BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Στα 15.000 ευρώ το ακατάσχετο όριο αγροτών

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 639o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί τo Σάββατο 10 Φεβρουαρίου με ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμα για την Agrotica.

Στα 15.000 ευρώ το ακατάσχετο όριο αγροτών

3
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 80 εκατ. ευρώ έπεσε η δεύτερη προκήρυξη βιολογικής γεωργίας

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Τροποποιήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης ευνοούν τις νέες φυτεύσεις

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Οι δηµοπρασίες έφεραν νωρίς στα 2,50 ευρώ την τιµή της ελιάς Καλαµών

 

Editorial

Όλοι δείχνουν ικανοποιηµένοι µε την κινητικότητα που αναπτύχθηκε στην 27η Agrotica, λίγοι ωστόσο αντιλαµβάνονται τα πραγµατικά µηνύµατα που εξέπεµψε η έκθεση και την ουσιαστική ανάγκη ανασυγκρότησης που έχει ο αγροτικός τοµέας.

Ήταν η πρώτη φορά, που το ενδιαφέρον των αγροτών έδειχνε να βάζει στην άκρη το καθεστώς άµεσων ενισχύσεων και τα γνωστά προγράµµατα (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης), αναζητώντας επί της ουσίας λύσεις στα ζητήµατα εκείνα που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα των εκµεταλλεύσεων και θα φέρουν την παραγωγή τους πιο κοντά στη ζήτηση των αγορών.

Το «ακριβό µάθηµα» της πολυετούς κρίσης που ταλανίζει και τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, φαίνεται να πιάνει τόπο, καθώς όλο και περισσότερο οι αγρότες αντιλαµβάνονται ότι οι εύκολες επιδοτήσεις τελειώνουν, οι έκτακτες κρατικές βοήθειες έχουν παρέλθει προ καιρού και οι αυστηρές προδιαγραφές που βάζουν πλέον οι αγορές δεν µπορούν να ικανοποιηθούν µέσα από απαρχαιωµένες δοµές οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής.

Τώρα, όλοι κάτι ψάχνουν! Για άλλους είναι οι επιλογές της νέας τεχνολογίας που θα τους δώσουν τη λύση, για άλλους η ανανέωση του µηχανολογικού που θα φέρει τη διαφορά, πολλοί αναζητούν τη βελτίωση της παραγωγικότητας µέσα από τις νέες µεθόδους θρέψης, λίπανσης και φυτοπροστασίας. Εξίσου µεγάλος είναι ο αριθµός των αγροτών που έχουν καταλάβει ότι η προσαρµογή στις απαιτήσεις των αγορών, µέσα από νέα σχήµατα και µεθόδους διάθεσης (branding, πιστοποίηση κ.α.), µπορεί να φέρει ένα διαφορετικό και καλύτερο προφανώς αποτέλεσµα.

Η προσέγγιση είναι αναµφίβολα σωστή, ωστόσο οι συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, απαιτούν και άλλου είδους διευθετήσεις οι οποίες θα απελευθερώσουν δυνάµεις σε µια πιο δυναµική και µόνιµη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Η άµεση και συστηµατική σύνδεση -για παράδειγµα- της εγχώριας αγροτικής παραγωγής µε τον τουρισµό δεν είναι απλά ένα εφεύρηµα. Συνιστά αδήριτη πραγµατικότητα, που θα βάλει τους παραγωγούς (οπωροκηπευτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε πρώτη φάση) σε έναν άλλο δρόµο, ο οποίος δεν θα ενισχύσει µόνο την εσωτερική κατανάλωση, αλλά θα διευκολύνει και τη διασύνδεση µε τις µεγάλες διεθνείς αγορές.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία