλά και στην κατάληξή της με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρθηκε χθες ο κ. Μάθιου Νίμιτς, ο μακροβιότερος απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών στον Οργανισμό στη Νέα Υόρκη.

28s1nim-thumb-large

8
0

Ο κ. Νίμιτς, μιλώντας για τα ζητήματα που σχετίζονται με την περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας, είπε πως υπάρχουν θέματα που αφορούν το μέλλον, όπως οι επιτροπές για τα σχολικά βιβλία.

«Μία από τις ανησυχίες είναι ο αλυτρωτισμός, αλλά και η δαιμονοποίηση του γείτονα. Από μόνη της η αλλαγή της ονομασίας παίρνει πολύ καιρό. Πρέπει να αλλάξει κάθε διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πανεπιστημιακό δίπλωμα, άδειες γάμου, ταμπέλες σε κτίρια. Θα πάρει κάποιο χρόνο. Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών χρειάζονται χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος “Μακεδονία”...» είπε, για να προσθέσει: «Είναι πολύ δύσκολο για τους Ελληνες να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “Μακεδόνας” (Macedonian) όταν αναφέρονται στους ανθρώπους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί χρησιμοποιούν τον όρο αναφερόμενοι σε Ελληνες της ελληνικής Μακεδονίας».

Σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και των ανθρώπων, όμως, όπως κάθε τι, θα τα επεξεργάζονται. «Οι Αμερικανοί και οι Καναδοί έχουν ακόμη ζητήματα που προσπαθούν να λύσουν», ανέφερε χαριτολογώντας. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία «αφορούσε το όνομα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς, γλώσσα, θέματα αμφιλεγόμενα και στις χώρες, που δεν είναι εύκολα σε πολλούς να τα κατανοήσουν: Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόση δυσκολία για ένα όνομα; Αλλά σχετίζεται με την ταυτότητα και ιστορικά ζητήματα. Και όμως επιλύθηκαν», συμπλήρωσε πιστώνοντας τη συμφωνία κατά κύριο λόγο στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, «οι οποίοι προσδιόρισαν ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε να λυθεί και ανέλαβαν την ευθύνη να το πράξουν». Ο κ. Νίμιτς είπε πως τρέφει μεγάλες ελπίδες και για τις δύο χώρες. Για την Ελλάδα ανέφερε πως διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή επί χιλιάδες χρόνια και έχει κάθε λόγο να προσέχει τα συμφέροντά της, ενώ για τους κατοίκους της «νεαρής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ότι για πρώτη φορά έχουν τη δική τους χώρα και προσπαθούν να δουν πώς θα διοικήσουν ένα καινούργιο κράτος στα Βαλκάνια. Εκτίμησε, επίσης, ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σε μια περισσότερο ασφαλή περιοχή. «Η Ελλάδα ήρε τις ενστάσεις της στην ενταξιακή διαδικασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η λύση, και τώρα το δικό μου έργο τελείωσε», προσέθεσε.

Επί 20 χρόνια

Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Νίμιτς περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο παρέμεινε στη θέση του διαπραγματευτή επί 20 χρόνια λέγοντας: «Κάθε χρόνο, ρωτούσα Αθήνα και Σκόπια αν πράγματι με ήθελαν ακόμη να παραμείνω. Γιατί στη διαπραγμάτευση δεν μπορείς να παραμείνεις αν δεν απολαμβάνεις την εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών, πρέπει να αποσυρθείς. Μου έλεγαν πάντα, μείνε ακόμη ένα χρόνο, δεν έχουμε σημειώσει πρόοδο, όμως συνέχισε την προσπάθεια. Αυτό μου έδινε ελπίδα. Γιατί πίστευα ότι ως πρόβλημα ήταν επιλύσιμο. Ηταν πραγματικό, αλλά επιλύσιμο». «Ηταν τιμή μου που μπόρεσα να βοηθήσω», κατέληξε.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία