BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Ανανεώνει τις κεφαλές των θεριζοαλωνιστικών της για το 2020 η Claas

Μαζί με τις νέες Lexion η γερμανική φίρμα λανσάρει και μια νέα γκάμα φαρδύτερων κεφαλών και κοπτικών εργαλείων.

379069_26

Βασίλης Σοφός

61
0

Αν θέλαμε να «διασκευάσουμε» λίγο τη γνωστή παροιμία θα λέγαμε πως οι κορυφαίες θεριζοαλωνιστικές θέλουν και κορυφαίες κοπτικές κεφαλές. Στην περίπτωση των Σειρών 7000 και 8000, με το νέο σύστημα APS Synflow, η εταιρεία έκανε διαθέσιμη την κεφαλή Vario 1380, η οποία με το πλάτος των 13,8 μέτρων είναι αυτή τη στιγμή η φαρδύτερη κεφαλή Variο. Τόσο το γρανάζι της κεφαλής όσο και τα μαχαίρια κινούνται μηχανικά από κάθε άκεο μέσω κιβωτίου ταχυτήτων προσφέροντας ισχυρή κίνηση σε δύσκολες συνθήκες ή βαριές καλλιέργειες.

Τα δύο μέρη του μαχαιριού αλληλοεπικαλύπτονται και τροφοδοτούνται από κινητήρες που δουλεύουν παράλληλα, δίνοντας ταχύτητα κοπής 1344 στροφών/λεπτό μέσω αξόνων κίνησης που επιτρέπουν στα μαχαίρια να κινούνται. Όπως και στις άλλες εκδόσεις Vario, η καφαλή 1380 είναι εφοδιασμένη με πλάκες που επιτρέπουν στην πλατφόρμα να επεκταθεί μέχρι και 70 εκατοστά. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία, ακόμη και όταν η πλατφόρμα επεκτείνεται, τα μαχαίρια μπορούν να κινηθούν σε ένα εύρος 20 εκατοστών.

Τα πλευρικά μαχαίρια μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν χωρίς τη χρήση εργαλείων ενώ τα υδραυλικά συνδέονται με δύο συζεύκτες επίπεδης σφράγισης. Η υδραυλική αντία ενεργοποιείται αυτόματα για να κινήσει τα πλευρικά μαχαίρια με την κίνηση της κυρίως πλατφόρμας να περιορίζει το εύρος της για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με το έλικτρο. Στα άλλα νέα χαρακτηριστικά των κεφαλών περιλαμβάνονται τα ανθεκτικά ρουλεμάν του έλικτρου, η εξωτερική προσαρμογή των ράβδων εξάλειψης και η άνω δοκός που είναι τοποθετημένη έτσι ώστε να μην εμποδίζει την ορατότητα του χειριστή προς την μπάρα κοπής. Εκτός από την φαρδύτερη κεφαλή Vario, η Claas λανσάρει και τη νέα γκάμα ράβδων κοπής Convio, διαθέσιμη σε πέντε πλάτη εργασίας (13,8 μ., 12,3 μ., 10,8μ., 9,3μ., 7,7 μ.).

Η ράβδος Convio θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις κατάλληλες για δημητριακά και άλλες παρόμοιες καλλιέργειες ενώ το μοντέλο Convio Flex θα διαθέτει μια εύκαμπτη ράβδο κοπής για πιο «κοντές» καλλιέργειες. Όπως αναφέραμε, ενώ τα μοντέλα Convio έχουν ένα σταθετό μαχαίρι και πάτωμα, στα μοντέλα Convio Flex αυτά τα δύο μέρη μαζί μαζί με τις πλευρικές ζώνες είναι εύκαμπτα, με την μπάρα κοπής να μπορεί να κινηθεί 225 χιλιοστά, από 90 χιλιοστά προς τα πάνω και 135 χιλιοστά προς τα κάτω.


Η Claas μάς λέει ότι και οι δύο μπάρες κοπής χρησιμοποιούν το καλά δοκιμασμένο σύστημα Auto Contour (αυτόματο περίγραμμα), το οποίο χρησιμοποιεί πληροφορίες από αισθητήρες που βρίσκονται κάτω από την κεφαλή για να εξασφαλίζει την ακριβή ακουλουθία των ανωμαλιών του εδάφους. Παράλληλα το σύστημα Active Float επιτρέπει στον χειριστή να αλλάζει την πίεση που ασκείται στο έδαφος ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες του εδάφους. 

Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν ένα νέο σχεδιασμό κυλίνδρων με ρυθμιζόμενη διαδρομή του έκκεντρου το οποίο, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, επιτρέπει στον κύλινδρο να ρυθμίζεται έτσι που να μπορεί να διαχειρίζεται την καλλιέργεια πριν από την μπάρα κοπής.

Έλεγχος ροπής

Ο κύλινδρος κινείται υδραυλικά και διαθέτει αυτόματο σύστημα ελέγχου ροπής. Όταν ενεργοποιείται, η ροπή που εφαρμόζεται στον κύλινδρο ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες συγκομιδής. Επίσης η Claas χάρισε στο σύστημα και έλεγχο ύψους για να αποτρέψει τα δόντια από το να εισχωρήσουν στο έδαφος και ουσιαστικά να το «σκάψουν».

Ο ιμάντας ρυθμίζεται αυτόματα από το σύστημα Cebis το οποίο προσαρμόζει την ταχύτητά του ιμάντα ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης της θεριζοαλωνιστικής ώστε να αξασφαλιστεί η ομοιόμορφη ροής της καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης μια προειδοποίησης το οδηγού για την ολίσθηση του ιμάντα η τη διακοπή του. Αν κριθεί απαραίτητο, πατώντας ένα κουμπί στο χειριστήριο Cmotion, ο χειριστής μπορεί να αντιστρέψει μόνο τους πλευρικούς ιμάντες εν κινήσει.

Παράλληλα ένας διακόπτης στο υποβραχιόνιο επιτρέπει στο κύλινδρο, τον κεντρικό ιμάντα και στο χώρο τροφοδοσίας να αναστραφούν.

Αυτόματη ανίχνευση κοπής

Αμφότερα τα μοντέλα-όπως και τα υπόλοιπα Vario και Cerio κεφαλών είναι συμβατά με το σύστημα ανίχνευσης του τύπου κοπής που προσαρμόζεται στις σειρές 7000 και 8000 των θεριζοαλωνιστικών της Claas.

Το σύστημα μπορεί να ανιχνεύει συνεχώς τον τύπο κεφαλής, το πλάτος της, τον αριθμό των τμημάτων που διαθέτει, το προηγούμενο τρόπο εργασίας, να βλέπει τις ρυθμίσεις του Auto Contour, την θέση στάσης του κυλίνδρου, ακόμα και τις ώρες εργασίας. Όπως αναφέρει η Claas, με την πλήρως αυτόματη ρύθμιση του μηχανήματος και της μπάρας κοπής μηδενίζονται οι καθυστερήσεις και διευκολύνεται ο χειριστής στο να κόβει ακόμη πιο γρήγορα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία