BACK TO
TOP
Profi

Κάθε κιλό τροφής µετράει με το αυτοκινούµενο όχηµα χορτονοµής

Με προσοχή στη λεπτοµέρεια και έµφαση στην αποδοτικότητα, η επιχείρηση Crutchley Farms προχωρά προς την κερδοφορία µε το κοπάδι 750 αγελάδων.

trakter-im

39
0

Με έδρα το Μarsh Farm, στο Nettlecombe, η γαλακτοκοµική επιχείρηση υψηλής παραγωγής µε 11.700 λίτρα κατά µέσο όρο. Είναι ένα αποτέλεσµα µιας διπλής προσέγγισης από τον διευθυντή του αγροκτήµατος, Anthony Butler, και του διαχειριστή του κοπαδιού, Arthur Crutchley.

«∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι η δουλειά του Arthur βελτίωσε τη γονιµότητα του κοπαδιού, ενώ η εστιασµένη προσέγγισή µας για την καλλιέργεια και τη µηχανοποίηση συνεχίζει να δίνει χαµηλότερο λειτουργικό κόστος σε όλο το υπόλοιπο αγρόκτηµα» σχολιάζει ο κύριος Butler. Ένα µέρος αυτής της µείωσης που βασίζεται στο κόστος προέρχεται από την αλλαγή στον τρόπο µε τον οποίο ταΐζεται το κοπάδι, διευκολύνοντας τη ζωή και επιταχύνοντας την εργασία του κυρίου Butler και της οµάδας του, καθώς συνεχίζουν να δηµιουργούν ειδικές µερίδες τροφής για όλες οµάδες ζώων. «Η σταθερή µερίδα τροφής, που παρέχεται τη σωστή στιγµή, είναι ζωτικής σηµασίας για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του κοπαδιού και της παραγωγής γάλακτος» λέει. «Ωστόσο, έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος εκτέλεσης του ταΐσµατος, απλώς για να αντεπεξέλθουµε στον φόρτο εργασίας».

Μέχρι πριν από τρία χρόνια, το αγρόκτηµα χρησιµοποιούσε έναν ρυµουλκούµενο αναδευτήρα χωρητικότητας 30 m³, αρκετή για να ταΐσει 200 αγελάδες ανά φορτίο. Αρχικά, η στρατηγική σίτισης ήταν να ταΐζεται το κοπάδι µε τρία µείγµατα την ηµέρα, µε µερίδες που έχουν δηµιουργηθεί για να ταιριάζουν σε ζώα υψηλής παραγωγής, ζώα µεσαίας παραγωγής, καθώς και σε ζώα που πλησιάζουν το τέλος της γαλακτοφορίας τους. Ωστόσο, µε περίπου 650 αγελάδες να παράγουν γάλα και πάνω από 600 νεαρά ζώα, οι απαιτήσεις από τον εξοπλισµό σε συνδυασµό µε την ένταση του ταΐσµατος, σήµαιναν ότι γινόταν ολοένα πιο δύσκολο να γίνεται το τάισµα στην ώρα του µε το ρυµουλκούµενο µηχάνηµα.

Ο κύριος Butler αντιλήφθηκε τα πιθανά πλεονεκτήµατα της µετάβασης σε αυτοκινούµενου βαγονιού σίτισης ως προς τα οικονοµικά και την παραγωγικότητα.

«Μετά από τη δοκιµή µιας εβδοµάδας, µπορούσα να δω πολλά πλεονεκτήµατα. Καταφέραµε να δηµιουργούµε µια µερίδα µε πιο σταθερή ποιότητα και σε πολύ λιγότερο χρόνο. Αυτό σήµαινε ότι θα µπορούσαµε να ταΐζουµε τα ζώα µας πιο γρήγορα και είχαµε οφέλη ως την αποδοτικότητα των εργαζοµένων και την παραγωγή του γάλακτος».

Μετά από συντηρητική εκτίµηση του κόστους του οχήµατος χορήγησης χορτονοµής, ο κύριος Butler πρόβλεψε εξοικονόµηση ύψους 30.000 λιρών ανά έτος, και έτσι επιλέχτηκε το µοντέλο Kverneland Siloking 2015. Το µηχάνηµα µε έναν κοχλία 15 m³ήταν εξοπλισµένο µε εξόδους τροφής στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά για να ταιριάζουν µε τις ταΐστρες και να περνούν από τους διαδρόµους στο Crutchley Farms. «Για τον υπολογισµό βασίστηκα σε ένα τριετές πρόγραµµα αντικατάστασης που αφορούσε στην αντικατάσταση της ρυµούλκας χορήγησης χορτονοµής κατά το πρώτο έτος, στην αντικατάσταση του τρακτέρ κατά το δεύτερο έτος και στην αντικατάσταση του τηλεσκοπικού φορτωτή κατά το τρίτο έτος» λέει. «Τότε, υπολόγισα ότι το τέταρτο έτος θα ήταν µπόνους».

Και τώρα που το αγρόκτηµα έχει συµπληρώσει τρία χρόνια στο πρόγραµµα ταΐσµατος µε αυτοκινούµενο όχηµα, πώς είναι η κατάσταση; «Ξοδεύαµε πολύ περισσότερο χρόνο µε το όχηµα χορήγησης χορτονοµής από όσο υπολογίζαµε αρχικά» λέει. «Ενώ είχαµε υπολογίσει 1.200-1.500 ώρες/έτος, συµπληρώναµε πάνω από 2.000 ώρες µε το Siloking. Εξακολουθούµε να ξοδεύουµε πολύ λιγότερες ώρες από το τρακτέρ και τον φορτωτή του προηγούµενου ρυµουλκούµενου συστήµατος – και µπορέσαµε να µειώσουµε τα µηχανήµατα σε έναν µόνο φορτωτή. Επίσης, ωφελούµαστε από το σύστηµα εργασίας µε ένα άτοµο και ένα µηχάνηµα. Και, παρόλο που η εξοικονόµηση κόστους µειώθηκε σε 10.000 λίρες ανά έτος, εξακολουθεί να υπάρχει σηµαντική οικονοµία που αξίζει τον κόπο».

Μεγαλύτερη ίσως σηµασία έχει η αυξηµένη αποδοτικότητα που παρέχεται µέσω του προγράµµατος ταΐσµατος µε αυτοκινούµενο όχηµα. «Οι αγελάδες µας λαµβάνουν την ίδια ποιότητα από την πρώτη έως την τελευταία µπουκιά» λέει. «Επίσης, το όχηµα χορήγησης χορτονοµής χρειάζεται 30 λεπτά για να γεµίσει, να κάνει την ανάµειξη και να αδειάσει σε σύγκριση µε τον κύκλο 45 λεπτών του προηγούµενου ρυµουλκούµενου συστήµατος. Από τη στιγµή που θα προστεθεί το τελευταίο συστατικό, χρειάζονται µόνο 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της ανάµειξης».

Προσθέτει, επίσης, ότι η διαχείριση της πρόσοψης του σιλό είναι ένας άλλος τοµέας που το αυτοκινούµενο σύστηµα προσφέρει µεγάλο πλεονέκτηµα σε σύγκριση µε το ρυµουλκούµενο. ∆ίνοντας έµφαση στη συνεχή διόρθωση του κόστους του, ο κύριος Butler σύναψε πρόσφατα µια συµφωνία για να αλλάξει το όχηµα διανοµής χορτονοµής Siloking τριών ετών µε ένα άλλο αυτοκινούµενο µηχάνηµα. Αυτή τη φορά, επιλέχτηκε ένα µεγαλύτερο µοντέλο Strautmann χωρητικότητας 21 m³.

Σύνοψη: Η µετάβαση της Crutchley Farms στο τάισµα µε αυτοκινούµενο µηχάνηµα άνοιξε τον δρόµο για βελτιωµένη αποδοτικότητα και τις µερίδες µε πιο σταθερή ποιότητα, ώστε το κοπάδι να έχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο απόδοσης. Είναι µια κίνηση που απέδωσε οφέλη µε καλύτερη διαχείριση του σιλό, πιο σταθερή παραγωγή γάλακτος και πιο µικροί χρόνοι ταΐσµατος... διασφαλίζοντας ότι κάθε κιλό χορτονοµής έχει σηµασία.

Περισσότερα θέματα τεχνολογίας στο Profi που κυκλοφορεί το Σάββατο 1 Ιουνίου με την Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία