BACK TO
TOP
Profi

Τρυγάνε τα πρώιμα στην Κρήτη

Τα… ψαλίδια του τρυγητού θα πιάσουν σε λίγες ηµέρες οι επιστήµονες του ΤΕΙ Κρήτης για να τρυγήσουν τα υπερπρώιµα σταφύλια ποικιλίας «Αττική», που καλλιεργούνται σε πειραµατικό αγρόκτηµα στον Κουτσουρά Ιεράπετρας. Στόχος των επιστηµόνων είναι να συµβάλουν στις προσπάθειες των παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών της Κρήτης για την επιµήκυνση της παραγωγικής περιόδου, ώστε η Μεγαλόνησος να διαθέτει στην αγορά σταφύλια όσο το δυνατόν περισσότερους µήνες το χρόνο.

Τρυγάνε τα πρώιμα  στην Κρήτη

1
0
Η πρωτοβουλία για το πειραµατικό αγρόκτηµα ανήκει στον οµότιµο καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης, πρώην διευθυντή της σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων ∆ηµήτρη Λυδάκη. «Μέσα στην πρώτη εβδοµάδα του Ιουνίου θα έχουµε συγκοµιδή της πρώιµης ποικιλίας Αττική. Θα ακολουθήσουν άλλες πρώιµες ποικιλίες» επισηµαίνει ο κ. Λυδάκης.

Παράλληλα ο κ. Λυδάκης ασχολείται µε την αξιοποίηση του επιτραπέζιου σταφυλιού, το οποίο δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί. Κάθε χρόνο η Κρήτη παράγει κατά µέσο όρο 35.000 τόνους επιτραπέζια σταφύλια, από τα οποία το 30% περίπου δεν αξιοποιείται καθώς τα συσκευαστήρια φροντίζουν να αποµακρύνουν τις ρώγες που έχουν κακή εµφάνιση ή χαµηλή ποιότητα. Επίσης, χιλιάδες είναι οι τόνοι του προϊόντος που λόγω εµφάνισης, αν και ποιοτικά είναι άριστο, δεν εξάγονται, όπως έγινε πέρυσι όταν οι ρώγες των σταφυλιών παρουσίασαν καφέ στίγµατα. Τα σταφύλια αυτά ήταν νόστιµα και υγιεινά, όµως οι καταναλωτές δεν θα τα προτιµούσαν λόγω των καφέ στιγµάτων, τα οποία να σηµειωθεί προκάλεσαν οι ισχυροί νότιοι άνεµοι.

«Υπάρχουν µεγάλες ποσότητες σταφυλιών που είναι δυνατόν να διατίθενται στην αγορά ως αποξηραµένα φρούτα» επισηµαίνει ο κ. Λυδάκης. Το ΤΕΙ µάλιστα µπορεί να κατασκευάσει πρότυπο ξηραντήριο το οποίο θα λειτουργεί µε ηλιακή ενέργεια. Έτσι, είναι δυνατόν, αν πετύχει το συγκεκριµένο project, να αποξηραίνονται όχι µόνο σταφύλια, αλλά και διάφορα άλλα είδη όπως σύκα ακόµα και τοµάτες. «Υπάρχουν µεγάλες ποσότητες προϊόντων στην Κρήτη που παραµένουν κάθε χρόνο αδιάθετες λόγω συνθηκών στην αγορά. Είναι όµως δυνατόν αυτά τα προϊόντα να αξιοποιηθούν αποξηραµένα» καταλήγει ο κ. Λυδάκης.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία