BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Στα τρακτέρ της Claas το Terranimo για την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους

Η βραβευμένη πανεπιστημιακή καινοτομία της πλατφόρμας Terranimo περνά στον ψηφιακό βοηθό CEMOS της Claas, ενισχύοντας την ανατροφοδότηση προς τον χειριστή και δίνοντάς του την απαραίτητη πληροφόρηση για τον κίνδυνο καταστροφής του εδάφους από την συμπίεσή του.

axion900hrc_2020-stage-pic-1-data

Βασίλης Σοφός

1114
0

Το πρωτοποριακό και διαδραστικό σύστημα υποβοήθησης οδηγού και βελτιστοποίησης της εργασίας CEMOS έχει περάσει ήδη στα τρακτέρ από τις αλωνιστικές και συνεχώς επεκτείνεται. Η εφαρμογή Terranimo έρχεται τώρα ενσωματωθεί πλήρως στο CEMOS για τρακτέρ από το καλοκαίρι του 2022, γεγονός που θα επιτρέψει στη ρύθμιση του τρακτέρ να εστιάζει ακόμη περισσότερο στην προστασία του εδάφους.

Το Terranimo είναι ένα μοντέλο προσομοίωσης που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Βέρνης (BFH-HAFL) σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο Agroscope Reckenholz, το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών (SLU), το οποίο υπολογίζει και απεικονίζει τον κίνδυνο από επιβλαβείς συμπιέσεις του εδάφους.



Οι αλγόριθμοι βασίζονται, μεταξύ άλλων, σε συσσωρευμένη τεχνογνωσία δεκαετιών και συνδυάζονται με τις τρέχουσες διαθέσιμες παραμέτρους, όπως τύπος εδάφους και κατάσταση εδάφους, βάθος εργασίας, κατάσταση πεδίου (ακαλλιέργητο, ρηχά οργωμένο ή βαθιά οργωμένο), προσάρτηση, τύπος ελαστικού, έρμα και μερικές ακόμη, έτσι ώστε να μην απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για τη χρήση του Terranimo.

Με βάση τις παραπάνω συνδυασμένες πληροφορίες που υπολογίζονται από το CEMOS (π.χ. στατικά και δυναμικά φορτία άξονα), το Terranimo υπολογίζει τον κίνδυνο συμπίεσης ξεχωριστά για τρία στρώματα εδάφους. Βάσει αυτής της εκτίμησης κινδύνου, το CEMOS μπορεί να παράσχει έτσι στον οδηγό περαιτέρω συστάσεις για το έρμα και τη βελτιστοποίηση της πίεσης των ελαστικών προκειμένου εκείνος να οδηγεί με τρόπο που να προστατεύει το έδαφος.



Εάν ο οδηγός αλλάξει τις ρυθμίσεις για τον συνδυασμό τρακτέρ-παρελκόμενο, όπως η πίεση των ελαστικών, με βάση τους κινδύνους συμπίεσης και τις συστάσεις που προκύπτουν από αυτούς, αυτές οι πληροφορίες εισρέουν απευθείας στην τρέχουσα εκτίμηση κινδύνου της πλατφόρμαςTerranimo. Ως αποτέλεσμα, ο οδηγός θα λάβει άμεση ανατροφοδότηση σχετικά με την επίδραση που θα έχει η αλλαγή των ρυθμίσεων. Αυτή είναι μια ακόμη καινοτομία της Claas, η οποία έλαβε ένα ασημένιο μετάλλιο από την Επιτροπή Καινοτομίας της Agritechnica. Η βράβευση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των Ημερών Πεδίου DLG, 14 έως 16 Ιουνίου, στη Γερμανία.

  • ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
  • Claas
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία