BACK TO
TOP
Απόψεις

Το ζουμί της ελληνικής γεωργίας και τα «σάπια πορτοκάλια» Μονάχου

Αν εξετάσουµε προσεκτικά, από πότε η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία έχασαν το βηµατισµό τους, θα δούµε ότι αυτό συνέβη από τότε που χάθηκε η πίστη στις δυνατότητες της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

65e54fd0-b3aa-11e9-9aef-82a5807b4783

Γιάννης Πανάγος

69
3

Από τότε που ο αστικός τύπος, για να χτυπήσει τους ισχυρούς µέχρι κάποια στιγµή αγροτικούς συνεταιρισµούς µιλούσε για τα «σάπια πορτοκάλια» που έφθαναν στην µεγάλη αγορά του Μονάχου. Από τότε που το καλαµπόκι της ΚΥ∆ΕΠ είχε αφλατοξίνες, το ελαιόλαδο της ελαιουργικής έπιανε µούργα και τα γάλατα της ΣΥΝΕΡΓΑΛ ήταν ληγµένα! 

Η υπονόµευση του ιδιωτικού ανταγωνισµού στον αγροτικό συνεργατισµό από την µια και το εύκολο κοινοτικό χρήµα των επιδοτήσεων από την άλλη -ποιος δεν θυµάται τις χωµατερές στις οποίες κατέληγαν πανηγυρικά τα ελληνικά ροδάκινα- διέβαλλαν για τα καλά τη φήµη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής για να δώσει σιγά – σιγά τη θέση της στα εισαγόµενα τρόφιµα.

Τα πολλά χρόνια συκοφαντίας και περιφρόνησης στα οποία έζησαν η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία µετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. και κατά βάση µετά το ’80, είναι δύσκολο να ξαναβάλουν τα πράγµατα σε κάποια σειρά. Κι αυτό παρά την αλλαγή κλίµατος που υπήρξε στα χρόνια της κρίσης, µε την λεγόµενη επιστροφή στο χωριό και τις κάποιες, λίγες πάντως, ατοµικές προσπάθειες καθετοποίησης της παραγωγής και ενίσχυσης της υπεραξίας των αγροτικών προϊόντων.

Σήµερα για να αναπτυχθεί η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία πρέπει να πείσει. Να πείσει για τις δυνατότητές της στον τοµέα της ποιότητας, να πείσει ενδεχοµένως και για την ανταγωνιστικότητά της στη σχέση ποιότητας και τιµής. Κι αν σε σχέση µε την «πειθώ» της στον καταναλωτή έχουν γίνει βήµατα, εκεί που υπάρχει ακόµα πολύς δρόµος είναι στην «πειθώ» της προς όλους εκείνους που την υπηρετούν.
Αυτό σηµαίνει ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πρέπει να πεισθούν για τις πραγµατικές  δυνατότητες που έχει αυτό που κάνουν. Και την ίδια στιγµή, να πεισθούν βέβαια, οι φέροντες την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση των θεµάτων του αγροτικού χώρου. Να πεισθούν για τη συµβολή που µπορεί να έχει ο συγκεκριµένος τοµέας στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου και µέσα από την αναζήτηση περαιτέρω  προστιθέµενης αξίας, στη συµβολή που µπορεί να έχει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Η πίστη φέρνει µελέτη, η µελέτη φέρνει σχεδιασµό, ο σχεδιασµός φέρνει αποτέλεσµα. Όλα τ’ άλλα φέρνουν γκρίνια και µαρασµό

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

22-04-2020 15:51ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Οι συνεταιρισμοί απαξιώθηκαν οταν καταργήθηκαν τα εποπτικά συμβούλια και με σχετικη πλειοψηφια απαλλάσσονταν τα ΔΣ για την κακη διαχείριση τους

Απάντηση

21-04-2020 15:01ΜΠΑΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Ο κ. Πανάγος σωστά τοποθετήθηκε για τον πόλεμο που δέχτηκε η εγχώρια παραγωγή ,και οι προσπάθειες ελέγχου των Ενώσεων επετεύχθη, σε βάρος των αγροτών και της δυναμικής της ελληνικής γεωργίας .Οι κερδισμένοι είναι οι εισαγωγείς και φυσικά οι άλλες χώρες της Ε.Ε..

Απάντηση

20-04-2020 13:51Κακος

Ορε παναγο γιατί δε λες για τις ευθύνες των πολιτικαντηδων της πασεγες που έβλεπαν τη καρέκλα μόνο και δημιούργησαν αυτές τις καταστροφές πολιτικές οι ίδιοι είναι και τώρα βλ νέα πασεγες οδήγησαν τους συναιτερισμους σε πλήρη διάλυση με κομμάτια εγκάθετος στα δ σ των συναιτερισμων έφτιαξαν νόμους για πάρτη τους διέλυσαν κολοσιαιες οργανώσεις απόλαυσαν υπαλλήλους χωρίς αποζημιώσεις νοίκιασα τα ακίνητα σε συναιτερισμους φαντάσματα που τα υπενοικιαζουν και εσπρατουν νοίκια οι πρώην πρόεδροι των ενώσεων και κονομανε χωρίς κόστος. Και όλα αυτά με την υποστήριξη δημοσιογράφων σα και σένα που φοβούνται μη χάσουν τη μαρμίτα αλλά αφού δε υπάρχει εισαγγελέας καλά κάνουν. Και μετά μου λες να είναι αντσγωνιστικοι οι αγρότες με τι; χαμένο παιχνίδι καληνυχτα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία