BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σπάνιες οι υψηλές πρωτεΐνες για το σκληρό σιτάρι

Oι τιµές που δείχνουν να κυριαρχούν στη Θεσσαλία κυµαίνονται στα 17 λεπτά το κιλό στον παραγωγό για τα ποιοτικά σιτάρια, ενώ για τα υποδεέστερα σχεδόν 2 λεπτά χαµηλότερα. Οι αποδόσεις στη Μακεδονία είναι επίσης άκρως ικανοποιητικές και παράγοντες του κλάδου εκτιµούν τη φετινή παραγωγή στα επίπεδα των 1,3 εκατ. τόνων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Σπάνιες οι υψηλές πρωτεΐνες για το σκληρό σιτάρι

5
0

Στο κοµµάτι της εξαγωγής, η αγορά διαµορφώνεται στα 210 ευρώ ο τόνος FOB  για πρωτεΐνες άνω του 11,5% και 200-205 ευρώ για δεύτερες ποιότητες. Έχουν σηµειωθεί κάποιες πωλήσεις στην ιταλική αγορά σε αυτές τις τιµές, ενώ οι ζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στις δυσεύρετες υψηλότερες πρωτεΐνες. 

Στη λίστα της Φότζια οι τιµές µειώθηκαν κατά 10 ευρώ ο τόνος, υπενθυµίζοντας στην αγορά πως τα σιτάρια φέτος είναι άφθονα και στην Ιταλία. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 70%) κυµαίνονται στα 205-210 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 195-200 ευρώ ο τόνος. Στο Μιλάνο δεν έχουν ακόµα ανακοινωθεί τιµές για τη νέα σοδειά.

Το γαλλικό σιτάρι έχει σταθεροποιηθεί στα 250 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι, ενώ και στη Γαλλία ακούγονται προβλήµατα µε χαµηλότερες πρωτεΐνες. Γενικά, οι ευρωπαϊκές σοδειές δείχνουν υποσχόµενες ποσοτικά και παρατηρούνται ποιοτικές αδυναµίες ανά χώρα.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο τα µαλακά στάρια και τα καλαµπόκια επιστρέφουν στα χαµηλά τους. Οι πρόσφατες βροχές θεωρούνται ευεργετικές για τις σοδειές και καθησυχάζουν τους αναλυτές που προέβλεπαν σηµαντικά προβλήµατα στις παραγωγές. Αρκετοί κερδοσκόποι που είχαν πιάσει το ράλι πλέον ρευστοποιούν τη θέση τους, κατοχυρώνοντας τα κέρδη τους. Εκτός από τις άµεσες ειδήσεις για τα δηµητριακά, συντρέχουν και εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν αβεβαιότητα στα χρηµατιστήρια. Η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ, κατόπιν του αγγλικού δηµοψηφίσµατος, µπορεί να προκαλέσει σοκ στις αγορές εµπορευµάτων, πιέζοντας τις τιµές προς τα κάτω. Παρόµοιο είναι το κλίµα στη Γαλλία, µε τις τιµές για τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου να πιέζονται προς τα 160 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία