BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Greenovation: παροχή αγρονομικών συμβουλών με μια φωτογραφία

Το Greenovation Advice System δημιουργήθηκε στα πλαίσια σουηδικού πρότζεκτ, με διοργανωτή το Πανεπιστήμιο Linköping και συνεργάτη την ΙΒΜ Σουηδίας και την Vreta Kluster.

002_72_IMG_KopievanCloseup_Connected_Sensor_in-Field_2

Βασίλης Σοφός

9
0

Αγρονομικές συμβουλές από οποιαδήποτε μέρος του κόσμου απλά με την λήψη και αποστολή μιας φωτογραφίας προσφέρει το σύστημα Greenovation που αναπτύσσει το σουηδικό Πανεπιστήμιο Linköping σε συνεργασία με την ΙΒΜ Σουηδίας και την Vreta Kluster. Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικούς αισθητήρες με τους οποίους μπορούν να αποστείλουν εικόνες απευθείας από το χωράφι τους σε ειδικό, χρησιμοποιώντας το smartphone τους.

Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να παρέχει άμεσα συμβουλές στον αγρότη. Για την ανάλυση των καλλιεργειών χρησιμοποιείται ένας φορητός αισθητήρας κοντά στο πεδίο και προαιρετικά μια φασματική ζώνη, όπως το υπεριώδες φως, σε συνδυασμό με ένα μικροσκόπιο. Στο πρότζεκτ αναπτύχθηκε μια κλίμακα μέτρησης 2D, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το συνδεδεμένο μικροσκόπιο.

Η κλίμακα 2D αποτελείται από 24 λεπτούς σταυρούς με σταθερό διάστημα. Οι παραδοσιακές κλίμακες για τα μικροσκόπια είναι γραμμικές (1D). Η επιλογή των σταυρών αποτελεί έμπνευση από τις σημάνσεις αναφοράς που χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τη σουηδική κάμερα Hasselblad κατά την πρώτη προσγείωση στη σελήνη το 1969.

Η ιδέα ήταν να υπάρχουν σημεία αναφοράς που να διαδίδονται πάνω στην εικόνα, έτσι ώστε ο αγρότης ή ο σύμβουλος να μην χρειάζεται να τοποθετεί το αντικείμενο ακριβώς στο κέντρο της εικόνας του μικροσκοπίου. Το πρότζεκτ τρέχει εδώ και 4 χρόνια και φέτος δοκιμάστηκε από αγρότες στη Σουηδία. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι απαραίτητες δοκιμές, με τους επιστήμονες του Linköping να λένε πως το σύστημα είναι σχεδόν έτοιμο για μαζική παραγωγή και χρήση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία