BACK TO
TOP
Profi

Σε έμπειρα χέρια η πρώτη χορτοδετική RB 3130F της MF  που έφτασε στο Αγρίνιο

∆εν θα µπορούσε να πέσει σε καλύτερα χέρια η πρώτη χορτοδετική RB 3130F της Massey Ferguson που έφτασε στο Αγρίνιο και στον τοπικό αντιπρόσωπο, Θανάση Τουφεκούλα, την περασµένη άνοιξη. Παρελήφθη από µια συµπαγή οµάδα την οποία απαρτίζουν ο Αυγουστής Μαυρόπουλος και οι δύο γιοι του, Χρήστος και Λεωνίδας.

P1010040

343
0

Το µηχάνηµα  έπιασε αµέσως δουλειά στην καλοκουρδισµένη µεικτή εκµετάλλευση που αποτελείται από 500 βελτιωµένα γαλλικά πρόβατα της φυλής Lacaune, ενώ διατηρεί παράλληλα περί τα 250 ιδιόκτητα στρέµµατα µε µηδική και καλαµπόκι, η παραγωγή των οποίων καλύπτει ουσιαστικά τις διατροφικές ανάγκες της µονάδας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ.



Ο σηµερινός αρχηγός της εκµετάλλευσης, Αυγουστής Μαυρόπουλος, ξεκίνησε την αναδιοργάνωση της οικογενειακής εκµετάλλευσης στο ∆οκίµι -απέχει µόλις 1,5 χιλιόµετρο από την πόλη του Αγρινίου- γύρω στο 2004 όταν αποφάσισε να φέρει από τη Γαλλία τα πρώτα Lacaune και να δώσει κτηνοτροφική διάσταση στην δραστηριότητά του. Τότε τα παιδιά που τελείωναν το δηµοτικό δεν είχαν άποψη για τη δουλειά, µπολιάστηκαν ωστόσο µε την προσπάθεια του πατέρα και δεν έχασαν στιγµή την επαφή τους µε την αγροτική παραγωγή και τη ζωή στην ύπαιθρο.

Η επόµενη γενιά

Σήµερα ο µεγάλος γιος ο Χρήστος, 29 ετών, έχει τελειώσει Τεχνολόγος Τροφίµων στη Θεσσαλονίκη, έχει σπουδάσει τυροκοµία στην Αµερικάνικη Γεωργική Σχολή και έχει κάνει ΜΒΑ στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίµων στην Πάτρα. Ο δεύτερος, ο Λεωνίδας, 27 ετών, έχει τελειώσει γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής στο ΑΠΘ. Και οι δύο επέλεξαν το αγροτικό επάγγελµα, είναι ενταγµένοι σε πρόγραµµα Νέων Αγροτών και δηλώνουν αποφασισµένοι να παραµείνουν στην αγροτική παραγωγή και να φθάσουν την οικογενειακή εκµετάλλευση εκεί που ονειρεύονται και οι συνθήκες όχι απλά το επιτρέπουν αλλά και το διευκολύνουν να φθάσει.

Η πρέσα που παρέλαβαν τον περασµένο Μάιο από τον αντιπρόσωπο της Massey Ferguson επικεντρώθηκε στη δική τους µόνο καλλιέργεια µηδικής, γύρω στα 170 στρέµµατα, και έδεσε τους τελευταίους µήνες περί τα 900 δέµατα (270 κιλά το ένα), ποσότητα ικανή να καλύψει σε πολύ µεγάλο βαθµό τις ανάγκες της µονάδας. Το κέρδος µε τη συγκεκριµένη χορτοδετική (στρόγγυλη µπάλα) επιτυγχάνεται κυρίως από το γεγονός ότι γλυτώνεις τα εργατικά που απαιτεί η µικρή µπάλα (µια στρόγγυλη ισούται  µε 10 µικρές) και το οποίο υπολογίζεται σε 60 λεπτά το δεµάτι.

Μόνο απ' αυτό, µε λιγότερες από 10.000 µεγάλες µπάλες κάνεις απόσβεση της χορτοδετικής. Στην περίπτωσή µας βέβαια, το επιπλέον όφελος είναι αποτέλεσµα της σταθερής αξίας και υψηλής ποιότητας ζωοτροφής.  

Χαρακτηριστικά µηχανήµατος

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πρέσας, πρόκειται για µία µονάδα που διαθέτει οδηγό pick up (συλλέκτης) σε τρία διαφορετικά µεγέθη 2, 2,25 και 2,4 µέτρων και επιλογή pick up µε µαχαίρια και χωρίς. Ο αγοραστής µπορεί να επιλέξει µεταξύ 13 µαχαιριών (0 έως 13), 17 (0 ή 8 ή 9 ή 17) και 25 (0 ή 12 ή 13 ή 25). Εσωτερικά, ο θάλαµος αποτελείται από 18 περιστροφικούς κυλίνδρους για µεγαλύτερη πυκνότητα και καλύτερο σχήµα µπάλας. ∆ίνεται η επιλογή κεντρικού ή αυτόµατου γρασαρίσµατος των ρουλεµάν των περιστροφικών κυλίνδρων. Η χαµηλότερη κατανάλωση καυσίµου εξασφαλίζεται µέσω του βελτιωµένου κιβωτίου ταχυτήτων (Powersplit).

«Σύγχρονο µηχάνηµα, απλό στη χρήση, ιδανικό για τον Έλληνα παραγωγό»

Ο αντιπρόσωπος της Massey Ferguson στο Αγρίνιο, Θανάσης Τουφεκούλας µίλησε στο profi για την άριστη συνεργασία του µε τον Όµιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη και τη νέα παραλαβή της χορτοδετικής πρέσας MF 3130F. Όπως ανέφερε, πρόσφατα, παρέλαβε στην αυλή του µία ακόµη χορτοδετική 3130F, παρόµοια µε αυτή που είχε παραδώσει την περασµένη Άνοιξη στην οικογένεια Μαυρόπουλου. Αρχικά, δίνοντας κάποια στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της πρέσας σταθερού θαλάµου, ο κ. Τουφεκούλας έκανε λόγο για ένα µηχάνηµα πολύ απλό στη χρήση του, ιδανικό για τον Έλληνα παραγωγό. «Η πρέσα χορτοδεσίας Massey Ferguson, σταθερού θαλάµου, κάνει µπάλα στρογγυλή µε διάµετρο 1,25 µέτρα. Είναι µία απλή πρέσα, δεν έχει πολλά λειτουργικά συστήµατα πάνω, είναι πολύ εύχρηστη και απλή για τον Έλληνα παραγωγό που θέλει ένα τέτοιο µηχάνηµα για τη δουλειά του», ανέφερε συγκεκριµένα. Παράλληλα, ενδεικτικό της εµπιστοσύνης που χαίρει από τον Όµιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη, είναι πως η πρέσα 3130F που παρέδωσε ήταν το πρώτο µοντέλο, που πουλιέται στην Ελλάδα. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η χορτοδετική αυτή δούλεψε µία ολόκληρη σεζόν στη χορτονοµή. «∆εν υπήρξε κανένα πρόβληµα απολύτως, οι αγοραστές έµειναν ευχαριστηµένοι», σηµείωσε ο αντιπρόσωπος της MF στο Αγρίνιο. Πλέον λοιπόν, έχοντας στην αυλή του (Εθνική Οδός Αγρινίου-Μεσολογγίου 35) ακόµα µία ετοιµοπαράδοτη πρέσα MF 3130F, ο κ. Τουφεκούλας περιµένει τον αγροτικό κόσµο να δει από κοντά αυτό το προσαρµοσµένο στις ελληνικές ανάγκες µηχάνηµα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία