BACK TO
TOP
Γνώμες

Ο ρωσικός μύθος «βύθισε» το σιτάρι, αλλά με την άνοιξη έρχεται η ανάκαμψη

Την ώρα που οι οργίαζαν οι φήµες για επιβολή εξαγωγικού φόρου στο σιτάρι από τη Μόσχα δηµιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος για αναταράξεις στις αγορές µε αποτέλεσµα οι τιµές του προϊόντος να σηµειώνουν παροδική µόνο άνοδο και έπειτα να διορθώσουν. Παρόλα αυτά, οι κινήσεις της Ρωσίας αποτελούν έναν µόνο παράγοντα διακύµανσης των τιµών.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

1
0
Ειδικότερα, σύµφωνα µε τον Κόρντον Σρόκα, επενδυτή της εταιρίας χρηµατοοικονοµικών συµβούλων Allendale, Inc. στις ΗΠΑ, οι τιµές του σιταριού θα επηρεαστούν από τους εξής 5 παράγοντες:  «Πάντα υπάρχει ο αστάθµητος παράγοντας του καιρού», σηµειώνει ο Σρόκα στην αµερικάνικη ιστοσελίδα Agweb και προσθέτει «η έλλειψη παγετού σε ορισµένες Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, προκαλούν σκεπτικισµό για την αµερικανική παραγωγή». Ωστόσο βρισκόµαστε προς το τέλος του χειµώνα οπότε οι αναλυτές εναποθέτουν τις ελπίδες για ανάκαµψη στον παγετό του Καναδά, ο οποίος θα καθυστερήσει τις εξαγωγές και εποµένως θα υπάρξει πρόβληµα άµεσης διαθεσιµότητας. 

Επιπλέον, αν τελικά η Ρωσία προχωρήσει µε τον εξαγωγικό φόρο στο σιτάρι αυτό µακροπρόθεσµα θα επιδράσει θετικά στη ζυγαριά της προσφοράς και της ζήτησης για το προϊόν. Όσον αφορά την υποτίµηση του πέσο, ο Σρόκα τονίζει ότι «µπορεί η Αργεντινή να µπει πιο επιθετικά στην εξαγωγική αγορά καθώς ο πρόεδρός της Μαουρίτσιο Μάκρι έχει εξαλείψει τους φόρους στις περισσότερες αροτραίες καλλιέργειες και ζήτησε άρση των νοµισµατικών ελέγχων τον περασµένο ∆εκέµβριο, προκαλώντας την υποτίµηση κατά 30% του νοµίσµατος της χώρας». Παράλληλα, ενώ η Οµοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια τον Γενάρη, ο Σρόκα προβλέπει ότι «για κάθε εξάµηνο του 2016 θα σηµειωθούν 4 συνολικά αυξήσεις επιτοκίων, οπότε οι τιµές των εµπορευµάτων θα υποχωρήσουν περίπου κατά 6%»

Τέλος, αυτό που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί – σύµφωνα µε τον ίδιο – είναι να παρακολουθούν στενά τις αγορές ειδικά το Φλεβάρη και το Μάρτη για να εκµεταλλευτούν τυχόν ευκαιρίες που θα προκληθούν από τους παραπάνω παράγοντες

Φανή Γιαννακοπούλου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία