BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ευτυχώς δεν έφτασε Καλαμάτα το σκληρό

Πιστώσεις έφερε αυτή η εβδομάδα για τους αγρότες, που εκ πρώτης μοιάζουν ευχάριστα νέα, αλλά που ήρθαν αφού πρώτα τους έβγαλαν την… ψυχή! Άργησαν 10 μέρες να υπολογίσουν τι συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι, αλλά τελικά βγήκε υπέρ του δέοντος….

Είναι καλός ο νέος νόμος

3
0

Ευτυχώς έγιναν οι σπορές, αλλιώς θα έφτανε Καλαμάτα φέτος… Από την άλλη ήρθε κι αυτό το περιβόητο πετρέλαιο…. σε όσους  δεν είχαν οφειλές προς δημόσιο και ταμεία και όσα έμειναν στην άκρη από τα ήδη μειωμένα….

Βγήκε και η πολυαναμενόμενη προκήρυξη για τη Βιολογική Κτηνοτροφία! Βέβαια, ο κόσμος έχει αρκετές μέρες να προετοιμαστεί, αφού οι αιτήσεις αργούν ακόμα, αλλά μετά θέλει γρήγορες διαδικασίες γιατί το σύστημα θα μείνει ανοιχτό μόλις 20 ημέρες! Άσε που κάτι περίεργο υπάρχει στον προϋπολογισμό! Ο πίνακας με την κατανομή στις περιφέρειες βγάζει 218 εκατ. ευρώ, ενώ η προκήρυξη και η ανακοίνωση του υπουργείου μιλάνε για 200 εκατ.… Ποιος κάνει λάθος άραγε; 

Δέκα μήνες πέρασαν και οι παραγωγοί της Αγιάς που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό του περασμένου Απριλίου είναι ακόμα απλήρωτοι και βρίσκονται με δεμένα χέρια, αφού ούτε τα πορίσματα δεν έχουν εκδοθεί, ενώ οι δουλειές στα χωράφια τρέχουν. Μιλούν για «ολιγωρία» του Οργανισμού, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας, και καταγγέλλουν την αδικία απέναντι στους συναδέρφους τους από την Ημαθία που έχουν πληρωθεί. Τους είχαν πει από τον ΕΛΓΑ για τις 15 Φεβρουαρίου, αλλά έφτασε Μάρτιος και πρέπει να καλλιεργήσουν, χωρίς ρευστό!

Από τις 15 Νοεμβρίου έχει να γίνει πληρωμή της πρόωρης σύνταξης των αγροτών, καταγγέλλουν οι ίδιοι οι παθόντες, που περιμένουν συντάξεις Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο τουλάχιστον…  αλλά ζορίζει αρκετά τους δικαιούχους. Το θέμα, ωστόσο, αυτή τη φορά είναι ότι στα μέσα Ιανουαρίου εγκρίθηκαν 39,8 εκατ. για την πρόωρη συνταξιοδότηση, τα οποία όμως είναι ακόμα άφαντα….

Είχαν ραντεβού, σου λέει, με τους αρμόδιους στο υπουργείο Ενέργειας μια ομάδα αγροτών από τη Θήβα, αλλά τους μήνυσαν από το γραφείο του να μην πάνε πριν να έχουν κάτι χειροπιαστό να τους πουν! Και τους έταξαν για σίγουρο ότι για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια από τα αρδευτικά που τώρα έχουν 45 δόσεις και 40% προκαταβολή, θα γίνουν πάνω   από 60 οι δόσεις και μηδενική η προκαταβολή! Αλλά όχι ακόμα, μετά τις 25 Μαρτίου θα υπάρχει απάντηση…. Ίδωμεν…. 

Απογοητευμένος από το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης ψυχανθών δηλώνει φανατικός αναγνώστης της στήλης από τα Γρεβενά. Όπως λέει πέρυσι, το υπουργείο και οι κυβερνώντες με ευκολία αποφάσισαν να ρίξουν την ενίσχυση από τα 30 ευρώ το στρέμμα που έβγαινε βάσει των στρεμμάτων στο ΟΣΔΕ στα 17 ευρώ, αλλά φέτος δίνουν τα ψίχουλα των 8,7 ευρώ με την αιτιολογία ότι σπάρθηκαν και καλλιεργήθηκαν εντέλει περισσότερες εκτάσεις. Μάλιστα, προτείνει να θεσπιστεί κατώτατο όριο ώστε να μη βγαίνουν εκτός προγραμματισμού οι συστηματικοί και οργανωμένοι παραγωγοί.

Ο μπλοκατζής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία