BACK TO
TOP
Agrenda

Εντολές για μερικό έλεγχο στα λογιστικά βιβλία αγροτών και δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων

Κι ενώ προσπαθούµε να τελειώσουµε µε τις τελευταίες εκκρεµότητες ώστε να µπορέσουµε να ξεκουραστούµε και λίγο, άρχισαν τα έρχονται εντολές ελέγχου για τους αγρότες!!

24_43

Γιώργος Παπαδημητρίου

133
3


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Ήταν φυσικό κάποια στιγµή να συµβεί, απλά µας ήρθε λίγο απότοµο τους λογιστές. Άρχισαν να φτάνουν σωρηδόν στα γραφεία των συναδέλφων, κοινοποιήσεις µερικού ελέγχου, αλλά και γνωστοποιήσεις για τη δυνατότητα υποβολής συµπληρωµατικών δηλώσεων, στις περιπτώσεις που κάποιος θεωρήσει ότι έχει εκκρεµότητες. Με την  εντολή µερικού φορολογικού ελέγχου, η ΑΑ∆Ε ενηµερώνει το φορολογούµενο ότι «έχεις επιλεγεί αγαπητέ µου για έναν µικρό έλεγχο». Ταυτόχρονα η εντολή συνοδεύεται από γνωστοποίηση µε την οποία η ΑΑ∆Ε ενηµερώνει τον φορολογούµενο ότι «µέχρι να ξεκινήσω τον έλεγχο, µπορείς να υποβάλλεις (εφόσον πρέπει) τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήµατος κλπ, ώστε (εφόσον ξαναλέω υπάρχει ανάγκη) να διορθώσεις τυχόν αβλεψίες ή λάθη».

Έχω πει και γράψει επανειληµµένως ότι ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες ο λογιστής έχει ευθύνη για τα παραστατικά που καταχωρούνται στα βιβλία. Την απόλυτη ευθύνη την έχει ο κάθε φορολογούµενος διότι: µου φέρνεις π.χ. ένα τιµολόγιο από ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, σου λέω τι είναι αυτό; µου απαντάς πήγα για δουλειά. Πάµε λοιπόν στο κοµµάτι του δικού µου ελέγχου ως λογιστή σου:

  • Ήµουν µαζί σου στη Θεσσαλονίκη; Όχι.      
  • Έχω λόγους να αµφισβητήσω ότι η επίσκεψη σου -όπως λες- δεν έγινε για επαγγελµατικούς λόγους; Μέσα µου πολλούς, αλλά δεν έχω κανένα δικαίωµα να σου πω γιατί µου έφερες αυτό το τιµολόγιο. Θα το καταχωρήσω κανονικότατα.
  • Τι απαντάω στην ερώτηση σου «µπορώ να περάσω τιµολόγιο από ξενοδοχείο;» Μπορείς να µου φέρεις ό,τι τιµολόγιο θέλεις. Όταν θα έρθει η ώρα του ελέγχου, εσύ θα πρέπει να αιτιολογήσεις αν το έξοδο που έκανες είναι πραγµατικό ή όχι.

Τώρα λοιπόν που ήρθε η ώρα της κρίσης, καλό είναι να δείτε τα έξοδα σας και –ίσως- να αναθεωρήσετε λίγο εκείνη τη µαγκιά που είχαν κάποιοι όταν –πηγαίνοντας στο λογιστή- έλεγαν «εγώ αδερφέ τα έξοδα αυτά τα έκανα, είναι πραγµατικά, το κατάλαβες; Πήγα στη Θεσσαλονίκη γιατί έπρεπε να δω κάτι µηχανήµατα, ποιος θα µου πει ότι δεν έπρεπε να πάω;». Σωστό. Κανείς δεν µπορεί να σας πει τίποτα, εφόσον… µαζί µε το τιµολόγιο προσκοµίσετε και κάποια άλλα στοιχεία που να τεκµηριώνουν τη συγκεκριµένη δαπάνη, π.χ. διόδια, ενδεχοµένως καύσιµα, κάποιο τσεκ επίσκεψης στην εν λόγω  επιχείρηση από την οποία αντλήσατε την ενηµέρωση, σχετική αλληλογραφία από την οποία να αποδεικνύεται ότι κανονίσατε ραντεβού για τη συγκεκριµένη επίσκεψη κ.λπ. Θέλω πάρα πολύ να δώσω να καταλάβετε ότι ο έλεγχος είναι πολύ εύκολο να σου πετάξει έξω δαπάνες που µπορεί να θεωρείς δεδοµένες. Την ίδια ευθύνη µε τον έλεγχο έχει και ο ελεγχόµενος, για την απόδειξη της πραγµατικότητας των εξόδων.

Κλείνοντας προσωρινά το θέµα του ελέγχου, θέλω να τονίσω ότι απαιτείται ψυχραιµία καθώς όλοι γνωρίζουµε ότι από τη στιγµή που δραστηριοποιούµαστε ως επιχείρηση, ανά πάσα στιγµή µπορεί να µπούµε στο δείγµα ελέγχου. Κανείς δεν έχει διάθεση να λειτουργήσει εις βάρος κανενός. Συνεπώς, όταν θα εκδοθεί η πρόσκληση, φροντίστε να έχετε άµεση ανταπόκριση µε το λογιστή σας, γιατί στον έλεγχο δεν θα πάει ο λογιστής, ή τουλάχιστον δεν θα πάει µόνος του. Θα είστε παρόντες και θα δίνετε τις εξηγήσεις που θα ζητά ο ελεγκτής.

Στο παρελθόν είχα αναφερθεί σε καταγγελίες που έγιναν για παράνοµη µεταφορά βάµβακος σε εκκοκκιστήρια. Νόµιµη µεταφορά µπορεί να γίνει µε δύο τρόπους: α) ο παραγωγός να µεταφέρει το βαµβάκι µε δικό του µέσον  (ιδιόκτητο ΦΙΧ, τρακτέρ κλπ), ή  β) µε Φορτηγό ∆ηµοσίας Χρήσεως. Αν µεταφέρω µε το τρακτέρ µου το δικό σου βαµβάκι την έκατσα τη βάρκα. Πίστεψαν πολλοί ότι «αφού δε µε σταµάτησαν στο δρόµο, τη γλίτωσα». Ένεκα της επερχόµενης συλλεκτικής περιόδου βάµβακος, ντοµάτας, πιπεριάς κλπ, φροντίστε να κάνετε τις µεταφορές των προϊόντων σας µε απόλυτα νόµιµο τρόπο για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.Τέλος, φροντίστε να έχετε παραστατικό για τις εργασίες που κάνουν στα χωράφια σας. Απαιτείστε από τους βαµβακοσυλλέκτες να σας εκδώσουν Τιµολόγιο Παροχής Υπηρεσιών για τη συλλογή στα χωράφια σας, γιατί τα βαµβάκια, οι ντοµάτες και τα τριφύλλια δεν µαζεύονται µόνα τους και πρέπει να γνωρίζετε ότι ο έλεγχος και η διασταύρωση γίνεται πανεύκολα.

Εκδόθηκαν τα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ Ιουνίου, πληρωµή ως 20 Αυγούστου

Εκδόθηκαν τα ειδοποιητήρια για τον ΕΦΚΑ όλων των επαγγελµατιών και των αγροτών, µε την προθεσµία εξόφλησης µέχρι 20 Αυγούστου. Να διευκρινίσω ότι όταν λέει ότι πρέπει να εξοφληθεί µέχρι την τάδε ηµεροµηνία, εννοεί ότι µέχρι την ηµεροµηνία αυτή είναι εµπρόθεσµη η εξόφληση.
Ο καθένας µπορεί να εξοφλήσει όποτε µπορεί, γνωρίζοντας βέβαια πως θα υπάρξει και κάποια µικρή προσαύξηση. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η εκπρόθεσµη εξόφληση µπορεί να δηµιουργήσει πρόβληµα στην έκδοση ασφαλιστικής ενηµερότητας.

Τέλος επιτηδεύµατος

Τα εκκαθαριστικά εκδίδονται ακόµη µε το τέλος επιτηδεύµατος να αναγράφεται πάνω τους. Αγνοείστε το και πληρώστε τον υπόλοιπο φόρο, θα µειωθεί αυτόµατα και θα διαγραφεί από την προσωποποιηµένη πληροφόρηση, στην οποία εµφανίζεται βεβαιωµένο. ∆υστυχώς όποιος χρειάζεται φορολογική ενηµερότητα θα πρέπει να το πληρώσει ή να κάνει µια προσπάθεια και να απαιτήσει από τη ∆ΟΥ την έκδοσή της χωρίς την καταβολή του.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 8 Αυγούστου.
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

12-08-2020 23:28Σ.

Πως είναι δυνατόν να μην πληρώσουμε το τέλος επιτηδεύματος και να το αφαιρέσουμε??? Και στις δόσεις πως θα το κάνουμε αυτό???? Μήπως πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική όπως με την μείωση προκαταβολής φόρου?

Απάντηση

10-08-2020 13:30Αγρότης

Αντε ρε λαμογια της κυβέρνησης, και του ελγα, πληρώστε πρώτα της ζημιές του 2019 35% στους αγρότες,

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία