BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Από το BoniRob μέχρι το GPS-ScenarioControl η υπογραφή της Amazone για τα μηχανήματα του μέλλοντος

Το θέμα των αυτόνομων γεωργικών μηχανημάτων ήταν στην πρώτη γραμμή μελέτης για την Amazone, η οποία έχει καταφέρει από το 2008 να συνεργαστεί και να παρέχει την τεχνογνωσία της επάνω στα ρομποτικά αυτόνομα συστήματα και στην γεωργία ακριβείας εν γένει.

Bild_08_Suedzucker_amazone_Farmdroid_Zuckerruebe_d1_210930_GO

Βασίλης Σοφός

76
0

Από τότε που ξεκίνησε το πρότζεκτ BoniRob μαζί με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Osnabrück και την Robert Bosch GmbH το 2008 (έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας (BMEL ), το ρομπότ BoniRob ήταν ένα ορόσημο στη ρομποτική και πολύ μπροστά από την εποχή του. Πολλά τεχνολογικά και νομικά ζητήματα έπρεπε ακόμη να διευκρινιστούν και η αγορά δεν ήταν ακόμη προβλέψιμη. Το BoniRob εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Osnabrück. Αυτό περιλαμβάνει τη δοκιμαστική τοποθεσία Agro Nordwest στο BMEL.

Επιτυχής συνεργασία με το FarmDroid

Το FarmDroid FD20 αναπτύχθηκε από τους Kristian και Jens Warming και έχει γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα ρομπότ πεδίου στην Ευρώπη μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Αυτή η επιτυχία βασίζεται στη σπορά υψηλής ακρίβειας που ακολουθείται από ζιζανιοκτονία και επεξεργασία στις σειρές. Το FarmDroid FD20 οδηγεί σε σαφή οικονομικά πλεονεκτήματα στην εγκατάσταση βιολογικών ζαχαρότευτλων και την καλλιέργεια λαχανικών, μειώνοντας σημαντικά το κόστος των πολλών εργαζομένων που απαιτούνται για τη χειρωνακτική σκαπάνη. «Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε τη χρήση ζιζανιοκτόνων (και εντομοκτόνων) στο ελάχιστο μελλοντικά, χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά αυτοματοποιημένο, ηλιακό ρομπότ σποράς και σκαπάνης FD20 μαζί με μια ειδική μέθοδο ψεκασμού ακριβείας», λένε οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του ρομπότ.



Οι αρχικές δοκιμές διεξάγονται επί του παρόντος σε ένα πεδίο δοκιμών στο πειραματικό αγρόκτημα του Südzucker στο Kirschgartshausen κοντά στο Mannheim της Γερμανίας. Να σημειωθεί ότι η Amazone ανέπτυξε περαιτέρω το FarmDroid FD20 σε μια συσκευή ψεκασμού σημείων υψηλής ακρίβειας. Στο πρότζεκτ με τη συνεργαζόμενη εταιρεία Südzucker AG φάνηκε ότι τα ζαχαρότευτλα μπορούν να καλλιεργηθούν με 90% μείωση στη χρήση ζιζανιοκτόνων. Για την Amazone, αυτό το πρότζεκτ ήταν «ένα ακόμη βήμα προς την περαιτέρω ανάπτυξη αυτοματοποιημένων τεχνολογιών και τη διεύρυνση της κατανόησης του δυναμικού της αγοράς στα ρομπότ πεδίου».

Νέες τεχνολογίες ακριβείας για συμβατική καλλιέργεια

Υπάρχουν μερικές ελπιδοφόρες ιδέες για τα επόμενα χρόνια που αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες συνθήκες εγκατάστασης συμβατικών ζαχαρότευτλων. Ψεκασμός ζώνης ενσωματωμένος στη σκαπάνη ή διακοπτόμενος ψεκασμός ζώνης με χειριστήριο και με ένα ακροφύσιο AmaSelect Row. Το συρόμενο ψεκαστικό UX SmartSprayer έχει μεγάλες πιθανότητες να επιτύχει αποδοχή από την αγορά στις μεγαλύτερες μονάδες, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Συνεργασία με την AgXeed για εργασίες χωρίς ανθρώπινη επέμβαση

Εκτός από τα εξειδικευμένα ρομπότ πεδίου, όπως το BoniRob ή το FarmDroid FD20, η αυτονομία εργασίας στο πεδίο είναι ένα πολλά υποσχόμενο θέμα για το μέλλον. Από αυτή την άποψη, η αυτονόμηση, τα συνδεδεμένα εργαλεία και, κυρίως, οι διαδικασίες εργασίας στα εργαλεία είναι το βασικό ζήτημα ανάπτυξης για την Amazone. Από φέτος, η εταιρεία συνεργάζεται με την AgXeed, την δημοφιλή νεοφυή επιχείρηση από την Ολλανδία. Η έμπειρη ομάδα προγραμματιστών της AgXeed έχει επιλέξει τις σωστές τεχνολογικές προσεγγίσεις.



Το βασικό ζήτημα για την AgXeed είναι η δέσμευση για ανοιχτές, τυποποιημένες διεπαφές τόσο στη μηχανική σύζευξη μηχανημάτων όσο και στην επικοινωνία μέσω ISOBUS, άλλα πρότυπα όπως το TIM, καθώς και διεπαφές που δεν έχουν ακόμη ακολουθηθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση και την ασφάλεια. Τελικά, ο πελάτης θα πρέπει να έχει την ελευθερία επιλογής για το καλύτερο εργαλείο στην καλύτερη μονάδα τρακτέρ, κάτι που συμβαίνει συνήθως σήμερα και παράγει τη μεγαλύτερη καινοτόμο ισχύ.

Από την αυτοματοποίηση στην αυτονομία

Ο αυτοματισμός και η παρακολούθηση πρέπει να τελειοποιηθούν, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργαλεία χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη. Η Amazone επιδιώκει την αυτοματοποίηση των διαδικασιών από τα μηχανήματά της εδώ και πολλά χρόνια. Παραδείγματα αυτού είναι το σύστημα αυτόματου καθαρισμού Comfort-Pack plus στα ψεκαστικά, η παρακολούθηση της ποιότητας διανομής με το ArgusTwin ή το σύστημα AutoPoint για την ακριβή εναλλαγή των σπαρτικών στο κεφαλάρι. Η λειτουργία GPS-ScenarioControl για λίπανση είναι, ακόμη, ένα νέο προϊόν για το 2022 και δείχνει πολύ ξεκάθαρα προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα: Ο φόρτος εργασίας του οδηγού μειώνεται σε ολοένα αυξανόμενο βαθμό και ορισμένες ενέργειες και εργασίες ελέγχου τελικά δεν θα είναι πλέον μέλημα του/της.



Δεν είναι ακόμη σαφές ποια μηχανήματα θα είναι τα πρώτα που θα κάνουν το βήμα από την αυτοματοποίηση στην αυτονομία. Εκτός από τις τεχνικές και νομικές προκλήσεις, το πρωταρχικό ερώτημα αφορά το τμήμα πελατών στο οποίο θα γίνει εμφανές ένα οικονομικό πλεονέκτημα.

Αυτονομία στο σύστημα Controlled Row Farming

Το 2020, η Amazone ξεκίνησε νέες μακροχρόνιες δοκιμές πεδίου μαζί με τη θυγατρική της Schmotzer Hacktechnik και τον συνεργάτη της Agravis. Οι δοκιμές Controlled Row Farming (CRF) στο νέο κέντρο δοκιμών στο Wambergen, σε άμεση γειτνίαση με τον τόπο παραγωγής και το κύριο εργοστάσιο στο Hasbergen-Gaste, θα συμβάλουν για τα σημαντικά ευρήματα σε νέες μεθόδους παραγωγής καλλιεργειών τα επόμενα χρόνια.

Με σταθερό πλάτος σειράς 50 εκ. σε όλες τις καλλιέργειες, οι ευαίσθητες εισροές λιπασμάτων και φυτοπροστασίας μειώνονται μέσω ακριβούς τοποθέτησης. Ένας επιπλέον στόχος είναι να αυξηθεί η βιοποικιλότητα στο πεδίο και να διατηρηθεί τουλάχιστον σταθερή η οικονομική επιτυχία του αγροκτήματος. Τα αποτελέσματα της πρώτης συγκομιδής επιβεβαιώνουν σταθερή απόδοση, και στα δημητριακά σε διπλή σειρά με απόσταση 50 εκ. Τα αποτελέσματα βρίσκονται επίσης στη διεύθυνση www.controlled-row-farming.de. Σε μια ενδεικτική οικονομική ανάλυση του συστήματος CRF για ένα αγρόκτημα με 300 εκτάρια, γίνεται σαφές ότι το μειωμένο κόστος για τις εισροές αντισταθμίζεται από το αυξημένο κόστος για την εργασία.



Εκτός από την καθαρά οικονομική εκτίμηση, ο πρόσθετος χρόνος εργασίας που απαιτείται στην κύρια περίοδο είναι ένα κρίσιμο σημείο: απαιτούνται 476 ώρες/εκτάριο για λίπανση και φυτοπροστασία στη συμβατική αροτραία καλλιέργεια σε σύγκριση με 706 ώρες/εκτάριο (+ 48 %) στο σύστημα CRF. Σε περιόδους έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αυτός ο παράγοντας είναι κρίσιμος βραχυπρόθεσμα. Τα αυτόνομα γεωργικά μηχανήματα στο σύστημα CRF θα μπορούσαν να αναλάβουν μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα καθήκοντα έντονης εργασίας για τον αγρότη. Η σαφής δομή στο σύστημα καθοδήγησης και καλλιέργειας ταιριάζει στα ρομποτικά συστήματα σε κάθε περίπτωση.



Σήμερα, το σύστημα CRF λειτουργεί με συμβατικά τρακτέρ με καθοδήγηση RTK, έξυπνα συνδεδεμένα εργαλεία και έναν προσεκτικό οδηγό. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τη χρήση αυτόνομων ρομπότ πεδίου, λοιπόν, στο μέλλον. Κάθε βήμα της διαδικασίας θα παρακολουθείται στενά. Χαμηλότερες ταχύτητες με μικρότερα πλάτη εργασίας και ολοκλήρωση των εργασιών με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια είναι θα χαρακτηριζουν το μέλλον και, τελικά, ο διευθυντής του αγροκτήματος θα πρέπει να αφιερώσει λιγότερο χρόνο στην παρακολούθηση των τυποποιημένων διαδικασιών εργασίας και να μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλα καθήκοντα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία