BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Οι δονητικές μηχανές της Agromelca τώρα και για πυκνές φυτεύσεις

Η ισπανική εταιρεία Agromelca έχει φτιάξει δυνατό όνοµα σε όλες τις ηπείρους µε την ποιότητα κατασκευής των µηχανηµάτων της, ενώ πρόσφατα κατασκεύασε και εξοπλισµό για δενδρώδεις καλλιέργειες πυκνής φύτευσης όπου το τρακτέρ κινείται στην ευθεία.

Kentriki

Γιώργος Κοντονής

207
0

Ως πρωτοπόρο στην κατασκευή µηχανηµάτων συλλογής καρπών µε δόνηση, προµοτάρει το εταιρικό της προφίλ, η εταιρεία Agromelca, που συστήθηκε από µία οµάδα νέων µηχανολόγων µηχανικών, µε παράλληλη αγροτική δραστηριότητα. Εξελίσσοντας συνεχώς την γκάµα της και κατοχυρώνοντας µία ευρεσιτεχνία για την κατασκευή ελαφριών πλατφόρµων συλλογής από αλουµίνιο, η εταιρεία µε έδρα την Ισπανία έχει διαδώσει το όνοµά της διεθνώς. Πρόσφατα µάλιστα δηµιούργησε νέο εργοστάσιο στην Βραζιλία για την κάλυψη της αγοράς της Αµερικής ενώ τα µηχανήµατά της χρησιµοποιούνται και στους ελαιώνες της αυστραλιανής ηπείρου.

Το 2017 η Agromelca κατασκεύασε νέο σύστηµα συγκοµιδής για δενδρώνες πυκνής φύτευσης (4x3µ.) όπου το τρακτέρ κινείτε στην ευθεία µέσα στη σειρά. Όπως υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει πέρα της ευρεσιτεχνίας της πλατφόρµας, είναι η ισχύς και ο τύπος (περιστροφικός) της δόνησης. Όλες οι κεφαλές της, είτε τριών σηµείων που «αγκαλιάζουν» το δέντρο είτε δύο σηµείων µε παράλληλο κλείσιµο, έχουν µεγάλο απόβαρο και εύρος ανοίγµατος. Με αυτόν τον τρόπο, µπορούν να τινάξουν από µικρά δέντρα µε κορµό διαµέτρου 5-8 εκ. έως και µεγάλα µε διάµετρο 45-75 εκ. Μεγάλης σηµασίας λέει η εταιρεία είναι το ότι το µοτέρ που προκαλεί τη δόνηση, βρίσκεται στο κέντρο της κεφαλής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό καθώς το αποτέλεσµα είναι να προκαλείται κυκλική δόνηση. Εάν το µοτέρ δεν ήταν στο κέντρο, η δόνηση θα ήτανε παλµική ή ελικοειδής µε αποτέλεσµα να ασκείται µεγάλη πίεση προς µία συγκεκριµένη κατεύθυνση, µία συγκεκριµένη χρονική στιγµή, µε κίνδυνο την καταπόνηση του κορµού και ριζικού συστήµατος.

Οι πλατφόρµες αλουµινίου της Agromelca (κατοχυρωµένη ευρεσιτεχνία) εξοικονοµούν µεγάλο βάρος καθώς το αλουµίνιο έχει το 30% του βάρους του σιδήρου. Το χαµηλό βάρος της πλατφόρµας επιτρέπει την κατασκευή εξοπλισµού µε µεγάλη χωρητικότητα καρπού, που µπορεί να φτάσει τα 450 κιλά. Αυτό επίσης επιτρέπει στην Agromelca τη χρήση κεφαλών «βαριάς» κατασκευής, ενώ τα συστήµατα που τοποθετούνται πίσω από το τρακτέρ µπορούν να χρησιµοποιηθούν από µηχανήµατα µικρής ιπποδύναµης.

Επιπλέον, τα µηχανήµατα της ισπανικής εταιρείας διαθέτουν σωληνοειδές πλαίσιο κάτι που εξασφαλίζει εύκολο χειρισµό και αντοχή στο σύρσιµο στο έδαφος. Σηµαντικό είναι να σηµειωθεί η εύκολη και γρήγορη αφαίρεση της πλατφόρµας, η οποία η Agromelca λέει ότι γίνεται µέσα σε 5 λεπτά. Αντίστοιχα γρήγορο είναι και το άδειασµα του καρπού µε πόρτα στο κάτω µέρος της πλατφόρµας.

Οι κεφαλές τώρα πραγµατοποιούν αριστερόστροφη και δεξιόστροφη δόνηση, ενώ παράλληλα παρέχεται και η δυνατότητα έξτρα δόνησης τούρµπο για τα εµπρόσθια µοντέλα. Άλλα χαρακτηριστικά των κεφαλών είναι η ανεξάρτητη κίνησή τους από την πλατφόρµα για πιάσιµο ψηλών βραχιόνων και αναλόγως το µοντέλο, µπορεί να πραγµατοποιηθεί πλευρική και πάνω κάτω κίνηση κεφαλής και βραχίονα. Η Agromelca παρέχει ακόµα τη δυνατότητα επέκτασης κεφαλής (αναλόγως το µοντέλο). Προσφέρονται συγκεκριµένα δύο τύποι κεφαλών: Κεφαλή 3 σηµείων επαφής και επαφής 2 σηµείων µε παράλληλο κλείσιµο που σύµφωνα µε την κατασκευάστρια εταιρεία επιτρέπουν εύκολο και γρήγορο πιάσιµο µεγάλου εύρους κορµών (Ζ10 κεφαλή (8-55εκ.) και µε την Ζ20 (20-75εκ.))

Η πίεση σύσφιξης του κορµού είναι ρυθµιζόµενη ενώ µε την κυκλική δόνηση δεν ασκείται µεγάλη πίεση προς µία κατεύθυνση για µία χρονική στιγµή. Ρύθµιση υπάρχει επιπλέον για την ταχύτητα ανοίγµατος της οµπρέλας (αργά για φιστίκια, γρήγορα για ελιές) αναφέρει η Agromelca, ενώ το φρένο στο τέλος της δόνησης εξασφαλίζει το σταδιακό σταµάτηµά της.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία