BACK TO
TOP
Special Reports

Με διαδρομή 50 ετών, τώρα στη μεταποίηση τα αμύγδαλα Νέσσωνα

Ο Γιώργος Αλεξανδρής µε ρίζες στον Νέσσωνα της Λάρισας και σπουδές γεωπόνου, αναζήτησε διαφυγή από την πώληση των αµυγδάλων σε χύδην µορφή.

40Α

Γιώργος Λαμπίρης

921
0

Παρά το γεγονός ότι οι οικογένεια Αλεξανδρή διατηρούσε στην ιδιοκτησία της δέντρα αρκετά χρόνια πριν, µόλις το 2021 µε δική του πρωτοβουλία εισήλθε στην τυποποίηση και διέθεσε στην αγορά για πρώτη φορά, επώνυµο συσκευασµένο προϊόν.

«Αρκετά χρόνια πίσω,  πολύ συχνά πήγαινα µε τον παππού µου στο χωράφι. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι µου άρεσε αυτή η διαδικασία, άρχισα να ακολουθώ και τον πατέρα µου, λαµβάνοντας µέρος στις καλλιεργητικές φροντίδες, ενώ αποφάσισα να σπουδάσω γεωπόνος. Καθώς ολοκλήρωνα τις σπουδές µου, σκέφτηκα να µετουσιώσω το πάθος µου για τη γη, σε κύρια επαγγελµατική µου απασχόληση», λέει ο νεαρός παραγωγός.

Ασχολείται τα τελευταία τρία χρόνια µε την παραγωγή αµυγδάλου, ενώ τα πρώτα δείγµατα από µεταποίηση του καρπού σε συσκευασµένο προϊόν κυκλοφόρησαν στις αρχές του 2021. «∆ηµιούργησα την οικοτεχνία και άρχισα να συσκευάζω το προϊόν που παράγω υπό την εµπορική ονοµασία Quasty Almonds».

Ξεκίνησε πόρτα – πόρτα να επισκέπτεται καταστήµατα λιανικής για να πουλήσει το προϊόν του. Στη συνέχεια, µέσω του προγράµµατος εκπαίδευσης της Νέας Γεωργίας – Νέας Γενιάς, έλαβε τις κατευθύνσεις εκείνες που τον οδήγησαν να κάνει πράξη την ιδέα του. «Αγόρασα κάποια µηχανήµατα, µεταξύ των οποίων και ένα που παρασκευάζει το βούτυρο αµυγδάλου, που αποτελεί το νεότερο προϊόν µου. Εκτός από τον βασικό κωδικό αµιγώς από καρπό αµυγδάλου, δηµιούργησα κι άλλες συνταγές, προσθέτοντας στο βούτυρο αµυγδάλου το µέλι και το κακάο, ενώ στο µέλλον θα παρουσιάσουµε και το τραγανό αµυγδαλοβούτυρο µε κοµµάτια αµυγδάλου».



Στα μελλοντικά σχέδια η παραγωγή ροφήματος και «τυριού» αμυγδάλου

Στόχος του είναι να λανσάρει κάποια στιγµή και ρόφηµα αµυγδάλου, κίνηση ωστόσο που ενέχει αρκετές ιδιαιτερότητες καθότι όπως χαρακτηριστικά λέει, επιθυµία του είναι τα προϊόντα που ο ίδιος παράγει να περιέχουν µόνο φυσικά συστατικά και να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρώτη ύλη που στην προκειµένη περίπτωση είναι το αµύγδαλο. «Επιθυµία µου είναι να δηµιουργήσω και τυρί αµυγδάλου, προϋπόθεση όµως γι’ αυτό αποτελεί να έχω ήδη δηµιουργήσει το γάλα αµυγδάλου», λέει ο ίδιος.

Η συνολική καλλιέργεια ανέρχεται στα 30 στρέµµατα και η οικογένεια Αλεξανδρή διατηρεί περίπου 1.200 δέντρα. Τα µισά από αυτά έχουν ηλικία άνω των 8 ετών και βρίσκονται σε πλήρη παραγωγική περίοδο. Τα υπόλοιπα αποτελούν νεότερες φυτεύσεις και δεν έχουν ακόµα ξεκινήσει να αποδίδουν καρπό. «Τα παλαιότερα δέντρα ηλικίας 8 ετών αποτελούν ανανέωση αυτών του παππού µου. Προχωρήσαµε σταδιακά στην αντικατάσταση των δέντρων στα 15 από τα συνολικά 30 στρέµµατα, ενώ τα υπόλοιπα 15 στρέµµατα είναι ηλικίας µόλις ενός έτους», εξηγεί ο κ. Αλεξανδρής.



Πρώτες εξαγωγές στη Γαλλία

Οι στρεµµατικές αποδόσεις ανέρχονται σε περίπου 350 κιλά αµυγδάλου ανά στρέµµα. Όραµά του εκτός από τη δηµιουργία της µεταποιητικής µονάδας στον Νέσσωνα, είναι να ενισχύσει την παραγωγική του δυναµική µε επιπρόσθετο εξοπλισµό για να µπορεί να αυξήσει τις ποσότητες προϊόντος που διαθέτει στην αγορά. Στόχος του είναι να επεκταθεί στον εξαγωγικό τοµέα, έχοντας κάνει µία πρώτη «έξοδο» εκτός Ελλάδας σε κατάστηµα delicatessen προϊόντων που βρίσκεται στη Γαλλία.

Στις δυσκολίες του επαγγέλµατος αναφέρει τα φαινόµενα παγετού, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά «είµαστε µία «ξεσκέπαστη» επιχείρηση». «Η φετινή χρονιά παρουσίασε κάποιους όψιµους παγετούς, γεγονός που µας στέρησε περίπου το 30% της σοδειάς. Ενώ περιµέναµε περίπου 12 κιλά  από το κάθε δέντρο, δεν θα υπερβούν τα 9 κιλά».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία