BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μόνο το σκληρό σιτάρι διασώζεται

Κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι για τους καλλιεργητές η νέα πρόβλεψη του USDA για αυξηµένη παγκόσµια παραγωγή σιτηρών, η οποία αναµένεται να πιέσει τις τιµές τη σεζόν 2014-2015. Ωστόσο, οι εκτιµήσεις είναι θετικές µόνο για το σκληρό σιτάρι για το οποίο αναµένεται µειωµένη σοδειά από πέρυσι.

Μόνο το σκληρό σιτάρι διασώζεται

1
0
Εν τω µεταξύ, η αύξηση της παραγωγής στο βόρειο ηµισφαίριο αντισταθµίζει και µε το παραπάνω τις µειώσεις που παρατηρούνται στο νότιο ηµισφαίριο, όπου οι συνθήκες καλλιέργειας δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Η παγκόσμια παραγωγή, σύµφωνα µε το USDA, προβλέπεται στους 720 εκατ. τόνους, 3,9 εκατ. τόνους ψηλότερα από τον Αύγουστο και ακόµη πιο ψηλά από την περσινή σοδειά – ρεκόρ των 714 εκατ. τόνων. Πιο αναλυτικά, στα 698 εκατ. µπούσελ υπολογίζονται τα συνολικά αποθέµατα σιταριού στις ΗΠΑ την περίοδο 2014-2015, στα 35 εκατ. µπούσελ περισσότερα από τις εκτιµήσεις του Αυγούστου, λόγω υψηλής προσφοράς και υποτονικής ζήτησης. Αντίστοιχα, η συνολική σοδειά σιτηρών υπολογίζεται στα 2.789 εκατ. µπούσελ.

Αντίστοιχα, οι προοπτικές για τη χρήση σίτου υπολογίζονται να είναι 25 εκατ. µπούσελ χαµηλότερα σε σχέση µε την πρόγνωση του Αυγούστου, µε τη συνολική εγχώρια χρήση να αναµένεται σταθερή, στα 960 εκατ. µπούσελ. Αυτό το µήνα αυξήθηκε και η πρόβλεψη για την αναµενόµενη κατανάλωση σιτηρών στο 2014-15. 3,2 εκατ. τόνους υψηλότερα από την προηγούµενη εβδοµάδα, η κατανάλωση αγγίζει τους 710 εκατ. τόνους. Να σηµειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο της αύξησης οφείλεται στη χρήση των δηµητριακών για τροφή και υπολειµµατικές χρήσεις.

Στο σκηνικό της διαµόρφωσης των τιµών των σιτηρών την τρέχουσα εµπορική περίοδο 2014-2015 σηµαντικός είναι και ο ρόλος της Κίνας. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, το 2013-2014 παρατηρήθηκε στην Κίνα ακρότητα στη σχέση µεταξύ των τιµών σίτου και καλαµποκιού, υπέρ του δεύτερου. Αυτό οδήγησε σε χαµηλότερη κατανάλωση σίτου, κατάσταση η οποία φέτος αναµένεται να αντιστραφεί. Όπως προκύπτει από τους αναλυτές, η παραγωγή της Κίνας αναµένεται να αυξηθεί κατά 3,3% από πέρυσι.  

Αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών, το USDA έριξε τις προβλέψεις του στα 900 εκατ. µπούσελ (από 925 εκατ. µπούσελ πέρυσι), αιτιολογώντας τη µείωση µε την αυξηµένη προσφορά παγκοσµίως και τον αυξηµένο ανταγωνισµό. Οι πρόσφατες κινήσεις της Αιγύπτου επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του αµερικανικού οργανισµού, µετά την αγορά 180.000 µετρικών τόνων από τη Γαλλία, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ την τελευταία εβδοµάδα ήταν οι µισές

Σε χαμηλά τετραετίας κινήθηκαν αυτή την εβδοµάδα οι τιµές των σιτηρών στα αµερικανικά χρηµατιστήρια και στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα προθεσµιακά του ∆εκεµβρίου για το σιτάρι έκλεισαν την περασµένη εβδοµάδα µε πτώση 4,8%, στα 4,745 δολάρια ανά µπούσελ, σε χαµηλό τεσσάρων ετών. Αντίστοιχα, στις αρχές της εβδοµάδας τα προθεσµιακά σίτου στο Euronext στο Παρίσι µειώθηκαν κατά 3,3%, στα 148,5 ευρώ ανά τόνο


ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ  
Οι υψηλές σοδειές ρίχνουν σε χαμηλά τετραετίας τις τιμέςΑυξηµένες και για την ευρωπαϊκή παραγωγή σιτηρών είναι οι εκτιµήσεις του USDA, µε τη σοδειά να εκτιµάται ότι θα κυµανθεί κατά 3,1 εκατ. τόνους ψηλότερα σε σχέση µε τις εκτιµήσεις του Αυγούστου, στα 151 εκατ. τόνους. Την ίδια ώρα, η ποιότητα της φετινής παραγωγής χαρακτηρίζεται ως µέτρια, γεγονός που θα πιέσει περαιτέρω τις τιµές.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία, πρόκειται για τη δεύτερη µεγαλύτερη ποσότητα που έχει ποτέ παραχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τω µεταξύ, η αντίστοιχη εκτίµηση της γαλλικής Strategie Grains ανεβάζει την ποσότητα στους 154 εκατ. τόνους. Βάσει κυβερνητικών εκτιµήσεων και αναφορών από τα χωράφια, η συγκοµιδή θα είναι αυξηµένη σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Η Αγγλία, ο τρίτος µεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στην Ευρώπη, εµφανίζει τη µεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή της, που αναµένεται να συγκοµίσει 0,9 εκατ. τόνους περισσότερο, στους 16,3 εκατ. τόνους.
Οι εκτιµήσεις του USDA είναι επίσης ανεβασµένες και για τη Γερµανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Ρουµανία. Την ίδια ώρα, ∆ανία και Σλοβακία αναµένουν χαµηλές σοδειές και µειώνουν το µέσο όρο της ΕΕ. Η Σερβία, παρόλο που δεν είναι µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης αναµένεται να έχει αυξηµένη παραγωγή. Παρά τις µεγάλες ποσότητες που εκτιµάται ότι θα συγκοµιστούν, η ποιότητα των σιτηρών της ΕΕ θα είναι µέτρια, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων κατά την περίοδο της συγκοµιδής.  Στην πράξη, η χαµηλή ποιότητα του προϊόντος µάλλον θα οδηγήσει µεγάλο µέρος της παραγωγής να χρησιµοποιηθεί ως ζωοτροφή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία